Dentistry

Final practical exam - Physiology

13:19

Salaaaamun 'alaykum people!




Long time no see. I'm currently confront my final exam (tapi sempat hapdet belog kuikui. Ah well, time exam lah rasa nak hapdet tu menjulang julang tingginya mashaAllah!)

Three subjects left, two subject with practical. So technically, lagi 5 kali exam. Gitew!
Tadi exam biochem. Aku study sampai satu tahap aku rasa macam, I DONT EVEN UNDERSTAND WHAT I HAVE UNDERSTAND YA ALLAH ko paham tak feeling tuuuu *nanges*
Tapi alhamdulillah tadi okey ja. Ada dalam dua tiga soalan yang aku tibai (biase lettew exam wahahah) but overall, much much better than mid term's :)

Andddd today was the last-payper-day for our super senior (Tahun 5) wehuuuuu big clap for them.
Congrats sebab dah habis dental school. Tadi semua ceria berseri seri je muka. dah nak jadi dokter dahhhh. 
Oh ye, batch diorang (Ace) was the first batch for BDS credit hour system (international) Alexandria University which means, they are the first Malaysian batch to grad (which means my batch (Valiantz) is the 5th batch)! Yeaheyyyyy tompang gumbiraaa \O/


Alright. Sebenarnye kan, nak cerita pasal practical exam physiology haritu kekeke jauh pulak tersimpang nye fuh lets start --

So, last Tuesday, I have had my final practical physiology exam. Yang bestnya, exam ni kena ada pair sebab antara yang masuk, kena test blood group, blood coagulating time, blood pressure, etc. Nak amik darah sape kalau bukan kawan sendiri wahahah gitew.
Maka aku dengan Aina (roommate) berharap yang kitorang boleh pair sekali anddddd alhamdulillah bolehhh ihihiks. 
Masuk je lab, dapat kertas soalan. Ce teka kena buat apa kikiki. 


Q; Measure your partner's arterial blood pressure


Haaaa kena ukur blood pressure, kau. Padan muka, tu laa haritu pantang tengok sphygmomanometer (alat untuk test blood pressure) dengan stethoscope. Kan dah dapat.
So, tetengah sibuk duk measure blood pressure Aina, Dr datang. Untuk estimation, for sure.
Dr yang paling garang paling leceh datang dekat spot aku okeyyyyyy waaaaaah setegheh.
Bertubi tubi soalan dia bagi. I AM SO DEAD. 
Contohnye --

Dr : How to measure the arterial blood pressure?
Aku : By using two method; first, palpatory method and second, auscultatory method.

Dr : Explain the steps.
Aku : *Explain sambil buat demo dekat tangan Aina*


Haaaa then the disaster came.


Dr : What is meant by Systolic pressure?
Aku : Emm, systolic pressure is the closure of AV valve and it gives the first heart sound, LUB. Eh tu first heart sound (cakap melayu, lol amirah. lol ) Ehhh *start gelabah*

Dr : What is wrong with you?
Aku : *Kelip mata je mampu. Dalam hati dah macam nak pecah. FAIL DAH AKUUUUUU*

Dr : The answer is in the question itself.
Aku : Em, systol?

Dr : Yes, it is the systol of course.
Aku : Ohh systolic pressure is the systole of heart.


(Padahal balik tu aku check betul je jawapan yang aku bagi memula tu, sobs)
And the list goes on. Banyak weh dia tanya ahahhahaha kalau Dr lain sikit jeeee. Takpe la Amirah, pengalaman hidup. *lap hingus*

bendalah kuning tu sphygmomanometer.
time ni, aku tengah buat first method, palpation. masa second method baru guna stethoscope. 


masa latihan memain lageyyyy hahahha (ni bukti)
padan muka diri sendiri. mangsa ; Aina

Nah gambaq para super seniorrrrr ehehee

Okenglah. Nanti aku bebel lagi, in shaa Allah. Doakan aku berjaya harung demam final ni dengan bergaya ehee. Oh ye. Thanks sudi baca! XOXO

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen! :D

-->

Flickr Images