Kolej MARA Kulim

02:52

Salaamun 'alaykum people :D

Tarikh pendaftaran pelajar baru Kolej MARA Kulim lagi dua hari, kan?
All the best, junior2. Enjoy the one blast year there. Lecturer ckp, zaman matriks laa zaman paling best dlm hidup. Nnti dkt U dah takde mcm matriks, smua kena berdikari nnti. And yeah, I'm admitting the truth of that :)

And now, I'm just wanna tell the world that I couldn't make it. I can't join youguys for yr orientation week.
Yeahh, gila tak sedih? Sedih kott T_T

Nak buat cemanaa, dah tarikh test JPJ tu tak lama dah. So I can't delay the class though. Sobs :'(
Enjoy lah koraaaaang. Most of the facilitators are my friend.
Dorang sporting tahap tera, so no worries kay :)

All the best semuaa. Pray fr my JPJ test! And so with the final exams result >.<
Anddddd, UPU's result either.
Thankyouuuuu :D

May Allah ease every single thing, InshaAllah, ameennn :)

Kolej MARA Kulim

Baju rasmi Kolej MARA Kulim

09:29

Salaamun 'alaykum, people :D

Alright, since ramai lagi junior yg still tak jelas pasal baju rasmi, I think I shud post an entry pasal ni :)

1)Warna baju.
Senang ceritaaa, baju dia kaler biru ala-ala biru bendera BN gitu. Okeng?
Tapi ada je yg pakai biru gelap, cuma tak ramai sgt. Then kalau ada majlis pape yg certain org je terlibat, diorang kena pakai baju biru yg mcm bendera BN. Maka terpaksa laa pinjam bg sape yg biru dia x mcm tuu :D

2)Kain.
Kain ni tak kisah la korang nak pakai camana. Nak pakai yg ada corak ke, sedondon dengan baju ke, warna lain ke, boleh jee. Ikut suka koranggg. Time batch kitorang dulu ramai je pakai dgn kain hitam :D

3)Tudung.
Yg untuk majlis bebetul rasmi, kena pakai dgn tudung warna putih. Kalau ada corak pn, stakat sulam tepi mcm tudung bawal tu boleh laa, tp jgn meriah sgt ;)
Awal2 je pakat pakai putih semuaa, nnti last2 mmg takde dahh. Jadi biru, hitam, merah, semua ada haa. Hehhe :D

4)Lelaki.
Simple jee, korang wajib baju melayu biru sepasang, siap dgn sampin skali.
Songkok pun. Hehheh xD

Okenggg. Clear ye, semuaa?
Kalau ada pape lagi tak faham, just drop your comments.
Nnti InshaAllah iolls balas :D

May Allah ease every single thing, InshaAllah, ameennn :]

Kolej Mara vs Kolej Matrikulasi (Part 2)

21:27

Salaaaamun 'alaykum, people :D

Okeng. This post is for junior yg bertanya thru comment dkt post Kolej MARA vs Kolej Matrikulasi.

***

First, tahniah semuaaa sbb dapat tawaran ke Kolej Mara Kulim :D

1) Perbezaan kolej Mara dgn kolej matrikulasi lain.

- Kolej Mara ada banyak. Tapi untuk matrik, ada dua je; satu yg sains (Kolej MARA Kulim), satu lg yg account (Kolej MARA Kuala Nerang).
Dua dua ni ada Program Satu Tahun (PST) je. So, anyone yg dpt pointer below than 2.0 time final exam semester 1 kena tukaq kolej. Biasanya kalau Kmkulim, dia transfer pegi Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (KMPP).
Every year mmg ada je satu bas yg bwk student pegi sana. So koghaaaanggg, struggle bebetul tau. Jgn main main.
Dekat Kolej Mara Kulim ada 5 program;
- Matrikulasi KPM
- Pra-U USM
- USM fast track
- PPKS UMK
- FIST Unikl

Overall, jumlah student ada dlm 500+. Ehhh ke 700++. Err lupa. Tapi mmg tak sampai seribu pun laa.

Kalau kolej matrikulasi lain, program account dgn science ada dlm satu kolej. Then ada both PST and PDT. So, student dia ramai. Kalau KMPP, student dia ada dlm 2000++.

- Bayaran kolej MARA rm500, while kolej matrikulasi rm550.

- Elaun Kolej MARA (utk matrik je) rm100 sebulan, while Kolej matrikulasi rm250.
Ehh, dnt worry, Kolej MARA dia sediakan makanan 5 kali sehari.
Kalau kolej matrikulasi lain, takde. Dorg kena beli makanan sendiri.
So, takyah nak jeles jeles k :D

2) Cara belajar dkt Kolej MARA Kulim

Err. Dari segi ape eh? Emm emm.

