Alexandria

Bi'ah katenye

00:46

Salaaaamun 3laykum. Hai everibadeeeeh \O/

Eksaited nak post something, then idea datang berduyun duyun lepas tu bukak je tempat nak compose entry terus semua idea tadi terbang melayang lari bertempiaran vanished immediately cewah hah kau.
Nak tulis ape ni? -_-'

---

Okeylah. Meh nak cerita sikit pasal bi'ah dekat sini. Sikit je taw.
Bi'ah tu macam suasana, yang kita dapat rasa dengan hati, dengan fikiran, dan dan dan er lebih kurang cemtu lah. Pernah dengar perkataan"bi'ah solehah" ?
Tu maksud dia, manusia manusia yang ada dekat situ, alhamdulillah baik baik belaka, soleh solehah.
Haaa gitew.

So, ini Mesir. Bila sebut je Mesir, mesti bayang mashaAllah semua pakai jubah, berpurdah, baik baik belaka, untungnyaaah dapat pergi sana, orangnya kasar sikit je, tapi baik, bumi anbiya' lagi kan haa hahahhaha hell no.
 Yeah, memang ni bumi anbiya'. Taaapiiii dekat sini jugak lahirnya firaun, namrud, qarun, dan musuh Allah yang lain.

To be whom is your choice. Nak jadi macam nabi ke macam firaun. Semua tu hengko yang pilih. 
Ada je student Malaysia dekat sini yg freehair. They chose to be like that. 
Yang baik, betul betul baik. Macam malaikat. Yang jahat, wal'iyazubillah! 
Orang cakap, sebaik baik manusia ada dekat Mesir ni. Sejahat jahat manusia pun sama.

---

Dekat sini, jauh dengan family. Beribu ribu batu jauhnya. So, mesti tough especially hati. 
Dalaman tu kena kuat. Maka peranan senior senior yang baik hati lagi lawa dan hensem saaaangat penting. Alhamdulillah, senior senior dekat sini sangat baik. 

Cerita aku, first day dekat Alex ni ada akak nama Khairun bawak kitorang pergi jogging tepi pantai. Ohh ye, rumah aku dekat je dengan pantai. Sangat dekat sampai tengok daripada balcony pun boleh nampak. Angin bayu sejuk tahap apa (sbb tengah winter) pun sampai, kau. Tapi laut dekat area rumah aku ni takleh mandi sebab ombak mengganas then dalam, tak sesuai. Kalau nak mandi ada tempatnya -- Montaza, Maa'moura. Nanti kalau rajen aku hapdet pasal ni eh. Kalau nak tau,doakan aku rajen okey, kikikki.

Where was I?

Oh ye. Lepas jogging, kak khairun bawak kitorang pergi dkt satu tempat ni (tepi pantai jugak), then jumpa akak akak yang lain, sedang lepaking atas tikar yang dah terhidang makanan. Sumpah terharu sobs. Nasi goreng. Air teh susu panas lagi pun ada. Sobsobs.
Lepas breakfast, ada sharing sikit daripada akak akak. Tazkirah laaa lebih kurang. 

Ni pagi tersebut. Wahahaha ayat skema

Dekat sini selalu macam tu -- ada je pape, mesti akan diselitkan dengan sharing. Sukaaaa!

Setiap orang akan ada group Smart Circle (SC) memasing. Ada dua akak naqibah. 
Lima orang per group, tapi group SC aku ada 6 orang :D
Kiranya student dekat sini takdelah sibuk sampai lupa dunia yang lagi satu.
Hamdan lillah ala kulli haal.

---

Sekarang ni pun dah musim sejuk. Feeling macam nak berbungkus dalam saratoga (selimut tebal) tu 24/7 je. 
Nak study pun malas. Nak buat tu malas. Nak buat ni malas. Semua jadi malas hahahha (jangan ikut perangai aku plis)
 Hunting trench coat pun tak ending ending lagi haa sebab nak caghi yang murah. Kononnye puih.
Maka bersweater je la dulu sementara jumpa trench coat yang berkenan di hati plus murah harganya. Ceh.

Sebenonye tengah ace final exam ni. Ada lagi 5 payperrr. Doakan kita eh awak awak *covering eyes with palm*

dengan housemates, akak akak andddd baby Yusra


May Allah bless us, and ease very single thing, in shaa Allah.

XOXO!


