Alexandria

Assignment gigi besar = FAILED !

18:36

Salaaaaaamun alaykum pipols. Ola *flying kiss* \O/
 
 
Wehuu ce kira dah berapa bulan tak update. Makcik busy, nak hahahhahaha k tak lawak.
Its not that I've forgot that I do have a blog or I'm having amnesia for awhile. Naaah.
Aku tulis -- tapi end up dengan drafted. Banyak kali pulak tu. Haish percayelah.
 
Semua yang pasal aku punya berhoholiday time winter break haritu, subjek apa aku belajar sem ni -- semua drafted sebabnya tak lain tak bukan lost idea tetengah jalan type.
 Harapnya post kali ni aku sempat type sampai habis lah ye, sebelum pisang berbuah entah kali ke berapa (read: idea idea bertebaran lagi)
 
Dulu before fly kemain lagi semat dalam pikiran nak post pasal rumah, osmet la but then hahahaha dah nak habis sem 2 nak oi. Nantilah, bebila rumah terurus balik aku hapdet, in shaa Allah. Sekarang ni ada aku dengan Aina (roommate) je sebab osmet osmet lain yang terchenta pegi Cairo untuk shopping jubahs and souvenirs untuk isi luggage nak balik nanti.
 
Kenapa aku tak join? Soalan yang bagus ladies and gentleman.
Sebabnyaaaa, Syiqin (osmet) lupa nak beli tiket train aku. Kalau nak beli yang lain, nanti aku sensorang naik train lain. Takuuuuuuut *tutup muka*
 
Then, Amir cakap dia nak pergi time after final. Ha aku ikut lah pakcik tu nanti, untung untung dapat harga murah xD
Lepas tu Aina dengan dakdaks GMN pun nak pergi jugak. Yeayyyy tambah korum *tarian hula*
 
 
Okey dah, lets back to the main topic. Amboi kemain tajuk hahahahaha I iz setegheh.
Macam sem 1, akan ada assignment ukir gigi dekat wax. Tapi masa sem 1 haritu aku tak buat pape pun sebab jasa baik Amir siapkan SEMUA SEKALI. Shukur, Ya Allah *raup muka*
 
Hasil kerja Amir last sem --
 
 
Lower  2, mandibular lateral incisor
 
 
Sem ni, aku kena buat gigi lower 7 atau nama lain dia mandibular second molar (read: gigi geraham kedua sebelah bawah)
Lepas divide task, aku kena buat part labiolingual.
 
Tasks --
 
Cairkan wax - Amir
Labiolingual - Aku
Mesiodistal - Nuwek
Cusps - Amir
Smoothkan & final touch - Mirah Jalal
 
Ceritanya, Amir buat wax kecik daripada measurement. Kitorang kena buat gigi tu 5x lagi besar daripada gigi asal. Reaction Amir bila aku send gambo comparison wax kitorang dengan group lain --
"Comelnya gigi kita"
K.
 
 
 
Yang sebelah kiri tu opkos yang group lain punya and kanan tu obviously group aku punya -_-'
 
 
So, Amir kena fix baliklah kan. Masalahnya wax tu dah sampai dekat tangan aku. Plannya nak kasi balik dekat Amir after meeting Alesca tapi beliau takda dekat rumah sebab pergi Carrefour tengok wayang cerita Fast & Furious 7 (mashaAllah detailnya aku cerita. hadaplah koghang, aku nak tulis gak tak kira)
 
Than aku decide nak buat sendiri je -- cairkan wax tu then tambah wax lagi 3 kotak then sejukkan.
(Ekceli Amir dah gelabah sebab Aina whatsapp Amir cakap aku merajuk, whatsapp tak reply masa aku tanya nak letak dekat mana wax tu, gigih ak usung satu plastic ke sana ke mari, lol. Baru nak ekseplain yang semua tu gurauan semata mata Amir dah call hahahha tau takut *flip tudung*)
 
Ok sambung. Maka aku pun prepare laaa bahan nak cairkan wax.
 
kotak susu - nak letak wax cair (bentukkan jadi petak)
wax - dalam kotak biru kuning
yang selebihnya tu barang nak carving nanti, tak guna pun masa nak cairkan wax ngeheheh
 
 
letak wax wax dalam periuk or bekas untuk cairkan wax dengan api
 
 

 

Letak atas dapur, panaskan

 
Ta-daaaa dah cair handred persen wax aku nih
 
Okey aku rasa macam tengah tulis resepi cara cara nak memasak dah ni hahahhahabaiklah brothers sisters, harini kita masak wax okey *drum roll*
 
Alright dah cair pun. Maka marilah kita menuang wax yang dah cair ke dalam kotak susu tadi sebelum wax ini beku kembali (since cuaca agak sejuk sekarang ni, mudah sangat wax nak keras balik)
 
---
 
Maka, berlaku lah tragedi tersebut yang mana telah men-disaster-kan wax aku sekaligus dengan mood aku nak carve gigi terus lesap sekelip mata.
 
Chronology --
 
Aku tuang ja wax tu dalam kotak susu, terus keluar bunyi macam kau letak ayam dalam minyak panas time nak goring tu. Pakej lengkap datang dengan asap asap sekali keluar peh.
Aku undur selangkah, perati je jadi cemana dekat kotak susu tu. Dalam kepala otak tengah teka amenda akan jadi lepas ni and aku teka - kotak tu nak meletup -_-
Gelak la, gelak *pandangan tajam*
 
So cecepat aku panggil Aina sebab aku dah kalut and otak dah locked, taktau nak buat apa lol.
Dahla tuang tu dekat sinki, cemana kalau wax tu mengalir masuk dalam lubang sinki then mengeras dalam tu? Haish buat something tu takleh fikir panjang sikit ke *ketuk kepala sendiri*
 
Aina dengan tenangnye bukak paip air. Since air tu sejuk, wax tu terus mengeras so takde wax masuk lubang sinki yeayyyy *tarian hula sekali lagi*
Then Aina tolong manage semua benda while aku berdiri je dekat belakang ahaha cuak wei -_-
 
 
 
 
mangsa kejadian - kotak
 
So, hero of the day - Aina. Yeayyyyy thankyou Ainanananaa lebiiyuuuu *hug*
 
 
 
Nah gambaq Aina sekeping sebagai tanda penghargaan jadi hero aku harini ohohho.
Siap riba baby Zaid ( abang long batch dentist ) lagi haa terserlah ciri keibuan disitu mashaAllah cyster-nae ( hestek gadismelayuterakhir )
 
Sesape berminat boleh pm aku ye *kenyit mata*
 
 
Okey kita sambung lagi. Maka aku cecepat call Amir, nak report kejadian yang berlaku.
Finally, Amir decide nak datang amik semua tu then dia akan buat. Fuhhh legaaaaa!
Hajat nak siapkan carve part aku malam ni terbantut nampaknya.
Takpelah, esok pun esok laa. Asalkan nanti aku dapat siapkan before Sabtu ni.
 
Doakan aku dapat siapkan part aku dengan lawa ye teman teman.
Ada masa kita cerita cerita lagi okeng.
XOXO!
 
notakaki : I've made it yeay! (tulis sampai habis kekeke)
 
 
May Allah ease every single thing, in shaa Allah, amen:]

Flickr Images