Istanbul Mighah Maghi

22:53

Salaaaaaaaamun Alaykum and haiiii people!

[DISCLAIMER]
Post ni panjang gila namatey. Kalau malas nak baca, scroll je lah gambar gambar (rajen taw aku letak watermark bagai ni hahahahah #amirahmajusetapak )
Enjoy!

***

Its been 2 months since I went there. MashaAllah sisturrrrrrr *emoji urut kepala*
I should start writing the Istanbul trip now before the details slowly fading away (it is fading, tbh) :')
Are you ready guys? Lets begin!




We safely landed at Istanbul Ataturk Airport around 6.00am, 25 May 2016. Alhamdulillah.
Masa tu memang dah cerah sebab subuh awal. Pukul 3 lagi dah subuh *wipe tears*


***
Some tips;

[VISA]
Kat sana, senang sebab Malaysian tak perlu susah susah nak buat visa. Guna visa on arrival je dah boleh berfoya foya satu Turkey dengan senang hati ehe. Turun daripada flight, nanti kalau dah jumpa Information Centre terus gi tanya, takyah memandai ikut kepala sendiri nanti jadi macam kitorang, sesat dalam airport :')

VOA ni ada limit dia. 3 bulan kalau tak silap. Maka bolehlah berjimba jimba 3 bulan wehuuuuu *popping balloons*

[CASH]
Boleh je nak tukar duit semasa kita (contohnya duit semasa aku -- LE) ke USD before fly, pastu sampai je airport dekat sana gi tukar duit Lira dekat money changer. Tapi aku ni jenis pemalas tahap taktau nak cakap, aku cash out je duit daripada atm kat airport. Takyah gi money changer tukar2 duit bagai hohhohoho. Dasar.

Kat belakang tu money changer. Since aku dah kuarkan duit from atm, bolehlah berselfiaq sat hohho! 

1 Lira = RM 1.34 (ikut tukaran semasa)


[TRANSPORT]
Dari airport saaampai ke airport balik, kitorang naik tram je. Guna kad Akram dengan kad Kak Amnas. Sorang sekali naik kena bayar 2 Lira lebih. Aku tak ingat dah berapa sen (bahana delay lama sangat nak tulis, otak dah karat). Senang sebab tram ni lalu dekat kawasan pelancongan.

Ni tram from airport, Kat stesen ni kitorang kena tukar tram yang akan lalu kawasan pelancongan.

Ni dekat stesen tram. Tu ada nampak sikit tram hahah (yang lalu kawasan pelancongan)

Tu ada nama stesen stesen (in which aku fail nak sebut nama nama tempat tu hahahah)



[PROLOG]
Actually there was 10 of us before we separated into an unbalanced fraction, 6-4. 
6 decided to explore places around Istanbul and 4 decided to be in the hotel and only buying some stuffs from the Grand Bazaar.

Ni aku dengan geng yang tak ikut gi jenjalan dengan Akram.
(from left) Nadia, aku, Farhana, Aida.
Yang omputeh tu tashape shape tah.


Since our transit was 12 hours, we were offered by Turkish Airline whether we want hotel or tour. But the 6 of us chose Akram over the choices! Hahahah. And the rest 4 chose the hotel. 

[THE TRAVEAWESOMERS)



The 6 of us were:
 Me (yang paling cantik)
 Zawani (pakai purdah)
 Niegynna (in pink)
 Wawa (in white)
 Ruby (baju merah)
 Kak Amnas (in grey kat belakang tu, shes in the 4th year)

[CREDITS]
(in which sepatutnya kat bawah sekali tapi ugh who careeez)
Thankgodness there was Akram who we can count on to guide us touring Istanbul. He once a student there (belajar bahasa dulu setahun, baru boleh masuk uni sana sebab bahasa dia mashaAllah sepatah haram cara nak sebut pun aku tak paham), but then Turkey changed some policies which prevent him and his classmates from entering universities there, and now he is currently furthering dentistry in Alexandria (my faculty). 

the only gambar Akram (proper) yang aku ada hahahah ampunnn. yap hes in bluee.
dari belakang pun jadi lah ~


Bahasa mudahnya, dia junior kitorang lah skang ni. Okay people, lets dive straight into the story.