Alexandria

Random blabbering

06:55

Salaaaamun alaykum. Ola people :D

How chuguys doing ha? Dah lama tak jejak sini (〜^∇^)〜
So far aku okey je dekat sini, alhamdulillah. Dah lebih dua bulannnnn hehehhehehe.
Cuma penat sikit je la -- adat laa nama lagi student kan?
Sabar, Amirah! Allahu yusahhil umurana, in shaa Allah :]

So far markah kuiz 1 memuaskan hati, alhamdulillah. (Especially pijikkkk, sbb dah jadi bestfriend balik semenjak add maths dgn maths dah tak belajar hihew).
Sekarang tgh face midterm exam (tapi nyompat jo hapdet belog wahahahahaha k ignore). Last payperrr khamis ni, Dental Terminology. Gambatte untuk diri sendiriiii \O/
3 Disember nanti quiz 2 menjengah tiba pulak. Then akhir bulan 12 final exam sem 1.

Betul laaa senior senior cakap. Dentistry dekat University of Alexandria memang busy dgn exam je manjang. Baru je habis quiz minggu ni, next week dah start mid term exam. Habis je mid term exam, minggu depan dah quiz 2. And so on.

Haaaaa nampak dak setegheh dia tu tahap apa? Memang kalau nak goyang kaki tu memang tak ah jawabnya. Must be tough gitew ha.
Tapi benefit dia, kita memang akan continuously study. So, takde la beban sangat pun senanye sbb akan baca berulang ulang ulang ulang kali ╮(╯▽╰)╭

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen!


P/s: sekarang dah slowly masuk winter. Atau bahasa arabnya, kits sebut syitaa'. Hehe. In shaa Allah aku update pasal winter dkt sini oke. Till the next post, fihifzillah!
XOXO.


Sightseeing -- Azarita, Alexandria.

01:56

Salaaamun alaikum. Ola people.

Jyeahh, I know its been lots of hiatus since my arrival here. Ye ye aku mengaku aku dah jarang jelajah sini.
But believe me that Im deadly wanna share every single thing that happened here. It just, I don't have much time. Sobs.

Hamdan lillah, quizzes have passed, and I know there'll be another quizzes in line and currently waving winking to me hahahha. Amirah boleeeehhhhhh!
Quiz 1 is over today. Rasa nak nanges sebab taktau kenapa. Oke oberr -_-

Since dah lama tak meraban merapu rapu, I kindly lost idea what to share. Tak rasa mcm awkward ke post ni? Hahhah nvm.

Okeylah. All the best for all SPMs candidate. Especially my very own and only sister, Mc Wa.
Make Umi Abi proud of you. Supporting you across countries, ocean and thousands mile ;)

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen.

Happy monthsary, Alex \O/

12:49

Salaaamun alaikum. Ola people :D

So, its been a month here. Life here so far so good, alhamdulillah.
Except for homesick part. Can't resistttt T.T

For BDS (Bachelor of Dental Surgery) first sem of first year, kena amik 6 subject --

1) Animal Physiology
Haaa ni mcm biology laa lebih kurang. Lps tu bab practical, kena disect katak every week. Tengok system tu, system ni. Sbb nnti akn ada exam disect katak.

Hamekaw, dulu duk sedih sangat kelas 5K2 tak disect katak, kan dah kena disect every week. Enjoy Amirah, enjoy -_-

2) Dental Anatomy
Ni belajar structure gigi. Gigi ada berapa surface, ada berapa set, bentuk every gigi tu macamana. Size dia berapa, bentuk akar gigi. Pokoknya semua pasal gigi lah.

Time practical, kena carve wax jadi bentuk gigi (based on ukuran & bentuk gigi). Part ni part peberet wuhuuuuu \O/

3) Dental Terminology
Ni belajar pasal term2 untuk dental. Nama scientific laa lebih kurang. Semua ni kena hafal T.T
Anddd, takde practical hehehhe.

4) Physics
Yesssss, it's physics AGAINNNNN ! Tapi alhamdulillah setakat ni aku boleh cope lagi. Sbb belajar lebih kurang je dgn yg matrik haritu. So takde la blur sangat ehehee :D

Tapi kenapa physics? Dentistry pun belajar physics? Aik?
Haaaa. Ni first year jeh. Lps ni tak jumpa dah hehehhe. Kena belajar ni sbb, nanti akan ada topic yg berkait dgn angle2, and teknik nak cabut gigi orang :)

5) Chemistry
Yeayyyyy subjek peberet time matrik \O/
So far belajar apa yg dah belajar dekat matrik duluuu hehehhe. Alhamdulillah.

6) Study Skills
Ni macam MUET wei. MUET sobs.
Essays, report writing, etc etc.

Dahhhh tu je semua yang kena belajar sem ni. Hihiks.

Quiz dah menjengahkan kepala. Sobs.
Three papers hv passed, another three papers left.
Chemistry, Animal Physiology, Dental Terminology.

