.

12:59

Salaaamun alaykum guys!

Regarding my last post, I am gladly to announce that he had gained his consciousness since yesterday, alhamdulillah. But he is still being warded in ICU for further observation (since he is  in a very weak condition).

Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah.
Theres nothing I could ask more than his recovery for now. Alhamdulillah.
I feel relieved!

And I would like to give my thanks you, you, you and youuu (all of you, who had read my last post and pray for his recovery). Thank you so much. Semoga Allah membalas jasa kalian :]

Syafakallah. Speedy recovery, encik.
In shaa Allah kullu tamem wa kheir. Ameen.

***

Notakaki I : (May be I can start thinking the way to say sorry to him eheh -_-)

Notakaki II : I did not donate my blood to him. (Tak betul pun berita pasal darah tu haha)

Notakaki III : I have an exam tomorrow. Pray for me. (Tapi nyempat je update kohkoh). Hohho kbye.

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen.

dearest diary

.

15:57

Salam alaykum.

One of my uni-mates had an accident last 3 days, hari Jumaat (kes langgar lari) and now, he is currently being warded in ICU as he is coma rn. Sad to say, I have this kind of 'complex-to-be-told' situation just before he had his accident and forsure I haven't say sorry to him yet.

Being emo for few days before, and he was one of my victim (which is I considered as teruk jugak lah kena). After re-read our conversation, I finally figured out that I shouldnt behave like that as masalahnya tak besar pun, aku je nampak besar pastu kecoh boo me -_-

Bila dah tenang balik (from being extra emotional), baru rasa bersalah. Pastu tetiba dia accident ha ko ghase cemana perasaan tu? I can't focus studying (besok exam woi) as his condition keep worsen *cries blood*

Plus, one of my classmates informed that one of causes of his coma was he lost lots of blood (masa accident tu) and I was like 24/7 thinking of donating my blood to him T.T 

Tapi darah aku AB. Kalau dia darah AB jugak boleh lah aku nak donate..................................

K stop Amirah, pasal lost blood tu taktau sahih ke idok info nya -_-'
Guys, please please pleaseeeeee pray for his speedy recovery. *begging*
I havent seek his forgiveness yet. Sangat tidak tenang rn :'(

Syafahullah.
Rabbuna yusahhil in shaa Allah.

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen.

Short update!

13:17

Salaaaaamun alaykum. Ola people \O/
Its been a long time since I was here. How was your days? 
Well, may your days went smoothly :D

I supposedly doing my slides and some words for my next presentation rn but yeah, I ended up stuck in here haha. Long time no see (tetiba). Since my laptop macam biul sikit, kekadang je boleh connect internet (ikut mood dia , annoying gila) so bila dah boleh connect ni, aku singgah dekat blog lepas tu start merapu sebab macam pebenda boringnyaaaa nak prepare presentationnnnnn (over kan, I know. Hiks)

(sekarang pun tetengah syok tulis ni, tetiba dia not connected balik eeeee nyampahnyaaaa!!)

Psst. I thinks I used too much brackets (can't resist) hahah see I did it again!
Rasa cam berbisik (or cakap dalam hati) pastu rasa cool gitew. Rasa je lah.


Okay. Its already november. And I am currently in mid-term-exam-season. Ada lagi 6 subjects to go hoyeah! My next paper supposed to be this Wednesday, tapi since last week kelas cancel time hari rabu tu (due to flood), so tunda jadi sabtu ni. And paper Khamis ni tunda jadi next Khamis. Kisah dia, aku takde paper this week yeahayyy *jejoget*

Ohyea. Cerita pasal banjir, Alex memang gila ah banjir. Kat sini takde sistem perparitan. So bila hujan continuously for two days pun dah cukup buat Alex banjir (yang kaw kaw punya). So kisah dia, aku dapat cuti dua hari wehee (tapi kena ganti -_-) But still rasa bahagia kelas cancel sebab tak pernah lagi merasa  kelas tetiba cancel seja aku belajo kat sini haa. Ganti pun ganti ah kekeke.

