Happy monthsary, Alex \O/

12:49

Salaaamun alaikum. Ola people :D

So, its been a month here. Life here so far so good, alhamdulillah.
Except for homesick part. Can't resistttt T.T

For BDS (Bachelor of Dental Surgery) first sem of first year, kena amik 6 subject --

1) Animal Physiology
Haaa ni mcm biology laa lebih kurang. Lps tu bab practical, kena disect katak every week. Tengok system tu, system ni. Sbb nnti akn ada exam disect katak.

Hamekaw, dulu duk sedih sangat kelas 5K2 tak disect katak, kan dah kena disect every week. Enjoy Amirah, enjoy -_-

2) Dental Anatomy
Ni belajar structure gigi. Gigi ada berapa surface, ada berapa set, bentuk every gigi tu macamana. Size dia berapa, bentuk akar gigi. Pokoknya semua pasal gigi lah.

Time practical, kena carve wax jadi bentuk gigi (based on ukuran & bentuk gigi). Part ni part peberet wuhuuuuu \O/

3) Dental Terminology
Ni belajar pasal term2 untuk dental. Nama scientific laa lebih kurang. Semua ni kena hafal T.T
Anddd, takde practical hehehhe.

4) Physics
Yesssss, it's physics AGAINNNNN ! Tapi alhamdulillah setakat ni aku boleh cope lagi. Sbb belajar lebih kurang je dgn yg matrik haritu. So takde la blur sangat ehehee :D

Tapi kenapa physics? Dentistry pun belajar physics? Aik?
Haaaa. Ni first year jeh. Lps ni tak jumpa dah hehehhe. Kena belajar ni sbb, nanti akan ada topic yg berkait dgn angle2, and teknik nak cabut gigi orang :)

5) Chemistry
Yeayyyyy subjek peberet time matrik \O/
So far belajar apa yg dah belajar dekat matrik duluuu hehehhe. Alhamdulillah.

6) Study Skills
Ni macam MUET wei. MUET sobs.
Essays, report writing, etc etc.

Dahhhh tu je semua yang kena belajar sem ni. Hihiks.

Quiz dah menjengahkan kepala. Sobs.
Three papers hv passed, another three papers left.
Chemistry, Animal Physiology, Dental Terminology.

Pray for meeeeeee T.T

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen :]

You Might Also Like

2 awesome homosapiens ^^

assalamualaikum..
gerakkan jari jemari anda yang runcing lagi halus mulus itu and comment yea :D

Flickr Images