Pray for meeeeeee T.T

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen :]

Alexandria

Cerita raya kita *tutup muka*

11:03

Salaaamun alaikumm. Hai peeps *lelambai*
So. This was my first eid without familyyyyy by myside *lap hingus*
Naah. Amirah is growing up now (tepuk dada) hahahhahaha bajet. Padahal meleleh gak bila dengar takbir raya malam tu. Sobs.
Tbh, I never expected tht I will be in this circumstance --
Jadi perantau ilmu di perantauan. Thousands km far away from family.
Yeyeee, dulu ada ar berangan. Tipu tak pernah berangan nak pegi belajar abroad. Tapi ofc bukan dekat sini, sebab dulu abi tak bagi datang sini. Heheh.
But Allah's plan is the best tho :)
And now, I'm here. Be strong, girl. Jyeahhhh \O/
Eh eh. Nak cerita pasal raya tapi membebel pasal mende lain pulak. MashaAllah sisters ape ni ape nii.
Ma'alish giddan. Gehhh hahahha
So, act we supposed to celebrate this eid dekat Cairo. Tapi cuti dipendekkan saat saat akhir, then ada certain tech problem yg tak dapat dielak -- maka beraya dekat Alex je la ambe T.T
First raya, semua akhawat yg MM brkumpul dekat satu rumah so called 'villa'.
Besar dia, mashaAllah. Tiga buah rumah gabung. Imejin ah. Dua tingkat lagi. Yg penting besaq ah hahahha.
Dekat sini, diorang bela kambing lembu semua dkt rooftop. Sbb takde tanah.
Alex ni mcm bandar KL la lebih kurang. Bangunan je dekat memana. Lepas tu hon kereta tu non-stop, I tell you -_-
Nak dijadikan cerita, ada soghang kawan aku otw nak pegi villa (time malam raya). Lepas tu, tetiba ada kambing jatuh bebetul depan dia. Sipi sipi je lagi nak kena.
Memang kalau dia jalan lagi selangkah, kambing tu selamat landing atas dia ah senang cite.
Kambing tu bukan jatuh yg tetiba rebah ke ape, tapi drp tingkat 5 / 6 cemtu ha. Tekezut dak? Tekezut ke idok? Tekezut ckp ah tekezut ~
Lepas tu kan, ramai gila org arab datang brkumpul dkt tempat kambing jatuh tu. Nak sembelih terus, before kambing tu mati.
Makcik2 arab pulak sibuk duk nanya kwn aku tu okey ke dak.
Kwn tu ofc la speechless tergamam terkejut ter ter ter, kan hampir kena dia. Then kwn aku tu terus lari pergi villa. Pehh hahaha.
Kalau engkoghang jadi dia engkoghang nak buat ape? xD
Hahahhaha. Oke. Next, pagi raya tu pegi dua openhouse. Rumah Kaknada dgn kak apentah lupa dah nama hehehhe ampun senior!
Kaknada iz my cousin. The only sedara yg ada dekat sini so takde la rasa lonely - jauh dgn family sgt kannnnnn. Hee \O/
Second eid, ada majlis dekat MARA. Malam. Jamuan untuk akhawat buat dekat sutuh (rooftop). Angin dia mashaAllah sister. Kuat macam ape lps tu sejuk tahap tera. Yg mana kalau pakai sekewrt gebas gebus tu engkoghang takyah letak kipas dah nak suruh berkibar. Mmg akn berkibar tahap maksimum.
Sejuknya perghhh menggigil. Nak hirup sup pun takleh sebab kuah jatuh masuk dlm mangkuk semula (angin way too kuat -_-')
Tapi overall, best lah jugak sbb dpt rasa makanan Malaysia :)
Cuti sampai esok je wei. Rabu dah ada kelas dahhhh *lap hingus*
Semoga Amirah menjadi lebih tabah \O/
Okelah. Nak pergi berlatih carving gigi (ukir gigi dekat wax) duluu!
May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameenn :]

T^T

05:13

It's been almost a week here. And I just got a fever -- homesickness by today. Sebelum ni feeling mcm dtg holiday je. So takde la tringat sangat. But now T.T

Scrolling throughout the pictures in phone's gallery. Scroll, scroll, scroll, and keep scrolling. Until my eyes caught a picture portraying both of you. A selfie. Couple selfie to be exact. My lips crept a smile.

All of sudden, a feel of missing boomed my heart. I stood rooted, and keep staring the picture. I miss you, umi abi. I miss u. Whatsapping is not enough. And the Skype is not functioning. And I haven't bought the credit for VOIP yet. I wanna talk to youguys. Deadly want to T^T
Slowly, the pure crystal clear of tears dropped. One by one.

