#amirahberhoholiday > #winterbreak14 > Cairo

04:27




saje kasi intro ciked :*
baca lah sampai habisss then drop komen k hiks


Salaaaamun alaykum pipol. Ola \O/


Ah well, as I predicted -- takde update even cuti panjang gila tak buat kebende pun ahah. #pesenamirah
So, I am going to rant on something in which happened about 8 months ago :P
Alfun asif lah sebab aku ni pelupa sikit, so dah tak ingat sangat details vacation tu cemana ihiks. 
Coz I'm only humaaaaaan *nyanyi ciked*

For those who thinks that Egypt is only a dessert country. This post will change your expectation *wink*

............................Lets get started, peeps!


Around December 2014, I've fininshed my first semester. Hamdan lillah, I passed mumtazly :D
So, we got a month break or famously known as-- winter break. Wehuuuu!
My roommate, Aina flew back to Malaysia as her mom needs her hand to manage her clinic (tak cukup pekerja). Then, tinggal lah kami berlima je dekat rumah tu haa. Since cuti sebulan, kitorang plan nak pegi tawaf Egypt oyeah. I dont exactly remember the date (boo me) but yeah, its in December (berapa kali nak ulang ahahah).

After bought the train tickets to Cairo - LE 35 per person (duit malaysia dalam RM 17.50 masa tu) we packed our things. I ask for Masirah's help for our place to stay as she studied there (nak yang murah kang, ehekhek).  Boleh je nak stay dekat ARMA (Kira macam Malaysian hall dekat sana) tapi ARMA jauh dengan kawasan rumah negeri. 
Kitorang nak cari tempat area rumah negeri sebab pemandu pelancong kitorang (ecewah), Anas & Ust Syafiq stay dekat rumah negeri Perlis. Nak stay je dekat situ, tapi mahei bak ang. Rumah negeri yang paling murah - Kelantan. LE 1 untuk Kelantanese, while LE 3 untuk non-Kelantanese. Murah kan? Tapi sayangnya dah penuh, sobs. Takdek rezeki nama dia.

Dipendekkan cerita, akhirnya dapat stay dekat rumah negeri Pahang baru (ada yang lama, penuh) dengan FOC!! Tapi memang tak la nak duk free ja kan, masa before check out tu kitorang bayar jugak :D 

**
Day 1

Kami berlima - tambah Nadia so jadi berenam - berangkat la petang tu, around 3pm. Naik train, almost for 3 hours, sampai dekat pukul 6. Tu dah maghrib dahh, sbb musim winter. Sampai tu, cari Anas. He is a friend of Wawa tapi tak pernah jumpa lewls. But we managed to find him ahaha. 
Kira macam musyrif lah skali sebab dah malam. Anas bawak kitorang pergi ke BKAN (rumah negeri) Pahang. Sampai tu, aku kena call Masirah (as she stayed there) sebab pagar ada security password seyh. Takleh masuk main main. That night, we went nowhere. Rehatt ehehe. For foods, kitorang bawak bekal siap siap (rajen kan, I know). Menantu material angatz.


Day 2

Pepagi lagi, around pukul 8 kitorang gerak pergi Cafe dekat BKAN KL. Makan nasi kerabu wehhhhhh, rasa nak makan dua bungkus lewls! Lama tak jumpaaa *hug* 
First day, tour guide kitorang nak bawak pergi --

1) Citadel of Salahuddin al-Ayubi

Citadel ni melayunya bermaksud Kubu. As its name, it was a citadel built by Salahuddin al-Ayubi. 
Sangat besar & luas, I tell you. Ada 4 muzium dalam tuu -- 
  • Al-Gawhara museum
  • Carriage Museum
  • The Egyptian Military museum
  • The Egyptian Police Museum

Aku tak ingat sangat dah pebendo yang ustaz Syafiq bagitau ahahah. For more info, baca kat sini eh ihiks. 

