dearest diary

A special post

09:09

Salaaaamun alaykum!

Sooooo today is a special daaaay sebab harini birthday someone yang sentiaaaaasa ada untuk seorang Amirah & antara orang yang menangis masa seorang Amirah nak fly datang Ijip dulu. Sampai takleh nak datang hantar dekat airport sebab takut takleh nak control ayaq mata, ha gitewww. I am very blessed to have a friend like her :D

So Atilia Athira aka Iman (she loves that name so much), Happy 21st Birthday.
MashaAllah dah doploh satuuuu dah besaaar dah nak dara soghang hohho.

May Allah bless you. Semoga kawen cecepat dengan ehek ehem. Mirah ada baaaaaanyak gambar kita sesama dalam laptop, unfortunately laptop mirah takleh nak bukak, ada problem and I iz sad :'(

Atilia, have a nice day and days ahead. Semoga iman bertambah seiring dengan pertambahan umur. Ohsem Deskmates foreber after weeee *joget joget*

Eh nak tengok blog dia pun boleh. Pi jenguk sat, tekan sini :D


Kami tiga ketul ni deskmates masa form 5.
Ze birthday girl is in pink *emoji kenyit mata*

May Allah ease everything, in shaa Allah, ameen.

#miaswinterbreak16

Ze unplanned tram kuning trip (emoji gelak)

16:02

Salaaaamun alaykum people!

Hohho rajinnya aku update kerap kerap ni *tepuk dada*. Ni sebab rajin bukak email faculty & register subject for next sem je, pastu alang alang tu bukak dashboard, tengok segala graf anddd blogwalking. Pastu tadaaaaaaah here I am; writing up some stories :')

Okaaaay pebenda tram? Siap ada kuning kuning bagai hahaha.
Alrightz gaiz. Kat sini, ada tram -- transport awam lebih kurang lrt erl komuter gitew ha. Tapi, yang kat sini track dia atas jalan raya hahaha.

Tram ni ada warna biru & kuning (setahu aku).

1) Kalau warna biru ni track dia lagi jauh, pastu ada banyak stop. And dia lagi besar. Pastu dia ada banyak, and bergerak most of the time. Senang je nak dapat. Tapi ada je kekadang tu tunggu lama gila nak mati tram tak sampai sampai hohho panas gak ah. Dia takde masa tetap untuk bergerak. Kalau sampai, sampai lah. Boleh kata transport utama lepas kereta (tapi ramai gak orang guna tramco; van).

Tram ni aku dah biasa naik sangat, especially time duduk rumah lama sebab jauh from faculty. Ni la kenderaan aku gi kelas pepagi, kalau gi awal haha. Kalau lambat, rezeki pakcik teksi(s) lulz.

2) Kalau warna kuning, dia tak jauh sangat pun nak sampai stesen hujung lagi satu. Kecik sikit, tak selalu bergerak. Takde stop pun in between stesen. Kiranya kalau nak turun, gi depan cakap nak turun sini pastu pakcik driver tu akan stop. Canggih en hahaha. Style gitew ~

Tram ni, aku tak pernah naik sebelum ni.
Semalam first time naik wehuuuu. Actually "naik tram kuning, duduk je tengok pemandangan sampai dia pusing balik ke tempat asal" ni dah wujud dalam winter break wish list tahun lepas lagi hahaha. Tahun ni baru kesampaian.
Takpeee asalkan dah boleh tick dah hohoho.

Time kitorang nak naik tu ngam ngam je dia nak gerak ehee alhamdulillah rezeki. Tak ramai pun yang naik tram ni. Or maybe sebab time tu angin kuat, sand storm so orang tak ramai keluar.
Kitorang tak plan pun nak naik tu. Memula gi Sidi Gaber (stesen keretapi) nak hantar Niena gi Mansoura. Lepas tu tetiba Wawa ajak gi naik tram kuning.

Pssst. Pergi ke Sidi Gaber tu naik tram biru. So kitorang naik balik tram biru sampai ke stop paling hujung untuk tram biru (stesen); Mahattah Raml. Kat situ stesen paling awal untuk tram kuning.

Dengan cuaca macam ape, boleh keluar pakai sweater je haha. Pastu dok menggigil je all the way hahaha. Sand storm tu macam bila bukak mulut, pastu tutup mulut mesti boleh rasa ada pasir. Berapa kali aku lap screen phone sbb jadi berdebu :3

Mata pun dua tiga kali smeta duk genyeh hadoii. Masuk pasir sakit weh sobs.