***

Around 8 am, kitorang keluar airport (Akram jemput). Dari airport tu kitorang naik tram ke rumah kawan Akram untuk letak bag. Senanya plan nak letak dekat hotel sbb Turkish Airline kan ada kasi tawaran. 
Tapi bila fikir balik, takut hotel tu jauh dari tempat yang kitorang nak gi so macam susah sket en hehe. Maka rumah kawan Akram jadi mangsa tempat letak bag2 kitorang hahah. Ala takde benda sangat pun, handcarry jeee. (Tapi handcarry aku luggage kecik ............................)

Lepas siap letak bag (dah bahagia sebab bawak handbag dgn kamera je) Akram bawak gi brekfes wuhuuu! Makanan dia aku lupa nama, tapi dia ala ala roti canai yang di-rolled pastu ada inti kat dalam. Boleh pilih either cheese, potato, atau gula)

ni diaa makanannya. atas tu yang cheese, bawah tu yang gula (bertaburan)

Ni kat dalam kedai (before makanan sampai)

Then minum teh. Yang special kat sini, gula dia dalam bentuk kiub. Comel ilerrr rasa nak bawak balik (jakun, boo)



Gambar ni ihsan google sebab tak amik gambar gula cube hahahah sia sia punya jakun. cis.
Tapi memang sebiji dengan yang aku jumpa haritu. Teh pun sama (gelas dia). Unik en? xD



1st destination: Blue Mosque

Lepastu kitorang gerak, naik tram ke Blue Mosque. Blue Mosque ni entrance dia free je, so kitorang masuk.



 Dipanggil Blue Mosque sebab interior dia warna biru. Mostly lah. Taklah semua dinding warna biru hehe. Cantik dia subhanallah walhamdulillah mashaAllah! Mebeles.

Ni replika Blue Mosque :D


Haa ni lah kat dalam dia. Nampak tak tetingkap dia pun warna biru biru gitu? Warna dinding dia tak nampak sangat dalam gambar sebab gelap en. Tapi memang sumpah lawa gila binaan dia.

Pastu yang unik kat masjid ni, ada satu pagar ni khas untuk Sultan masuk. Zaman tu Sultan berkuda. Pastu ada macam rantai rantai kat pintu gerbang tu, menyebabkan Sultan kena tunduk masa nak masuk, menunjukkan Sultan tunduk hormat dan taat kepada Allah.

Ni lah pintu gerbang nak masuknyaa. Nampak tak rantai tu eheee.


2nd Destination: Hagia Sophia

Lepas tu kitorang gerak ke Hagia Sophia. Tak jauh pun, dia berhadapan je dengan Blue Mosque. Hagia Sophia ni kena bayar, so kitorang tak masuk (ni trip bajet hahahahahahah. Nak masuk len kali lah. Maybe datang lagi kot, sambil melawat other side of Turkey ke cewah. InshaAllah)





Hagia Sophia ni dulu gereja. Pastu zaman Sultan Muhammad al-Fateh, dia dijadikan masjid. Segala tanda cross & yang berunsur gereja ditutup dan digantung kalimah2 Allah & nama Nabi. Dia tak buang, dia tutup je hehe. Pastu sekarang (since zaman kejatuhan khilafah Uthmaniah), dia dijadikan muzium. Yg ditutup tu semua dorang bukak balik, tapi kalimah2 Allah tu tak dibuang. Jadi ada tanda 2 agama kat situ. 

Eh kata tak masuk(?)

Kekekeke. Tak masuk, tapi tour guide bertauliah kitorang yang bagi penerangan, cerita itu cerita ini. Jadi tau lah serba sedikit hiks.

Lepas tu kitorang lepak lepak jap (read: photoshoot) di antara 2 tempat tu, kat tetengah. Ada air terjun, kerusi banyak dan bunga bunga yang mekar! Kebetulan tengah spring en, lawa iler.



Pastu kat depan Hagia Sophia tu ada kedai jual aiskrim. So kitorang pun gi beli. The best part was, pakcik jual aiskrim tu memain pulak acah acah nak kasi pastu amik balik eskrem -_-
Fefeeling Lisa Surihani dalam Istanbul Aku Datang jap :')

Ni kedai dia. Pakcik tu yang pakai baju putih ~

ni eskrem dia!

Lepastuuu, masa yang ditunggu tunggu Niena! (Osmet paling suka shopping).


3rd destination: Grand Bazaar

Wehuuu shopping timeeeeh! Nak gi sana, kitorang naik tram lagi. Tak jauh pun, 2 stesen je dah sampai. Kalau jalan kaki pun boleh je senanye tapi since Wawa baru lepas operate, so takleh jalan sangat lagi, maka kitorang naik tram je. Lagipun aku gatal gi pakai kasut baru. Sakit gila kaki tapi buat taktau je sebab nak jalan hahah. 