Thinking that it takes another two years to meet both of you fastened the rolled of tears. They keep trickling down my cheeks non-stop.
I was more like; LAMANYA LAGIII T.T

Ye la, dua tahun kot. Ni baru tujuh hari ;(

I'll put the best efforts to save money -- so then I can go home.
I will, in shaa Allah. I will.

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameennn.

On board

15:09

[Thursdays, 18.09.2014]

Salaaamun alaikumm. Hai people.

(typing this while bored in flight wahahahha but not so sure bila boleh publish sbb once sampai nnti mesti takde internet lagi. Kena tunggu line tenet dulu ah kan)

Tbh, I still can't believe the the day has come finally. Time flies so fast.

Oke. So, proudly to say --
I'm not crying before departure just now. Seriously, and IDK whyyy.
Maybe sebab pihak agent panggil ayah aku untuk baca doa sebelum berangkat. Mungkin.
And they called him 'Tuan Haji Rushdan' xD

Okengg, gonna update leyta *lelambai

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameennn :)

.

01:44

Salaaamun alaikumm, people.

I think I'll private this blog for a time being. Because of some shit reasons that I shouldn't mention here.
So for dearie friends, do pm me yr email so that I can invite youguys to read this blog (for those yg still interested to know my next journey je laa *wink*)

IDK for how long I'll private this --
Maybe for months, and maybe for years, in shaa Allah.
Tengok keadaan.

Lusa is the day. MashaAllah, time flies in a blink T^T

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen :)

.

01:04

Salaaamun alaikumm.

Yeay dia ubah tarikh. Yeayyyy.
Rasa nak lompat lompat, buat tarian hula, tahu?

Dia ubah tarikh --
Jadi lagi cepat. Seminggu cepat. T^T
I shud expect this earlier. Ngaaaaaaa

**

Muka diraup. Nafas dihela.

Amirah, tolong berubah.
You're going to encounter a new circumstance, a new surrounding, a new world.
Please, move on. Throw away all those nonsense childish behavior.
You're gonna be in a deadly 'gharib' place.

No family around. And with no bestie. Takde kawan yg dah paham diri camana.
-- Just, strangers.
You've to make new friends. And start a new life. A fresh one.

Tinggalkan semua perangai lama. Tolong.
Kalau tak, sampai bebila pun akan tersadai di takuk lama.
And you'll never can survive dgn perangai lama.

To change is all about yourself. Just you.
Orang lain takleh ubah. Takleh tolong, if you're not helping yourself.
Tolong sedar.

Macam ni ke perangai org nak masuk degree ni haa? MashaAllah.

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen :)

.

09:51

Senangnya status kawan bertukar jadi strangers, kan?

:(

You're not the one that I used to know. You.. You've changed. Drastically.
IDK what's brought you into that but. I do feel like loosing a friend.

Tapi takpelah. May you have a brighter future, kawan.

Fihifzillah.

XOXO!

.

02:56

Salaaamun alaikumm. Ola pipol \O/

Email pasal segala details alhamdulillah dah sampai.
Taapiii, dorang salah eja nama abi dekat ticket. Pheww, nasib baik check. Kalau idok, memang takleh gi la aku -_-'

So. Kenapa aku tak gitau orang pasal ni?
Sebaaaab, malas nak kecoh. Orang yang text, call tanya je aku gitau. Except for several close friends ;)
Hahahhaha ikut ah nak cakap aku ape pun yg pasti aku inform dkt orang yang aku rasa diorang concern dgn aku, which means sape yang text tanya je aku gitau wahhahaha ~(-..-)~

I still have another two weeks to go.
Abi cakap sempat lagi kalau nak naik berat lagi sekilo gehhehehe -_-'
Gonna miss everything so badly.

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen :D

Tegur.

04:48

Salaaamun alaikumm. Hai people :D

A simple question to ask --
How will you react when someone gives you advice or we can say as 'tegur'?

Well, kalau aku la kan. Aku salute orang yang tegur privately. Sebab dia hormat privasi sesama insan. Cewah.
Rather than yang tegur secara menyeluruh lepas tu 'pepandai la kau terasa' -_-

Aku pernah ditegur. Ada satu gambar fb ni, aku tak tutup aurat dengan betul. (katenye la)
Then bila aku cari, scan, tak jumpa. So aku tanya dia, suruh dia directly cakap which picta izitt.
Bila dia kasi hint, baru aku perasan. Ekceli gambar tu tak nampak pun warna kulit ke ape, muka pun tak nampak. Dahla duk dekat tempat gelap, nampak pun drp belakang je. Tapi ntahlah.