Total perjalanan; sejam setengah termasuk dia stop dekat stesen dia. Bayar 1LE je (0.50 pergi, 0.50 balik). Murah kannnn? Tram biru pun sama je hehhe. Bayaran tram kat sini tak kisah hengko nak gi jauh mana, tetap sama je bayaran dia -- 0.50LE.

Kalau dulu 0.25LE je. Around bulan Feb tahun lepas baru naik. So aku sempat je merasa yang tu hiks.

Okay tu je nak cerita. For those (yang duk Egypt or sesape yg ada plan nak datang sini) boleh lah try naik tram kuning ni hehe. Dapat tengok laut, (sbb track dia ataih jalan raya tepi laut) pastu tenangkan minda, rilek rilek, chillz hehhe.

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen :D

Xoxo!

Ni Qilah, roommate sementara kikiki 
sebab osmet dia semua gi travel Euro trip ~
Ni tram biru btw. Tram kuning lupa nak tangkap lulz

Kat bawah ni gambar the weather of the dayyyy. Kuning gila kan? Sorry blurrr. Takda gambar lain dah sobsob. Semalam aku lagi banyak amik video so kurang lah gambarr. Maaf deh.

A quite but not really long update! (Confuse)

09:53

Salaaaamun alaykum!

Hi guys. Its me again wehuuu (dah blog engko mestilah engko je wujud).
Alright. So today, is the 9th day of #miaswinterbreak16 . Hari ke 9 cuti baru tulis kekeke. Eh no, I've update smthg random before kan. Either yesterday or the day before, I'm not sure. 

I keep updating my current life on my snapchat, so I rarely blog eventhough I'm in the midst of cuti semester kekeke.

What did I do in these 9 days?

Well, on the last day of my paper, I didnt jump on my bed and qadha all the sleep like others kekeke. I decided to clear up the mess in my room eheh.
So ka-chinggg, room clean neat and tidy comes first before anything else.
Oh yes, my housemate Wani went back to Malaysia on that day. (Cepat gila balik hari last exam terus balik kekeke. Shes going to perform umrah, so thats why balik cepat)

The next day, (marks our first day of cuti), was our #rumahenam outing dayyy yeayyy. Our washing machine has stopped working almost two months ago (penat chek basuh guna tangan taw, dahla exam eh gediknya dia ni).
So on that day, we went to Manshiyyah, pasar that has everything hahah. Beli washing machine, and some new shawl & tudung (osmet la beli bebanyak, aku beli shawl je kuikui). Balik rumah, sbb washing machine tu pakcik tu terus hantar sampai rumah. Rumah aku tingkat 3 kot, dahlah takde lif. Memang mati ah nak pikul naik haha.

And yeah, dah ada washing machineee! Then, after asar, gerak ke Carrefour nak beli barang dapur and some personal stuffs. Thats all on my first day cuti.

On the second day, was our #rumahenam cuci cuci dayyyy! Kemas satu rumah, sental segala lantai, sapu, mop and yeah we did it. Rumah enam sudah bersih wehee. Tu je buat. All daaaayyy (sebab banyak gila keje nak menyental).

The third day and forwards, hari movie-makan-tido kind of day hahaha. Berhibernasi kat rumah je. Ada certain days aku keluar dgn Aina pergi food hunting kekeke. And one night tu aku tido rumah Aina and another day Aina datang tido kat rumah ni haa hehe.

On 13th, which means dua hari lepas, Cikinot balik MY. Kakak dia nak kawen, so dia balik. Maka tinggal lah krik krik tiga ketul je dekat sini haa. Semalam, Qilah datang stay kat sini sebab housemates dia semua pakat pi travel ke UK buat europe trip sana. (Dengki dengki)

Whats the next planning?

Well, in shaa Allah on 22th of Jan I will join a trip to Sinai, Dahab and Sharm Al Sheikh. Nak daki gunung sinai (or Jabal Musa, tempat nabi Musa bercakap dgn Allah). Doakan eh selamat survive sampai atas. Egypt has turned me overweight *sighing* hahaha.

Okay thats all for now. Pray for me.
May Allah smooth & ease every single thing, in shaa Allah, ameen! :)


Ni gambar time pergi keluar dgn Aina



This is Niena. Ahaa pwetty housemate, I knowww

.

16:34

For one moment I stood rooted, and have this kind of thought -
For what reason I went there, and why I feels very upset when someone I thought should be there; absent.

And then I realised. Its only because of one thing that I’ve wrongly put – النية

Flickr Images