Ni salah satu pintu masuk dia

Grand Bazaar ni ada lebih daripada 4000 kedai kat dalam tu. Banyak gila kannnn! I need more time to explore only for Grand Bazaar :')
Anddd, Grand Bazaar ni antara Bazaar tertua jugak. Memang pergh ah masuk, semua nak beli. Ada jual tudung, lampu cantik cantik, bag, and whatnot.

Lebih kurang ni lah kat dalam dia. Rambang mato den xD


Nasib baik kitorang gi dengan Akram sebab dia kan reti cakap bahasa Turki. Pastu orang kat kedai tu macam dah kenal Akram (mb dia selalu bwk org yg dia guide gi kedai tu kot).
So kitorang dapat harga yang perghhh murah. Alhamdulillaaaah. Jimat ya habibiy!

Pastu boleh kata setiap kedai yg kitorang singgah, tuan kedai akan jamu teh. For free, of course! Macam macam perisa laktu sampai delima pun ada. Paling suka -- perisa apple.

Ni teh delima. Ada macam hampas hampas delima siap :')

Last kedai kat bazaar yang kitorang singgah; kedai manisan. Manis iler manisan dia :')

Ni kedai dia. Banyak kan manisan! Rambang mata wey

Ni coklaaaaaat!!!!! (hantuk kepala dekat bantal)



4th destination: Restaurant!

Dah penat jalan jalan pusing semua, mestilah lapar. Penat tu letak tepi sebab enjoy (jetjet).
Pastu Akram bawak kitorang gi makan ayam golek weeee ~~

Ni menu dia. Wey cane nak sebut weyy

Sorang tu bajet habis dalam 15 Lira untuk satu hidangan -- nasi + ayam + acar (lah sangat) + air kosong. Sedap iler. Tak tipu. Dengan rempah dia tu, pastu ayam lembut. Rasa nak makan lagi *lap air liur*

Ni ayam goleknya :')


Kenyang dah, maka kitorang pun gerak ke rumah kawan Akram. Masa tu lebih kurang pukul 4.30pm. Flight pukul 6pm. Nak sumbat barang2 shopping dalam bag lagi ni hahahah kalut sikit. Lepas pack barang (alhamdulillah semua muat2 je masuk bag. Aku tambah satu bag extra :3)

Pastu kitorang gerak gi airport, saying farewell dekat Akram (since dia akan stay untuk beberapa hari lagi), then masuk check in. 

Ni pintu keluar Grand Bazaar senanye. Tapi aku nak tunjuk word baru yang aku belajar (dan ingat) --
Cikis. Maksud dia Exit, Hahahah ada la jugak improvement datang Turki en :')


Güle güle Istanbul *emoji flying heart*


Boarding, pastu fly 8 jam, around 10.30am 26 May 2016 selamat sampai Malaysia, alhamdulillaah. Yang lain semua family dah sampai, kecuali aku farhana wawa & illyas.
Pukul 2.40pm, aku dengan farhana naik flight balik kelate, wawa dengan illyas balik ganu.

And alhamdulillaah, we safely arrived :)

Before saying our farewell! Gambar ni best sebab expression Niena tu mahal hahahhah.
Kalau Niena tau aku letak gambo ni kat sini mati aku xD


Tu je ceritanya. Susah betul nak mengarang asek delay je manjang *tonyoh kepala sendiri*


Oh ye. Aku actually banyak gila record vid daripada amik gambo. Tapi guna phone je lah, amik gambo guna camera. Aku memang plan nak edit satu video, since aku tengah belajar cara nak edit (becoming a pro soon, in shaa Allah). Tapi masalah dia dalam laptop aku takde segala adobe sebab aku pakai notebook. Selama ni main redah guna yang Cikinot je hahahaah.
Doakan aku berjaya siapkan video tu, gaiss. Will notify here once its done, in shaa Allah :))

K guys, thanks for reading! (If you are)
xoxo!


May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen!



Nota kaki: Im going back to Egypt soon, by Turkish Airline and will transit in Istanbul for about 7 hours. Pray for Turkey, and pray for me & my friends safety too! May Allah protect us all, entirely. Ameen.

You Might Also Like

0 awesome homosapiens ^^

assalamualaikum..
gerakkan jari jemari anda yang runcing lagi halus mulus itu and comment yea :D

Flickr Images