Aku amik kisah sebab --
Yang menegurnya lelaki. So maybe gambar tu ada smthg-wrong-somewhere pada pandangan lelaki.
Who knows, kan?

Malu? Gila tak malu.
Rasa cam migrate pergi Sydney pun ada (cari tempat best sket, takmau gi zimbabwe hahhaha)
Tapi tu la. You should bershukur ada orang tolong tegur. Takdela dosa constantly masuk jadi saham ke neraka nanti ;)

Orang yang menegur pun serba salah sebenonye nak tegur aku tu. Tapi atas dasar tanggungjawab sesama muslim, dia tegur. Hahha. Tabik sket \O/
Thanks anyway! Aku open je lah. Hehheh.

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameen :)

Selamat mendaftorrr \O/

19:55

Salaamun alaikum. Hai pipel :D
 .
P/s; Hawini post guna laptop setelah sekian lama post guna android.
Phewww hahahha -_-


So, harini 1 September kan? Selamat mendaftar masuk degree teman-teman.
Ada yang ke utara. Ada yang ke selatan. 
Ke timur pun ada. Dan tak lupa juga ke barat.
 
Blajaq leklok semuaaa, tajdeed niyah. 
Jaga diri dekat tempat baru.
Cari kawan yang baik.
Cehh cakap macham la aku tak pi sambung blajaq.
Lulz 

Semoga berjaya dunia akhirat, in shaa Allah.
Jangan lupa kawan lama di sini.
Hiks.

Theres saying;

Teman baru ibarat permata. 
Teman lama ibarat emas.
Jangan lupakan teman lama bila jumpa teman baru.
Sebab kita tak dapat mengikat permata tanpa emas. 


Fihifzillah semua. 
Semoga kejayaan milik kita semua.
In shaa Allah, ameenn.

May Allah ease every single thing ;)


-->

A makcik :]

06:10

Salaaaaamun alaikumm pewpel.

Last Monday, I've renewed my ic so there's no more face of an immatured 12 y/o girls seen dekat aku punya ic.
Gehhh hahahha. Yang bestnya sebab pergi berdua dengan umi jee \O/

Okay itu cerita sipi sipi. Main cerita is, tetengah aku tunggu turn nak tangkap gambar, there comes a makcik. Maybe sebaya dengan umi, or older. Maybe.
Then she asked me, dekat mana nak amik nombor giliran. Tengah aku explain, umi cuit makcik tu (masa tu umi duk blakang dia).

"Ehh, doctor!"
"Ehh, puan!"

Haa gitu. Rerupanya makcik tu tadi doktor, kerja skali dgn umi. Dekat HPRZ II.
Depa kenal ghupenyeee. Then anak dia salam dgn umi, aku salam dgn dia. Hehheh.
Makaaa start laa slot berkenalan. Tanya tu, tanya ni. Then tanya study dkt mana, bila aku jawab, dia terus mcm,

"Ohh ya Allah. Tahniah laa. Belaja elok elok..." and so on.

Ngeee baik sangat makcik ni, segan puloks kitee ahahhaha -_-

Alkisahnya hari ni tempat kerja umi sambut hari raya (on first zulkaedah, lol -_-)
Balik ptg tadi, umi panggil.

"Ingat dok doctor yg kita jumpa masa nak buat ic harituu?"

"Ingaaat. Bakpo?"

"Dia bagi duit sebab kaklong nak gi sambung blaja"

"Whoaaa hahha. Baiknyooo"
Dapat duit kot, sape tak suka en. Hiks.

"Toksei tanya ko, dia bui brapo? "

"Ehh brapo, mi?"

"x"

Aku terlopong. MashaAllah. Subhanallah pemurah betul makcik niiii. Dahla baru skali jumpa siap bagi duit lagi dahla banyak.
Hwaaaaa terharuu. Mekasihh.

Semoga Allah balas segala kebaikan makcik. *wipe tears*

Moga Allah redha.
xoxo!

PD - forth day

08:13

[Wednesday, 20 August 2014]

Salaaaamun alaikummm pipel.

So, the very last day here finally has came.
It's freakin sad, I tell you. Sobsob :(

Pepagi lagi, 7.25 kena brkumpul dekat dataran untuk warming up. Sebab dalam schedule dia tulis 8.00 am explorace started.
Lol, its EXPLORACE AGAIN, people.

