Happy monthsary, Alex \O/

12:49

Salaaamun alaikum. Ola people :D

So, its been a month here. Life here so far so good, alhamdulillah.
Except for homesick part. Can't resistttt T.T

For BDS (Bachelor of Dental Surgery) first sem of first year, kena amik 6 subject --

1) Animal Physiology
Haaa ni mcm biology laa lebih kurang. Lps tu bab practical, kena disect katak every week. Tengok system tu, system ni. Sbb nnti akn ada exam disect katak.

Hamekaw, dulu duk sedih sangat kelas 5K2 tak disect katak, kan dah kena disect every week. Enjoy Amirah, enjoy -_-

2) Dental Anatomy
Ni belajar structure gigi. Gigi ada berapa surface, ada berapa set, bentuk every gigi tu macamana. Size dia berapa, bentuk akar gigi. Pokoknya semua pasal gigi lah.

Time practical, kena carve wax jadi bentuk gigi (based on ukuran & bentuk gigi). Part ni part peberet wuhuuuuu \O/

3) Dental Terminology
Ni belajar pasal term2 untuk dental. Nama scientific laa lebih kurang. Semua ni kena hafal T.T
Anddd, takde practical hehehhe.

4) Physics
Yesssss, it's physics AGAINNNNN ! Tapi alhamdulillah setakat ni aku boleh cope lagi. Sbb belajar lebih kurang je dgn yg matrik haritu. So takde la blur sangat ehehee :D

Tapi kenapa physics? Dentistry pun belajar physics? Aik?
Haaaa. Ni first year jeh. Lps ni tak jumpa dah hehehhe. Kena belajar ni sbb, nanti akan ada topic yg berkait dgn angle2, and teknik nak cabut gigi orang :)

5) Chemistry
Yeayyyyy subjek peberet time matrik \O/
So far belajar apa yg dah belajar dekat matrik duluuu hehehhe. Alhamdulillah.

6) Study Skills
Ni macam MUET wei. MUET sobs.
Essays, report writing, etc etc.

Dahhhh tu je semua yang kena belajar sem ni. Hihiks.

Quiz dah menjengahkan kepala. Sobs.
Three papers hv passed, another three papers left.
Chemistry, Animal Physiology, Dental Terminology.

Pray for meeeeeee T.T

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen :]

Alexandria

Cerita raya kita *tutup muka*

11:03

Salaaamun alaikumm. Hai peeps *lelambai*
So. This was my first eid without familyyyyy by myside *lap hingus*
Naah. Amirah is growing up now (tepuk dada) hahahhahaha bajet. Padahal meleleh gak bila dengar takbir raya malam tu. Sobs.
Tbh, I never expected tht I will be in this circumstance --
Jadi perantau ilmu di perantauan. Thousands km far away from family.
Yeyeee, dulu ada ar berangan. Tipu tak pernah berangan nak pegi belajar abroad. Tapi ofc bukan dekat sini, sebab dulu abi tak bagi datang sini. Heheh.
But Allah's plan is the best tho :)
And now, I'm here. Be strong, girl. Jyeahhhh \O/
Eh eh. Nak cerita pasal raya tapi membebel pasal mende lain pulak. MashaAllah sisters ape ni ape nii.
Ma'alish giddan. Gehhh hahahha
So, act we supposed to celebrate this eid dekat Cairo. Tapi cuti dipendekkan saat saat akhir, then ada certain tech problem yg tak dapat dielak -- maka beraya dekat Alex je la ambe T.T
First raya, semua akhawat yg MM brkumpul dekat satu rumah so called 'villa'.
Besar dia, mashaAllah. Tiga buah rumah gabung. Imejin ah. Dua tingkat lagi. Yg penting besaq ah hahahha.
Dekat sini, diorang bela kambing lembu semua dkt rooftop. Sbb takde tanah.
Alex ni mcm bandar KL la lebih kurang. Bangunan je dekat memana. Lepas tu hon kereta tu non-stop, I tell you -_-
Nak dijadikan cerita, ada soghang kawan aku otw nak pegi villa (time malam raya). Lepas tu, tetiba ada kambing jatuh bebetul depan dia. Sipi sipi je lagi nak kena.
Memang kalau dia jalan lagi selangkah, kambing tu selamat landing atas dia ah senang cite.
Kambing tu bukan jatuh yg tetiba rebah ke ape, tapi drp tingkat 5 / 6 cemtu ha. Tekezut dak? Tekezut ke idok? Tekezut ckp ah tekezut ~
Lepas tu kan, ramai gila org arab datang brkumpul dkt tempat kambing jatuh tu. Nak sembelih terus, before kambing tu mati.
Makcik2 arab pulak sibuk duk nanya kwn aku tu okey ke dak.
Kwn tu ofc la speechless tergamam terkejut ter ter ter, kan hampir kena dia. Then kwn aku tu terus lari pergi villa. Pehh hahaha.
Kalau engkoghang jadi dia engkoghang nak buat ape? xD
Hahahhaha. Oke. Next, pagi raya tu pegi dua openhouse. Rumah Kaknada dgn kak apentah lupa dah nama hehehhe ampun senior!
Kaknada iz my cousin. The only sedara yg ada dekat sini so takde la rasa lonely - jauh dgn family sgt kannnnnn. Hee \O/
Second eid, ada majlis dekat MARA. Malam. Jamuan untuk akhawat buat dekat sutuh (rooftop). Angin dia mashaAllah sister. Kuat macam ape lps tu sejuk tahap tera. Yg mana kalau pakai sekewrt gebas gebus tu engkoghang takyah letak kipas dah nak suruh berkibar. Mmg akn berkibar tahap maksimum.
Sejuknya perghhh menggigil. Nak hirup sup pun takleh sebab kuah jatuh masuk dlm mangkuk semula (angin way too kuat -_-')
Tapi overall, best lah jugak sbb dpt rasa makanan Malaysia :)
Cuti sampai esok je wei. Rabu dah ada kelas dahhhh *lap hingus*
Semoga Amirah menjadi lebih tabah \O/
Okelah. Nak pergi berlatih carving gigi (ukir gigi dekat wax) duluu!
May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameenn :]

Flickr Images