Kalau matrik, ada 3 modul.
Modul 1 - Maths, Chemi, BI, Physics, Biology
Modul 2 - Maths, Chemi, BI, Physics, Science Computer
Modul 3 - Maths, Chemi, BI, Biology, Science Computer

Satu kelas kuliah, range student dlm 50-70 org. Then stiap kelas akn berpecah kepada 3 kelas tutorial. Range satu kelas tutorial dlm 20 student. Kelas kuliah tu, dgr lecture. Kalau tutorial tu, kelas utk lab jgk aa. Then utk buat latihan, cikgu ajar lagi dekat and so on.

Pagi pagi, pukul 7.30 wajib berkumpul dekat dewan or surau, untuk baca mathurat ramai2. Yg ni, lecturer in charge akan amik attendance. Ni yg aku ceghita ni dekat Kmkulim taw.

Class start pukul 8.00 am. Then rehat  pukul 10 smpai 10.30 am. Haa koghang boleh pi makan dkt DS , takpun beli je makanan dkt koop atau cafe. TEH AIS DEKAT CAFE MMG PERGHHH TERBAIK KAWW *promote promote hahahha*
Okeh, then sambung kelas sampai pukul 1.30 pm. Rehat utk lunch, solat thennn sambung kelas pukul 2.30 sampai 4.30 pm.
Haa pack gegila, kan? Mohon bersedia physical mental ye semuaaa :D

Untuk score pointer tinggi, better baca dulu before masuk kuliah. Bila tak paham je, tanya. Then, malam tu ulangkaji balik. Segala tutorial, try buat sendiri dulu. Kalau takleh, tanya kawan2. Tak pun, tanya je lecturer terus.
Jangan jadi macam iolls, hahahha. Okey, menyesal T_T

3) Kemudahan di Kolej Mara Kulim

Hmm. Dekat sini ada DS, asrama, bangunan akademik, dewan exam, dewan kuliah, bilik tutorial, lab, bilik IL, cafe, koop (koop kita always dpt anugerah koop terbaik among Mara college taw, memmainnn hahahha).
Untuk sukan, mb Kmku kurang sket accommodation dia, tp still adaa. Court tennis, padang yg luas gila bak angg, court bola jaring, court bola tampar, and beberapa lagi.
Oh ye, ada library. 

Korang bertuah taw, sebab semuaaa dah dinaik taraf. Time batch kitorang paling sedih, sbb banyak benda renovate. DS pun kena share dgn budak laki, kauuu. Sempat sampai puasa tahun lepas je makan dkt DS pompuan.
Then library, sempat guna sekejap je time sem 1. Siap renovate tu memang dah dekat sgt dengan final exam sem 2 :(

Laluan pejalan kaki *berbumbung* , dari asrama pompuan sampai bangunan akademik pun baru buat time kitorang final exam haritu. Sempat laa merasa sket, even tak siap lagi. Hnns hnss Y_Y

***

Emm tu je la dulu kot. Kalau ada pape lagi, do drop yr comments eh :D

P/s: koghaaaanggg, tau tak kitoghang senior2 ada buat group Kolej Mara Kulim 2014/2015 dekat fb? Dekat situ tanya je nak tanya ape, sebab senior2 ramai je sudi menjawab segala persoalan korang.
How to join?
Search je dekat fb, then request to join.
Tak jumpa? Malu nak request?
Haa. Do add me on fb, tekan je dkt banner fb dkt sidebar blog ni eh. But be sure to pm me first taw. Cakap je yg awak dpt tawaran ke Kmkulim. Then terus iolls masukkan korang ke dlm group tu. Okeng?
Jangan memalu taw :D

Tapi, I rarely join the conversation, sebab semuaaa dah terjawab. Senior2 lain semuaaa baik hati dah tolong jawabkan hehehheee. 

But I do some private Q&A for those yg malu nak post dekat group tu :D
May Allah ease every single thing, inshaAllah, ameeen :)

******** UPDATE (05/11/2016)********

Emmm hai? Just want to update that its been over 2 years since I graduated from matriculation school. So, I would like to apologize, that my post might not be up-to-date anymore. There might be slight changes or more, despite this post was published few years back. 

Anddd, for the fb group, I only joined the 2014/2015 intake. So I reaaally can't help you guys for the latest intake, sorreh! :(

Best regards, goodluck!


Just a piece of advice.

05:28

Salaaaamun 'alaikum. Ola people :D

Dear readers, heres some advice for you, a piece. Just a piece . 

***

If you hv any talent or something that you're deadly good at, never stop doing that.
Once you stop, it's hard to be that good anymore. Trust me.

