Ze unplanned tram kuning trip (emoji gelak)

16:02

Salaaaamun alaykum people!

Hohho rajinnya aku update kerap kerap ni *tepuk dada*. Ni sebab rajin bukak email faculty & register subject for next sem je, pastu alang alang tu bukak dashboard, tengok segala graf anddd blogwalking. Pastu tadaaaaaaah here I am; writing up some stories :')

Okaaaay pebenda tram? Siap ada kuning kuning bagai hahaha.
Alrightz gaiz. Kat sini, ada tram -- transport awam lebih kurang lrt erl komuter gitew ha. Tapi, yang kat sini track dia atas jalan raya hahaha.

Tram ni ada warna biru & kuning (setahu aku).

1) Kalau warna biru ni track dia lagi jauh, pastu ada banyak stop. And dia lagi besar. Pastu dia ada banyak, and bergerak most of the time. Senang je nak dapat. Tapi ada je kekadang tu tunggu lama gila nak mati tram tak sampai sampai hohho panas gak ah. Dia takde masa tetap untuk bergerak. Kalau sampai, sampai lah. Boleh kata transport utama lepas kereta (tapi ramai gak orang guna tramco; van).

Tram ni aku dah biasa naik sangat, especially time duduk rumah lama sebab jauh from faculty. Ni la kenderaan aku gi kelas pepagi, kalau gi awal haha. Kalau lambat, rezeki pakcik teksi(s) lulz.

2) Kalau warna kuning, dia tak jauh sangat pun nak sampai stesen hujung lagi satu. Kecik sikit, tak selalu bergerak. Takde stop pun in between stesen. Kiranya kalau nak turun, gi depan cakap nak turun sini pastu pakcik driver tu akan stop. Canggih en hahaha. Style gitew ~

Tram ni, aku tak pernah naik sebelum ni.
Semalam first time naik wehuuuu. Actually "naik tram kuning, duduk je tengok pemandangan sampai dia pusing balik ke tempat asal" ni dah wujud dalam winter break wish list tahun lepas lagi hahaha. Tahun ni baru kesampaian.
Takpeee asalkan dah boleh tick dah hohoho.

Time kitorang nak naik tu ngam ngam je dia nak gerak ehee alhamdulillah rezeki. Tak ramai pun yang naik tram ni. Or maybe sebab time tu angin kuat, sand storm so orang tak ramai keluar.
Kitorang tak plan pun nak naik tu. Memula gi Sidi Gaber (stesen keretapi) nak hantar Niena gi Mansoura. Lepas tu tetiba Wawa ajak gi naik tram kuning.

Pssst. Pergi ke Sidi Gaber tu naik tram biru. So kitorang naik balik tram biru sampai ke stop paling hujung untuk tram biru (stesen); Mahattah Raml. Kat situ stesen paling awal untuk tram kuning.

Dengan cuaca macam ape, boleh keluar pakai sweater je haha. Pastu dok menggigil je all the way hahaha. Sand storm tu macam bila bukak mulut, pastu tutup mulut mesti boleh rasa ada pasir. Berapa kali aku lap screen phone sbb jadi berdebu :3

Mata pun dua tiga kali smeta duk genyeh hadoii. Masuk pasir sakit weh sobs.

Total perjalanan; sejam setengah termasuk dia stop dekat stesen dia. Bayar 1LE je (0.50 pergi, 0.50 balik). Murah kannnn? Tram biru pun sama je hehhe. Bayaran tram kat sini tak kisah hengko nak gi jauh mana, tetap sama je bayaran dia -- 0.50LE.

Kalau dulu 0.25LE je. Around bulan Feb tahun lepas baru naik. So aku sempat je merasa yang tu hiks.

Okay tu je nak cerita. For those (yang duk Egypt or sesape yg ada plan nak datang sini) boleh lah try naik tram kuning ni hehe. Dapat tengok laut, (sbb track dia ataih jalan raya tepi laut) pastu tenangkan minda, rilek rilek, chillz hehhe.

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen :D

Xoxo!

Ni Qilah, roommate sementara kikiki 
sebab osmet dia semua gi travel Euro trip ~
Ni tram biru btw. Tram kuning lupa nak tangkap lulz

Kat bawah ni gambar the weather of the dayyyy. Kuning gila kan? Sorry blurrr. Takda gambar lain dah sobsob. Semalam aku lagi banyak amik video so kurang lah gambarr. Maaf deh.

You Might Also Like

0 awesome homosapiens ^^

assalamualaikum..
gerakkan jari jemari anda yang runcing lagi halus mulus itu and comment yea :D

Flickr Images