Umi asyik tanya "tak keluar gi memana ke harini?' everytime aku call hahahah everytime tauuuu nampak dak betapa tak produktive nya aku bertapa je kat rumah? Malas gila nak keluar. At last, last night (after 3 days tak keluar rumah langsung!) aku keluar. Alah pergi makan je pun hekhek. Teman Aina yg tengah craving nak makan burger Mince. Aku craving sandwich The Bakery Shop (TBS) dengan hot vanilla latte dekat Coffee Bean. So beli semua tu, lepak dekat Mince. Its not just me and Aina, ada je lagi classmates yang ikut. Erra, Wawa, Aida, Amir dengan Areh. So last night lepas makan, main game Werewolf hahahahaah bapak ah best gila rasa cam lupa segala exam. So I considered last night as the best lepak ever dekat sini hohoho. Its okay balik lewat sikit sebab ada musyrif. Sekarang ni isyak awal, around 6.30 dah masuk waktu. Lepak lelema pun still awal lagi. So we have a long night to enjoy \O/

Hm nampak dak takde motip gila? Banyak nak cerita but I'm not in that mood. Oh ye, aku dah pindah (sehari before raya haji lagi) but I haven't update here yet. Dah tulis dahh tapi belum siap sebab haritu internet tetiba tak connect padahal tengah semangat kott siap dengan gambar lagi haa. Takpelah nanti bila dah semangat balik I'll edit and publish that post okay in shaa Allah!
Aho takpelah. I think I should sambung buat slides. Gedbai people!

This one gambo dekat Brazillian Coffee ( tapi Coffee Bean dengan Costa lagi best!)


May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen!

.

02:45

24 October 2015, I knew the news unofficially.

So its been 3 days since I heard that news. For 2 days, I try to recovered myself. Try to hold my tears from burst, which sometimes I failed when I was alone by myself.
Plastering those plastic fake smiles and laughter all the time, so that no one will notice that I'm having a bad days, months or maybe for years. Fate will decide that. I dont know and cant predict what will happen in future, and neither youguys. I think I did it, coz my housemates keep wondering why I am happy. I should get an award on acting, I guess.

Its not that I dont want to share with anyone. But I think for now, just let me hold it into myself first. When the perfect time comes, eventually youguys will acknowledge about this. No, theres no need to be curious. Just let me be like this.

And today, I've got some update about the news. And still, it double breaks my shattered heart. Into smaller and smaller and smaller pieces which I might lost few pieces of it.
And today, some concern people noticed me not really okay. I told him that I'm sleepy. I think I should get double award.

For some reason, I rarely tell people that I'm not okay. Because its hard to see they not knowing what to do. And basically, I will end up comforting them, while the one who needed to be comforted is me.
See? Make sense, no?

Just, help me by praying that everything will be alright no matter what. Ameen.

Alexandria

Finally, hello egypt!

22:02

Salaaamun alaykum. Hai people \O/

Guess whatt?! Im currently dekat Alex dah wuwuwu *lap ayaq mata beserta ayaq hidung*

Family hantar sampai dekat airport KBR je, as planned. Dua2 nenek aku datang hantar, terharuuu :')

Pukul 1pm, dah sampai dekat klia. Kematu gak ah nak tunggu flight pukul 8pm haha. Takpe, awal takpe. Lewat tu bimbang kan 😂

McWa dipaksa untuk datang teman aku wahaha *eventho pukul 6 baru dia sampai kahkah*. Amir pun baik hati cakap nak datang awal jugak. Then something happen unexpectedly!

Okay jom putar ke belakang jap.

**

16.09.2015; 7am.

Bangun pagi, tengok phone. Whatsapp beriban, beserta miss call. Amir call.
Aku call balik, tak berangkat. So aku check whatsapp.

Dekat whatsapp group 'Balik Jom', bising. Sebab amir dah sibuk menanya semorang dah dekat mana (masa tu pukul 1 pagi kot). Lepas tu semua confuse flight 8am ke pm. And ada whatsapp personally drp yang lain tanya details flight yang betul. Then conv stop dekat situ sebab mungkin wifi dah ditutup. Aku tido awal malam tu.

Oh wait, what? 8am keeeeeee (start kalut & panic, omg im still on my bed weh! And it's passed 7!) So cecepat cari balik file yg ada salinan itinery. Check punya check, alhamdulillah flight malam. Phew. Alhamdulillah.

**

Okay tamat flashbag.

Kesian gila dekat amir haha. Nasib baik ada rumah abang dia area kl (since dia org johor). So dia duk rumah abang dia dulu.