I've experienced that before. And I'm damnly regretting for not doing those things continuously. Seriously :(

Arabic language. Lima tahun kot, belajar.
Yeee, aku takde la masyi gegila Arab. Bukan dapat A+ pun time SPM. Mampu dapat A je.
Tapi still, skill buat essay Arab tu ada. Step by step belajar. Sampai aku mampu buat essay panjang.
Tapi skang, rasenye nak buat essay tahap Form 1 pun merangkak kot.
Setahun tinggal, dah berkarat segala ilmu. Hadeih -_-

"Once you stop writing, you have to start everything all over again"
-Madame Aina-

Trueeeee, teacher. I've left my writing (on short stories, novels and poems) so I think I've lost my talent on doing all those things.
*nanges*

So koghaaaanggg,  jangan jadik macam aku tau.
If you have passion on something, just keep rock with it. Jangan tinggalkan. Tau tauu. Nanti menyesal tak sudah :')

Bahasa Arab dgn writing tu cuma secebis drp contoh benda yg semakin pudar dalam hidup aku. Secebis je T_T

p/s: like seriously, aku bencI autocorrect dekat phone. I am chronically typo! Once tulis, kena backspace then eja balik. And everything becomes 'lembab gilos'. Arghh menci menci >.<


May Allah ease every single thing, inshaAllah, ameeen :)

Kolej MARA Kulim

Graduated from Kolej Mara Kulim

23:41

Salaaaamun 'alaikum. Hello earthlings :D

So, 29042014, I'm officially graduated from Kolej Mara Kulim. Yeayyyy!
Melange of memories sketched. Gonna update soon, inshaAllah.

P/s: For those junior yg nak tanye pape, yg mb lead to a very long conversation, just add me on fb. But be sure to pm me first, bcoz I rarely approve strangers. Pm je, I won't bite ;)


May Allah ease every single thing, inshaAllah, Ameeen :)

.

22:03

Aku taktau kau akan baca ke tak, tapi lemme clarify and sorts back all the things up.

Bismillahirrahmanirrahim.

***

Aku manusia, bukan Malaikat. Manusia itu lumrahnya pelupa, selalu khilaf.
Juga pendosa tidak bernoktah.
Yeah, I do commit sins and I'm perfectly imperfect. Because I'm just a mere homosapien, just like others.

Maaf jika ada terguris hati.
Maaf jika ada terkasar bahasa.
Aku tahu semua itu ada.
Maka, maaf untuk segalanya.

Bukan niat aku nak buat cemtu. Aku just ikut apa yg ayah aku suruh.
Ayah aku pesan; lelaki ni ego tinggi melangit. Usah dilayan, Nanti semakin menjadi jadi. Apapepun, fokus belajar dulu.

Bukan kau seorang yang aku tujukan, tapi semua.
Tolong faham kenyataan ini.
Orang yg kau tanya whether aku dgn dia ada pape ke tak, kes dia sama je macam kau. Sama je. Thats why number phone aku ada dlm contact list dia. Clear?

After all , I just realize that I shouldn't express all things out just like that. A filter is a must.
I thought tht no one is interested to read my blog, except for several close friend.
So I wrote out all things tht kept bombarded in my tiny head without thinking the risks itself.
Plus, I'm in a deadly-severe-confusion and stressful on that time.
And all of you came out from nowhere, simultaneously. That gives me a severe migraine, yg at least dua tiga hari baru hilang.
Boleh imagine tak camana aku nak study dengan migrain bagai?
And you supposed me to tell no one and bear all the pain just by myself?
Kejam.

To be honest, I do told some of my closest friends about this.
BEFORE you told me to keep it as a secret. Again, before. Faham tak? Sila double check balik segala text anda.

Perempuan, mana boleh simpan smthing mcm ni sensorang. At least sorang kawan dia tahu.
Itu perempuan, beza dgn laki.
Got that?
Haih.

Tak payah risau laa pasal semua ni. Kan jodoh tu urusan Allah. Lagipun takde org yg berani exclaim yg dia sempat kahwin before mati. Baik fikir pasal mati, benda yg pasti berlaku.

Aku jahat. Aku tak sebaik yang semua orang expect.
Aku tak kata aku budak sekolah agama, so aku bagus, baik, perfect bagai. Naaah, never.
Thats why aku perlu someone yg boleh guide aku. Sebab aku tak mampu nak guide diri sendiri, apatah lagi orang lain.
Bukan aku kata kau jahil. Aku sendiri yg jahil. Jelas di situ?

Aku harap salah faham ni dah clear. Aku cuma mampu menulis.
Maaf untuk segalanya.
Semoga kau jumpa manusia yang jauh lebih baik drp aku.

Assalamualaikum.

Flickr Images