-_-'

And by this time, I know tht it's the real one. (ada explorace celup ke? Hahahaha)
Naaah, I mean, yang bebetul tough, menguji fizikal mental punya laa. Kalau yg second day haritu macam acah acah explorace jee. Tp still muka hitam legam sebab yg tu buat tengahari. Time panas ceng ceng. Haa gitew.
Yg ni nasib baik buat pagi. Taapii, dijangka habis pukul 12.30.
I repeat,

8.00 - 12.30 pagi

It's FOUR AND HALF HOURS kot.
Gila ke tak gila? Phewww

So, dekat first checkpoint, Swan group manage to finish the task first (Yeayyyyyyyy). Maka berlarian lah ke checkpoint kedua, which was nunn di atas bukit sana.
Boleh imejin dok tetengah mengah duk berlari tetiba kena masuk hutan then daki bukit? I barely gave up masa tu.

Sebaaaaabbb, time tu aku batuk selesema. So, I can't breathe properly. Taapii, there was a girl, which I forgot her name (tapi muka ingat gila), she pushed me from behind masa daki bukit. Then, sampai satu masa bila aku saaaangat tak larat, dia pegi depan aku then cakap,

"Meh saya tarik awak"

While grabbing my hand, and she pulled me uphill. Ouch, terharu :')
Dia tarik sampai ke tempat checkpoint kedua.
There, kena buat penyapu lidi dengan anyam tikar, guna daun palas (kalau tak silap). Dekat checkpoint ni, jujur aku cakap, aku just tolong asingkan batang dengan daun je. Time diorang anyam tu aku tengok je (sebab rasa letih gila). Lepas siap tu, daki lagi bukit untuk sampai ke checkpoint ketiga (Alhamdulillah sebab tak jauh sangat)

Then, untuk ke checkpoint keempat, kena turun bukit. Haa turun bukit pun ada cabaran gak sebab semalam hujan, so tanah licin. Berlumpur tu takyah cakap ah hahhaha. Aku tergelincir dah skali, nasib baik sempat berpaut dekat pokok. Hadeihh.

Ada satu checkpoint ni, kita kena tarik plastik dekat pokok untuk dpt the next clue. Ada tiga plastik, kalau nasib tu baik, skali tarik terus dapat.
And my group?

Proudly to say -- plastik ke tiga baru dapat

Wahahhahaaa best weii mandi lumpur. Lumpur ni yg dia amik drp laut. Warna hitam. Bau dia, mashaAllah tabarakAllah!
Bila lagi nak merasa semua ni kann? Hahhaha -_-

Lepas turun bukit, masuk hutan yg bukan bukit. Then, checkpoint laaast skali, dekat pantai. Nama explorace ni 'Jungle Treasure Hunt', so last skali mesti laa nak cari harta karun, ye dok? Dekat pantai laa paling best nak menggali menggala ni haa. Dahla clue dia, 4x4 langkah drp pokok (dia ada bg gambaran dkt clue terkumpul) -_-

Korek punya korek, gali punya gali, akhirnyaaaaaaaa jumpa laa satu plastik hitam berisi kotak.
Makaaa, berlarian lah semorang pegi dekat dataran. Dekat situ, kotak dibuka. Harta dia, guess what?

BENDERA MALAYSIA seyh.

Wuhuuuu. Siap ada surat wasiat lagi wahhahahaha. Lepas tu, pihak kem yg bertanggungjawab pun bg laa talk sket, bg kesimpulan, and so on.
Aktiviti ni berakhir dengan nyanyian lagu 'Jalur Gemilang'. Sekiannn hahahha.

And by that time, aku terfikir. Aku terfikir pasal a journey tht I'll encounter tak sampai lagi dua minggu. It will be so fucking hard and the probability for me to give up is high.
Mula-mula best je. Then semakin susah. It's getting harder and even harder. Support daripada family, kawan kawan sangat la penting by that time. Seriously. Tapi ending dia mashaAllah subhanAllah sangat lah sweet. Undescribable :]

Lepas habis nyanyi, boleh balik dorm, siap siap, kemas semua barang, lepas tu lunch, then ke dewan bersama barang-barang pukul 1.30pm.
Faham tak gab dia sejam je?

Eghh setegheh.

Tapi aku pecut so aku sempat mandi simpan barang semua then sempat rehat lagi wahahhahaaa.
Blessed!