And special thanks to Zaaaaaa sebab datang hantar, I iz terharu okaaay sobsob. She stick with me sampai I masuk boarding taw. Wish you all the best for your future. I know you deserve something much much better ;)

And kemunculan mcwa di saat akhir pun dihargai sebab before tu dia sesat sampai pergi klia 2! Aku pun tak pernah sampai sana hahaha. Thanks jugok, semekk.

Flight delayed sekejap. And sampai dekat Cairo International Airport around pukul 3.50am gitu. (Sepatutnya 2.40am). Nasib baik janji dengan Ustaz Abdallah, dia pick up pukul 5am, which means after Subuh.
Tunggu punya tunggu, pukul 6.30am baru dia sampai dekat airport tu hadeih. Tapi takpe, sebab aku sempat amik gambo sekitar airport bebanyoks. Hiks.

Alhamdulillah pukul 10 lebih sampai dekat Alex. Masuk rumah, Allah je tahu berhabuk tu cemana hahaha. Tinggal 4 bulan en, berhabuk gila! Masuk rumah, kemas kemas lepas tu makan jap (beli, takleh nak masak tak cukul bahan lagi kehkeh)

So, new sem dah start. May Amirah can face this new sem mumtazly, in shaa Allah!

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen :)

dearest diary

One month left T.T

01:01

Salaaamun alaikum pipol.

Lagi sebulan. Cepatnya masa kan.
Rasa macam sekejap sangat cuti nya. Taknak countdown, but I have to. Being a kalut-ribut girl, kang tak sempat nak pack ke, ada barang tertinggal ke, susah. You know yourself better, Amirah.

My parents will send me to KBR airport only. Jimat duit, zaman kemelesetan ekonomi kan eheh.
So, Umi dah book ticket flight aku pi klia. Since aku fly tu malam 16 sept which is hari cuti umum, memang ticket petang dah full. Maka terpaksa lah aku berangkat tengahari tu. Nak buat ape woi lelama dekat klia? T T

Seriously, nak pi kali kedua ni rasa lagi berat daripada first time haritu. Mungkin eksaited terlebih masa tu kot, idk. Ye lah, tak pernah fly abroad kan, feeling dia tu lain sket. Acah acah nak pi holiday gitew. Padahal seminggu lepas tu..............
(Baru sedar IM FAAAAAAR AWAY FROM FAMILY)

back to reality!

So, nak boost up balik semangat, aku pi blog-walking lawat blog para seniorita bercerita tentang travel. Ha gitew.
Baru ada semangat nak pi sana balik ahaks.

Setelah baca celoteh seniors pasal dorang punya travel, aku rasa winter break tahun ni nak pi Turkey / Jordan (jiran-jiran Egypt dulu lah noh. Jejauh lagi belum mampu)
Taaaapi, fikir pasal duit (lagi) rasa macam membazirrr. Baik aku save duit lepas tu pi travel benua eropah ke, kan. Naik Turkish airlines, amik yg transit 18 jam.
So boleh pi jenjalan turkey skali, kan. (Tamak haloba ya habibi ya maulana, mashaAllah!)
Ahah, ikr tapi orang kata kill two birds with one stones, menyelam sambil minum air kan. So why not? :)

Plan nk pi sana, maybe within 2-3 years kot, sbb Zaa still ada dkt sana. Senang sket kikiki. Hai Zaa (in case you're reading this post). Travel sesama. Plan dgn Kei skali ke, kan.

Cewah bestnya bila plan kan? Plan je dulu, jadinya taktau lagi.
Tapi bila tengok keadaan skang, which is CURRENCY MALAYSIA macam pfft je kan, kena fikir banyak kali.

Seriously.

Dahlah UK guna pound sterling dia tu which is lagi mahal daripada USD. Currency semasa, 1 ₤ equals to Rm6.00 something. Mahal kan? Yes I knowwww!

Maka mungkin aku akan stop pi hoholiday and start kumpul duit till the right time? Mungkin.
Nak jenjalan pi round Egypt je, pi Mansoura ke, Tanta ke, kan. Tehee.

Tengokkk laju je fikir kalau bab jenjalan niiii. Kalau bab blajo, mashaAllah! Hahahaha.
Dah nak masuk second year, Amirah. Belum clinical year, tapi for sure belajar tu makin susah. Makin mencabar.

Semoga Amirah lebih tabah.