Let the pictures tell the rest --


Ni dekat luar. Pemandangan from pintu masuk

Pemandangan dekat luar (before masuk). Belakang tu pintu  masuk

Oh ye lupa. Harga masa tu, LE 30 kalau ada student card. Kalau takde, lupa dah berapa eheh. 
Around LE 60/65 kot. Banyak gila beza kannnnn? Bawaklah student card ye.



one of masjids there

dekat sebelah kiri tu masjid tadi (masuk sikit je)

Ust Syafiq cakap dinding kat sini nampak soooo antique. kan?




tugu mohamed ali kalau tak silap
nah close up ciked beserta model hahahaha kbye

ni pintu laluan ke masjid

dalam masjid tadi

still, dalam masjid. free books to be read :)


ni pun dalam masjid jugak. tapi bukan yg tadi. masjid lain. maap aku lupa nama masjid >.<


Another masjid --
Hensem, no? Anak aku la ni *tetiba*





 Museums as mentioned above --


Ni ah pemuda pemuda arab eheheh

Ni pemudi Arab kekeke





Museum kapal terbang --





Ni sightseeing from the top. Dari sini boleh nampak pyramid, University al-Azhar, Taman al-Ahar, Pasar Hussin, Masjid 4 mazhab, Masjid Hussin (Where kepala saidina Hussin was burried), etc --



nampak tak masjid? tu masjid 4 mazhab

Anas bersama peminat kekeke
Untuk hari kedua, tu je yang sempat. PENAT GILA I TELL YOU. But worth it!


Day 3

Ke Museum ke kita? Yeayyyy hihihhi. Harga masuk dalam LE 35 with student card.


Depan museum

Wawa happy sebab menang hati budak kecik arab ehek




Dak arab ni happy sbb nama dia sama dgn Gyna


Nampak bangunan terbako kat belakang tu? That used to be Morsi's office. Dibakar selepas beliau ditangkap



MANA GAMBO DALAM MUSEUMMM?

Gaisssss, sabar gaisss. Kamera takleh bawak masuk sobs. Maka sekeliling dekat luar je boleh amik gambo. Nak tau, kena pergi sendiri ekeke.

Apedio dekat dalam?
Haaaaaaaa ada mumiaaaa! Serious, tak tipu. Dia susun dalam almari kaca in which kita boleh tengok secara dekat. Rasa macam masuk bilik mayat, siyessss T.T
Then ada serpihan serpihan pyramid -- pintu gerbang, lukisan lukisan penting, patung patung penting; semua dah diangkut ke museum ni. So dekat pyramid tu dah takde benda sangat (ayat sedap hati sebab tak pernah pergi pyramid lagi :3 )
Thennn ada banyak ukiran ukiran atung firaun dan seangkatan dengannya. 


Malam tu, kitorang pergi river cruise dekat Sungai Nil.

Ni ghupe nye. Meriah kan?

Boat dipilih, gaisss

Satu bot ni harga LE 180 untuk sejam (kalau tak silap)

Taraaaaa have your seat, ma'am



Dah start membuas. Lepas tu pergi depan deck buat gaya titanic lol



Ni lepas turun boat dah :D


Kemudian kami pun pulang dengan gembiranya.


Day 4

Balikkkkkk eheheheh. Pagi tu semua pergi shopping dekat Souq Hussin except meeee. Pergi dating dengan Masirah jap lepas tu pergi Pejabat Kelantan sebab nak urus pasal permohonan zakat eheee.
Petang tu, balik Alex. Theres tragedy -- tertinggal train T.T Dahla esoknya tu aku, Wani dengan Iqin nak pergi trip ke Hurghada pulak sobs.
Frankly, everything was solved, hamdan lillah, and we managed to arrived Alexandria by 9.30pm 



Tamat dahhhhh. Esoknya aku pi Hurghada. Haaa yang tu next entry lah pulak ek, dah panjang berjela ni. Bukan apa, nanti aku sendiri tak larat nak baca entry ni hahaha kbye -_-

Have you ever wondered who took all the photos?
Its Ustaz Syafiq! Dah alang alang bawak dslr, jadi photographer la terus kann ahaha. Lawa kan hasil yang dia tangkap? I impressed :D

Pasaipa kami pakai baju sejuk? Nampak panas ja.
Ehehee matahari tu ada. Tapi angin dia mashaAllah mencucuk tulangggg. Gitew cerita dia.


Sekian sahaja travelogue kali ini. Till then *lelambai*

kereta kuda, gaissss, kereta kuda!


May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen :)

You Might Also Like

0 awesome homosapiens ^^

assalamualaikum..
gerakkan jari jemari anda yang runcing lagi halus mulus itu and comment yea :D

Flickr Images