The CCC presentation scenes!

12:48

Hi salaaaamun alaykum. Hai semuaa!!

Finallyyyy, dah present pun!! Feeling before present tu sumpah cuak macam nak espiyem. Pastu banyak malam duk mengigau tengah buat slides lah, tetiba kena present awal lah. Eii macam macam lah yang bila bangun tu dengan terkejut hahahah nak tido pun tak aman ish!!

Ohhh wait. Tak cakap pun lagi CCC tu apa enn. CCC tu stand for "Comprehensive Dental Care Clinic" yang mana kitorang kena treat one patient yg gigi dia cam teruk sikit and kena melibatkan banyak treatment.

Contoh: kena scaling + tampalan + rawatan akar + gigi palsu semuaaaa in one patient. Gitcheww!

Cemana presentation tu? Dia macam semua professor ketua department akan ada dalam hall tu untuk dengar kita present case kita, apa treatment yg kita dah buat. Basically letak semua gambar gambar before, during treatment, after treatment setiap satu gigi yg kita buat. Dalam hall tu kita je student. Student lain takleh masuk pun. So ada kita, para prof dan Allah sahaja :')

***Sooo for my memories in future --

My case wasnt completed. But the presentation went smoothly alhamdulillah. Cuma ada lah sedikit sebanyak soalan yg prof prof tanya.

Scene 1

Dr Ehab (prof subjek Fixed Prostho) tanya soalan cemana cara nak buat interocclusal record masa stage try in untuk FPD.

Aku dengan yakin gi cite guna pink wax, lembutkan, pastu suruh patient gigit. Ha dapatlah record gigitan tu.

Dr: Is it accurate?
Me: Yes!

Dr: Is it stable?
Me: Yes!

Dr: Are you sure?
Me: Yes Dr, I'm very sure.

Dr: ...........
No its not. Pink wax is the worst for interocclusal record
Me: OMG REALLY, DR? (Mata bulat, buat buat terkejut)

Yakin, babe. Yakin tu penting. Pastu Dr gelak.

Dr: Yes. Who told you to use pink wax?
Me: I ask this one instructor but I forgot his name

Dr: Nooo you have to remember! Because I'm going to kick him (semua prof yang ada dalam dewan tu gelak)
Me: Omg don't kick him, Dr hahahah. So what is the most suitable one, Dr?

Dr: They have this material that specially made for interocclusal record purpose. Or if you don't have that, you may use putty index. It is not really stable, but its better than pink wax (sambil sengih kambing)


Amboi Dr!

Scene 2

Again, Dr Ehab. Ada gambar cast yg mounted dekat articulator, but aku nak delete background terdelete skali dengan articulator.

Dr: Where is the articulator?
Me: OMG it should be there. I've cropped it!! (Sumpah time tu baru perasan tercrop)

Dr: Why did you crop it? You hate articulator? (Semua prof gelak, again)
Me: Noooo. I just mistakenly cropped and I just realized when you mention about this. I only want to remove the background!

Dr: You did a lot of effort to edit the picture.
Me: I...just...wanna...crop...the...background... -_-"

Dr: Its okaay you can proceed your presentation. But never remove the articulator again, ok? It looks like you put the cement all over the cast without reasons! And it looks funny.
Me: Okay dr :')

Ha tu je lah yang macam bongok bongok sikit hahahah. Yang lain macam dr tanya pasal treatment treatment yg aku buat, kira cam beshe beshe je lah eheheh.

Anywaaayyy, its doneee! Time for final exam!! Then cuti winter break wehuuuu pastu start lah my one last semester for degree journey. Pray for me!!


May Allah ease every single thing, inshaAllah, ameen. 


Psst! Attached below: a picture of me after presenting my case. Bahagianya Allah je tau :]

You Might Also Like

0 awesome homosapiens ^^

Pop your unspoken nice words here!

SUBSCRIBE

Flickr Images