****

P/s I : sape nak tolong pack barang aku nii malasnya nak fikirrr T.T

P/s II : I knowwwww my recent post tu ada typo (I typed 'dessert' instead of 'desert')
Nak betulkaaaan tapi laptop takleh bukak, sobs. Nak betulkan guna phone leceh ya amattt donggg. Nak type entri baru tak leceh sangat, tapi kalau nak edit, mashaAllah. Akan hilang semua paraghraphing, so semua tulisan tu akan jadi rapat rapat. Menguji kesabaran itew taw :')

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen :)

Xoxo!

#amirahberhoholiday

#amirahberhoholiday > #winterbreak14 > Cairo

04:27




saje kasi intro ciked :*
baca lah sampai habisss then drop komen k hiks


Salaaaamun alaykum pipol. Ola \O/


Ah well, as I predicted -- takde update even cuti panjang gila tak buat kebende pun ahah. #pesenamirah
So, I am going to rant on something in which happened about 8 months ago :P
Alfun asif lah sebab aku ni pelupa sikit, so dah tak ingat sangat details vacation tu cemana ihiks. 
Coz I'm only humaaaaaan *nyanyi ciked*

For those who thinks that Egypt is only a dessert country. This post will change your expectation *wink*

............................Lets get started, peeps!


Around December 2014, I've fininshed my first semester. Hamdan lillah, I passed mumtazly :D
So, we got a month break or famously known as-- winter break. Wehuuuu!
My roommate, Aina flew back to Malaysia as her mom needs her hand to manage her clinic (tak cukup pekerja). Then, tinggal lah kami berlima je dekat rumah tu haa. Since cuti sebulan, kitorang plan nak pegi tawaf Egypt oyeah. I dont exactly remember the date (boo me) but yeah, its in December (berapa kali nak ulang ahahah).

After bought the train tickets to Cairo - LE 35 per person (duit malaysia dalam RM 17.50 masa tu) we packed our things. I ask for Masirah's help for our place to stay as she studied there (nak yang murah kang, ehekhek).  Boleh je nak stay dekat ARMA (Kira macam Malaysian hall dekat sana) tapi ARMA jauh dengan kawasan rumah negeri. 
Kitorang nak cari tempat area rumah negeri sebab pemandu pelancong kitorang (ecewah), Anas & Ust Syafiq stay dekat rumah negeri Perlis. Nak stay je dekat situ, tapi mahei bak ang. Rumah negeri yang paling murah - Kelantan. LE 1 untuk Kelantanese, while LE 3 untuk non-Kelantanese. Murah kan? Tapi sayangnya dah penuh, sobs. Takdek rezeki nama dia.

Dipendekkan cerita, akhirnya dapat stay dekat rumah negeri Pahang baru (ada yang lama, penuh) dengan FOC!! Tapi memang tak la nak duk free ja kan, masa before check out tu kitorang bayar jugak :D 

**
Day 1

Kami berlima - tambah Nadia so jadi berenam - berangkat la petang tu, around 3pm. Naik train, almost for 3 hours, sampai dekat pukul 6. Tu dah maghrib dahh, sbb musim winter. Sampai tu, cari Anas. He is a friend of Wawa tapi tak pernah jumpa lewls. But we managed to find him ahaha. 
Kira macam musyrif lah skali sebab dah malam. Anas bawak kitorang pergi ke BKAN (rumah negeri) Pahang. Sampai tu, aku kena call Masirah (as she stayed there) sebab pagar ada security password seyh. Takleh masuk main main. That night, we went nowhere. Rehatt ehehe. For foods, kitorang bawak bekal siap siap (rajen kan, I know). Menantu material angatz.


Day 2

Pepagi lagi, around pukul 8 kitorang gerak pergi Cafe dekat BKAN KL. Makan nasi kerabu wehhhhhh, rasa nak makan dua bungkus lewls! Lama tak jumpaaa *hug* 
First day, tour guide kitorang nak bawak pergi --

1) Citadel of Salahuddin al-Ayubi

Citadel ni melayunya bermaksud Kubu. As its name, it was a citadel built by Salahuddin al-Ayubi. 
Sangat besar & luas, I tell you. Ada 4 muzium dalam tuu -- 
  • Al-Gawhara museum
  • Carriage Museum
  • The Egyptian Military museum
  • The Egyptian Police Museum

Aku tak ingat sangat dah pebendo yang ustaz Syafiq bagitau ahahah. For more info, baca kat sini eh ihiks. 

