dearest diary

Clinical Year Story #1

20:05

Salaaaaamun alaykum. Hi everyoneeee!

I already started my new semester over a week. Which is CLINICAL YEAR WEEEEE 🎉🎈

I will write a detail post on my subjects I took this semester, inshaAllah. As well as my winterbreak story (hint: someone visited me!)

For now, I am sooooo freaking excited as tomorrow will be my first real clinic. I mean, I WILL TREAT A PATIENT GAISSSS CAN U BELIEVE ME???

Yassss I am now officially a clinical year student, inshaAllah. For now, I've got one Removable Prosthodontics Full Denture patient, named Hussein Ali. He is 74 y/o, and he worn his previous gigi palsu for 20 years! Thats a very long period. Setianya ammu ni en :')

Cemana dapat patient ni?
Sebab aku assist Dr Sarah last week masa Dr buat demo. Tolong fill in the form je tapi hahhah. Pastu bila Dr Sara tanya ammu tu dia willing untuk buat 2 kali, terus Dr tanya siapa nak buat? Aku angkat tangan lah dah ingat nak cuba buat apa yg Dr buat tadi. Dah dah tetiba Dr cakap "Okay Amirah, this patient is yours. You can take him for your requirement."

Ada 3 orang angkat tangan time tu, tapi Dr nampak aku. Weyyy hampir melompat gak ah time tu. Dahla aku salah paham ingat Dr tanya siapa nak repeat step yg Dr ajar tadi je. Rupanya memang nak kasi terus patient tu. Weee alhamdulillah rezeki. Takyah nak kena mencari duk intai gigi orang je hehe. Hold dulu. Next sem kita intai muehehe.

Right now I am laying on my bed waiting for my eyes to sleep but I can't! Hence here I am hahha. I just finished packing my clinical stuffs that will be used tomorrow. And before packing, I called my patient to remind him of tomorrow's appointment. MY 1ST APPOINTMENT GAIS. Omg I am nothing more than excited!

Before I called him, I trembled way too much. Nervous wey! My voice was terribly shaking. As I dialled his number, right before the ringtone ring, I cut off the call. HOW AM I SUPPOSED TO TALK TO HIM WHILE IM CRAZILY SHAKING OVER HERE, HELLO? Rilek sikit Amirah plis. Pastu gelak cam orang gila sebab tak caya boleh nervous sampai ceni skali lol. Pastu aku duduk, tarik nafas dalam dalam, then jot down main point nak cakap nanti. And yes, I spoke to him while holding my planner and pen -_-'

***
So here goes our conversation;

P: "Salam alaik"
A: "Alaikumussalam"

A: "Min ma'aya?"
Siapa ni?

P: "Enta ayz kallimi limin?"
Kamu nak bercakap dengan siapa?

A: "Fi Hussein Ali?"
Hussein Ali ada?

P: "Aywah, ana Hussein Ali. Min dah?"
Ye, saya Hussein Ali. Ni siapa?

A: "Ana dukturah Amirah, min kulliyah tibb asnan. Ma'a dukturah Farah fi usbu' adim"
Saya Dr Amirah (kat sini asal ko pakai white coat depa panggil dr kay hahha), dari kuliah pergigian. Yang dengan Dr Farah (lecturer) minggu lepas.

P: "Aaaah, aywah." (Pastu dia bebel apetah tak faham hahahah tapi aku anggap dia ingat dari gaya dia cakap)

A: "Enta hatigi ilal eyadah bokra?"
Kamu akan datang ke klinik esok?

P: "Aywah, ana gai inshaAllah bokra."
Ye, saya datang inshaAllah esok.

A: "Alhamdulillaaah. Sa'ah itnin momkin? Mesyi?"
Alhamdulillah. Mungkin pukul 2? Okay?

P: "Aywaaah, mesyi. Sa'ah itnin inshaAllah."
Okaaay. Pukul 2 inshaAllah.

A: "Mesyi. Ana hastannak amama bab kuliyyah inshaAllah. Tamem?"
Ok. Saya tunggu kamu depan pintu pagar kuliah inshaAllah. Ok?

P: "Mesyi tamem. InshaAllah naggahkum."
Ok. InshaAllah kamu semua berjaya. (Baik en pakcik ni doakan kejayaan itew:'))

A: "InshaAllaaah, ameen. Maassalamah. Salam alaik."

P: "Ameeen. (Pastu bebel apetah tak paham hahaha). Alaikumussalam warahmatullah."

Lepas end je conversation, aku jerit sambil lompat lompat. OMG CAN U BELIEVE THAT? I JUST CALLED MY PATIENT!!!!! Pastu tergolek sensorang atas karpet sebab macam terlebih bahagia hahahahah.

***

Soooo thats all for now! Doakan ammu tu datang esokk pastu aku boleh buat segala prosedur dengan lancar inshaAllaàah. And doakan jugak, semoga amirah rushdan dapat patient untuk operative dentistry, ameen!

Pray for meee. Till then,
XOXO.

Flickr Images