Hello 4th semester!

02:55

Salaaaaaamun alaykum and hi !

How are you guys doing? Well, I wish everything went smoothly and fine hehe.
#miaswinterbreak16 is finally comes to the end and here I am; berpijak di bumi yang nyata hahhah.
3 weeks of holiday is sure a blast and I enjoyed every single moment (alhamdulillah tak mereput macam last year kekeke)

Well actually my class has started over one week ago. And today, the second week started. Before anything else (BAE), lemme introduce you the subjects I am taking for this semester, in shaa Allah. Hewhew.

1) Oral Microbiology & Immunology II
Belajar segala struktur bakteria yang ada dalam mulut, pastu cara badan kita lawan bakteria tersebut.

2) Oral Histology II
Belajar segala jenis layer, jenis cell yang ada dalam mulut

3) Removable prosthodontics I
Gigi palsu yeayyyyy! Untuk semester ni, belajar buat yang complete denture (untuk orang yang takde gigi langsung)

4) Pharmacology
Belajar pasal ubat, nama struktur andddd cemana dia bertindak balas dalam badan hewhew. Dentist pun prescribe ubat ape haha.

5) Operative Dentistry I
Ni belajar nak tampal gigi orang. Yang guna drill (read: handpiece) tuuu hahaha. Tapi untuk semester ni, belajar buat cavity dulu. Buat lubang je, tak tampal lagi hee.

6) Systemic Pathology
Yang ni subject medic hohho. Belajar pasal penyakit penyakit, contohnya Atherosclerosis (berkaig dengan jantung). Symptom dia apa, cemana boleh berlaku, dia ada berapa type, etc etc. Belajar memang bestttt part exam je berhuhuhu sikit haha.

7) Dental Professional & Occupational Safety
Belajar segala etika yang seorang dentist perlu ada ecewah.

8) Presentation Skills
Paling aku gerun hoho. As the name itself, subject ni banyak kena present. Doakan seorang Amirah boleh present dengan baikkkk *cuak*

And thats all. 8 subjek fuh. Tapi semakin menarik sebab dah wujud banyak dental subject hee. Yang perlukan kemahiran tangan, I mean. Semoga tangan seorang Amirah Rushdan boleh handle semua kerja kerja tu hiks.

And, talking about total expanse for this semester *lap ayaq mata*. Mengalir laju macam sungai nil doh. Segala barang kena beli sendiri including handpiece. Tu pun aku beli yang murah je dulu untuk preclinical year ni.

Semalam pergi shopping beli barang2 dental ni habis 500LE. Tu tak complete lagi taw. Ada beberapa barang lagi tak beli, aku share dulu dgn orang, next month baru beli in shaa Allah. Tak mampu nak beli semua sekali gus. Dekat 1000LE jugak kena habis. Ni baru awal semester *lap ayaq mata lagi*

Takpa lah. Demi belajar kan.
Semoga suatu hari nanti dapat treat patient, bukan hanya penyakit eheh.

Till then, xoxo!

Ni lab untuk prosthodontics (buat gigi pelesu)

Ni nama dia Study Cast. Untuk buat special tray untuk gigi palsu hehe. 

Ni dummy head. Patient pertama saya hoho. Btw besi yg dimasukka  ke mulut tu lah handpiece. Ni untuk subjek Operative, yang nak tampal gigi :D

So I guess thats all for now. Rajin nanti aku tulis lagi hohho. Thanks for reading! *emoji bentuk love terbang terbang*

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen! :]

You Might Also Like

6 awesome homosapiens ^^

  1. bestnya nnt boleh belajar buat gigi palsu XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anis Amir;

      Ahaaaaa besttt! Tapi mencabar jugak la nak buat tu phew. Doakannn! Hehehe

      Delete
  2. gambatei mia-kun ^^,

    kita sama2 lap ayaq mata tgok expenses
    T.T
    demistudy kan...kena korban kan segalanya..

    bestnye tgok subjek miraa

    blaja mmg best, part exam tu la headache amat.
    oh...how i miss to study bio again...
    doaku...buatmu..kekasih...
    emoji flying kiss

    ReplyDelete
    Replies
    1. @nurul iman;

      Kannnn!! *hulur tisu*
      Alhamdulillah laaa sem ni best sikit subject heheheh. Sem lepas macam mengantuk sikit 😂

      Aah laaaaa atilia minat biooo!! Takpeee ada rezeki nnti in shaa Allah jumpa dgn bio heheheheh.

      Thankyou thankyou thankyouu!! Doaku buatmu jua ~

      XOXO!

      Delete
  3. Replies
    1. @syahidah zulkefflie;

      Yeayyyyyy kaksyidaaaaaaa hahahah you did it! *hats off*
      Eh alaaa tapi malunyaaaa kita banyak mengarut kat siniii T.T

      Delete

assalamualaikum..
gerakkan jari jemari anda yang runcing lagi halus mulus itu and comment yea :D

Flickr Images