Let the pictures tell the rest --


Ni dekat luar. Pemandangan from pintu masuk

Pemandangan dekat luar (before masuk). Belakang tu pintu  masuk

Oh ye lupa. Harga masa tu, LE 30 kalau ada student card. Kalau takde, lupa dah berapa eheh. 
Around LE 60/65 kot. Banyak gila beza kannnnn? Bawaklah student card ye.



one of masjids there

dekat sebelah kiri tu masjid tadi (masuk sikit je)

Ust Syafiq cakap dinding kat sini nampak soooo antique. kan?




tugu mohamed ali kalau tak silap
nah close up ciked beserta model hahahaha kbye

ni pintu laluan ke masjid

dalam masjid tadi

still, dalam masjid. free books to be read :)


ni pun dalam masjid jugak. tapi bukan yg tadi. masjid lain. maap aku lupa nama masjid >.<


Another masjid --
Hensem, no? Anak aku la ni *tetiba*





 Museums as mentioned above --


Ni ah pemuda pemuda arab eheheh

Ni pemudi Arab kekeke





Museum kapal terbang --





Ni sightseeing from the top. Dari sini boleh nampak pyramid, University al-Azhar, Taman al-Ahar, Pasar Hussin, Masjid 4 mazhab, Masjid Hussin (Where kepala saidina Hussin was burried), etc --



nampak tak masjid? tu masjid 4 mazhab

Anas bersama peminat kekeke
Untuk hari kedua, tu je yang sempat. PENAT GILA I TELL YOU. But worth it!


Day 3

Ke Museum ke kita? Yeayyyy hihihhi. Harga masuk dalam LE 35 with student card.


Depan museum

Wawa happy sebab menang hati budak kecik arab ehek




Dak arab ni happy sbb nama dia sama dgn Gyna


Nampak bangunan terbako kat belakang tu? That used to be Morsi's office. Dibakar selepas beliau ditangkap



MANA GAMBO DALAM MUSEUMMM?

Gaisssss, sabar gaisss. Kamera takleh bawak masuk sobs. Maka sekeliling dekat luar je boleh amik gambo. Nak tau, kena pergi sendiri ekeke.

Apedio dekat dalam?
Haaaaaaaa ada mumiaaaa! Serious, tak tipu. Dia susun dalam almari kaca in which kita boleh tengok secara dekat. Rasa macam masuk bilik mayat, siyessss T.T
Then ada serpihan serpihan pyramid -- pintu gerbang, lukisan lukisan penting, patung patung penting; semua dah diangkut ke museum ni. So dekat pyramid tu dah takde benda sangat (ayat sedap hati sebab tak pernah pergi pyramid lagi :3 )
Thennn ada banyak ukiran ukiran atung firaun dan seangkatan dengannya. 


Malam tu, kitorang pergi river cruise dekat Sungai Nil.

Ni ghupe nye. Meriah kan?

Boat dipilih, gaisss

Satu bot ni harga LE 180 untuk sejam (kalau tak silap)

Taraaaaa have your seat, ma'am



Dah start membuas. Lepas tu pergi depan deck buat gaya titanic lol



Ni lepas turun boat dah :D


Kemudian kami pun pulang dengan gembiranya.


Day 4

Balikkkkkk eheheheh. Pagi tu semua pergi shopping dekat Souq Hussin except meeee. Pergi dating dengan Masirah jap lepas tu pergi Pejabat Kelantan sebab nak urus pasal permohonan zakat eheee.
Petang tu, balik Alex. Theres tragedy -- tertinggal train T.T Dahla esoknya tu aku, Wani dengan Iqin nak pergi trip ke Hurghada pulak sobs.
Frankly, everything was solved, hamdan lillah, and we managed to arrived Alexandria by 9.30pm 



Tamat dahhhhh. Esoknya aku pi Hurghada. Haaa yang tu next entry lah pulak ek, dah panjang berjela ni. Bukan apa, nanti aku sendiri tak larat nak baca entry ni hahaha kbye -_-

Have you ever wondered who took all the photos?
Its Ustaz Syafiq! Dah alang alang bawak dslr, jadi photographer la terus kann ahaha. Lawa kan hasil yang dia tangkap? I impressed :D

Pasaipa kami pakai baju sejuk? Nampak panas ja.
Ehehee matahari tu ada. Tapi angin dia mashaAllah mencucuk tulangggg. Gitew cerita dia.


Sekian sahaja travelogue kali ini. Till then *lelambai*

kereta kuda, gaissss, kereta kuda!


May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen :)

Flickr Images