Majlis penutup, bahagi hadiah, ada awards lagi. Group aku dapat award 'group paling berdisiplin'.
Pheww, memang tergelak ah kitorang, disiplin tang mana tah hahhaha.
Takpe, yg penting dapat hadiahhhh \O/

Lepas tu, sesi bergambar. Pergi ke tepi pantai, then semua peserta skali dgn fasi masuk dlm gambar. Semua pakai t-shirt yg dpt, so seragam andddd nampak lawa :D
Best. Dan sedih. Yg Alexorrrrr tu tak kesah laa tapi yg muhafazah lainn. Bila tah boleh jumpa lagi hmm ;(

Then, balik. Pukul 4.40 dah masa tu. Sepatutnya balik 3.30 so sempat laa dengan Su balik kerja. Taapiii dah 4.40 tu agak bimbang laa jugak. Su balik kerja pukul 5.30. PD ke UPM Ada laa sejam stengah kot. Haih.
Call Su, tapi dia kata okey je. Sorry Su :(

Lepas tu aku tertido. Sedar je, duk dekat plaza tol mana ntah. Tengok jam, mashaAllah dah pukul 6 lebih!
Terus segar mata ni haa. Then aci je nak call Su, beliau call. Hehheh jimat kredit eden :P

Rerupanyaa, dah dekat plaza tol yg nak sampai UPM dah, alhamdulillah :)
Sampai tu, cecepat amik beg, pegi dkt Su. Mmg nak balik ASAP pun sebab malam tu nak hantar aku pi klia lagi. Jarak serdang ke seremban dalam sejam jugak laa.

Finally, sampai seremban dlm 7.30 gitu. Solat, then terus brtolak gi klia.
Sampai klia dlm pukul 9 malam. Flight aku pukul 10.40 so takdela rushing sanget kenn hehheh. Lepas amik boarder pass, letak bagasi semua tu sempat makan makan duluuuuu. Heee alhamdulillah.

Around pukul 10, baru check in.
And. There's smthg happened. Psst! Hahhhahahhahahha.

Before masuk dkt tmpat menunggu gate, aku pergi tandas dulu (sebab once dah masuk takleh keluar dah).
On the way masuk tandas tu aku tengah otp dgn umi. Bila aku dlm tandas, aku dgr ada org masuk. Then org tu berdehem andddd from 'berdehem' tadi I can say yg org tu lelaki. Lol.

Aku terus serba salah. Like,

' Umiii Kaklong masuk tandas lelaki kooooo? '

Sebab memang aku tak perasan langsung sign dkt pintu. Kan tengah otp masa tu. Hwaaaaaa nak nangis weh.
Then I think I have to get out of tht washroom ASAP before tht guy keluarr!

Ditakdirkan Allah aku keluar drp tandas tu simultaneously dgn that guy (Pehh dramatik gilos ayat).
Aku tengok dia, dia tengok aku.
Dedua muka terkejut. Ye laa aku tak sangka cepat sangat dia keluar T_T

Ce teka sape betul? Hiks.

Then dia ckp,
"Sorry, I guess this is ladies"

Aku scan tandas, then cakap,
"Haaa I think so"

Then dia pun cecepat keluar tandas wahhaha. Yg aku yakin sangat sbb ada tong sanitary pad dalam tandas tu. Takkan ada jugak dekat tandas laki, kan? Hehheh -_-

Makaaa dapatlah aku keluar dengan bergayanya cewahhh hahha. Ini semua poyo.
Time berjalan masuk ke gate flight, kan macam beratur, haa ce teka sape berjalan depan aku?

Ya Allah betul sangat lah tu. Tht tandas guy hahhaha. Weii naik flight sama weii. Nok kelik kelate jugokk xD
Nasib baik bukan seat sebelah menyebelah kalau tidokkk, taktau la camane dia nak face aku. Hahhaha oke jahat -..-

Andddddd, alhamdulillah safely arrived pukul 11.35pm dkt kelate :D

So, the four-days-three-night programme had ended.
Much informations and experiences gained. And so with new friends.
Jumpa bakal osmet, and so on.

Hayya 'alal falah semuaaaaaa \O/

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameeennn :)

.

21:44

No one really feels the path I seek and
No ones gonna care as much as me and
No one seems to know our history and,
Stories are shared for the world to see.

And maybe I'll find the path I seek tonight
Let it be! Only God really knows what's right.
Maybe I'll find the path I seek tonight
Let it be! Only God really knows I tried.

The path I seek just need a sign
The end is where I wanna be
Which way I go is up to me!

The path - Raef is quite motivational I think.
Wink!

.

10:12

Bismillahirrahmaanirrahim.

Saat aku istikharah, solat hajat, aku mintak dengan Allah.
Aku mintak, Dia campak keputusan yg betul ke dalam hati, ke dalam fikiran umi abi.
Kenapa bukan kepada aku? Sebab aku kenal diri aku. Yang selalu hesitate dengan diri sendiri. Dan yakin dengan kata hati orang tua.
Kadang kadang, mereka hanya nyatakan pendapat. Tapi aku pilih untuk ikut pendapat mereka.

Jadi, segala keputusan yang dibuat, aku anggap Allah yang campakkan yang terbaik ke dalam hati umi abi.

And this time, its not something yang main main. Sebab pengorbanan untuk ini, tak terkira besarnya. Sesuatu yang aku tak pernah terduga. Yang mana usaha ke arah ini hampir 100% umi abi yang usaha. Aku cuma senyap, memerhati dan terus dihimpit rasa bersalah.

Boleh bayang tak bila bangun pagi tu terus umi tanya "ada tak kawan yg nak pergi study situ sini" dengan pen dan kertas dekat tangan? Dan juga phone.
Bila aku pergi dekat, umi tengah buat research pasal agent and so on. While aku yang still mamai terus terkelu and stand still je dekat situ.

Untuk terima kenyataan ini, banyak masa yg aku ambil. Untuk refresh balik segala benda. Fikir baik buruk. Bukan aku tak fikir, aku fikir. Lama aku berkurung dalam bilik, tak lalu makan, and malam malam menangis. It's not something easy peasy, I tell you.
Then aku yakin, ilham ni Allah yang campak ke dalam hati umi.
Ada something dekat sana yg Allah nak tunjuk dekat aku. Nak bagi dekat aku. Hatta dekat matrik, aku dah dapat something yg valuable. Yg aku rasa, itu lah bendanya yg Allah nak tunjuk dekat aku.
Tak dapat something berkaitan dengan pelajaran, mesti something pasal kehidupan. Allah itu Maha Bijaksana, bukan?
And everything happens for a reason, no? :)

Aku tak kisah even aku kena belajar lagi sepuluh tahun. Sampai mati pun aku tak kisah. Sebab belajar ni takde yang rugi. Hatta benda yg aku blaja dekat matrik haritu pun, akan aku blaja nnti sem 1 dekat sana nanti. In shaa Allah mudah segala urusan. Kalau nak bercakap pasal rezeki, rezeki Allah tu dekat memana je. Allah ada spare untuk kita. So dapat pergi sana pun aku kira rezeki sebab tak semua orang boleh pergi, kan? ;)

Nak pergi sana pun bukan something yang mudah. Aku pergi pd haritu pun, dah nampak jelas. Dahla takde yang kenal. Aku sorang je kelantanese. Kena start semua balik. Sekali lagi ak cakap, untuk buat keputusan ni pun bukan mudah. Bukan something yang boleh dibuat melulu, terburu buru.

Dekat pd haritu, rata-rata pakai iPhone kot. Hahha.
Tapi takpe, sebab self-esteem aku tak bergantung dekat gadjets. So kalau org lain pakai gadjets yg latest sekalipun, self-esteem aku takkan down punyalahhh (talk Aiman Azlan haritu dia ada sentuh pasal ni)

Ya know, aku pernah banyak kali try nak disobey orang tua aku. Tapi aku memang style kalau disobey je Allah akan pay direct - kifarah atas dunia lagi. Since aku kecik.
Sebab tu aku anggap anything yg Umi abi cakap, tu memang the best, memang Allah nak sampaikan kepada aku.

Rezeki kita masing masing. Jalan kita lain lain. Aku belok sini, kau belok sana. Ada kala kita bertemu di persinggahan. Ada kala kita berpisah di persimpangan. Adat kehidupan.
Yang sama, destinasi kita.

Kawan, fihifzillah. I'll never forget someone who once closed to me, and once stayed with me. Hatta kawan dekat nursery aku ingat lagi sekarang. In shaa Allah.
Moga Allah redha :]

PD - third day

02:44

[Tuesday, 19 August 2014]

Salaaaamun alaikummm. Hi peeps :D

So, today is le third day, which means tonight will be the very laaast night we spend here.
Gonna miss this bed hmm :(

Ehem. Harini, pepagi buta lagi ada slot 'sharing muhafazah' which means kitorg kena pecah ikut uni masing masing then taaaaanya la senior amenda yg nak tau pasal uni. Sangat best sbb jadi lagi clear pasal uni. Andddddd, boleh start fikir pasal osmet. Hiks I

Okengg. As in my last post, I've mentioned abt 'rakit'. So yeah, lepastu dia ajar teknik & cara nak buat rakit then setiap kumpulan kena buat.
Lepas siap je, kena pakai life jacket then pegi buat water confidence jap.

Masa pegi buat water confident, aku lupa buang kasut -_-
Lepas tu mula pelik kenapa org lain jerit 'geliiiii' hahahha. Padahal sebab laut dekat Port Dickson ni ada lumpur so bila pijak mesti aa rasa cam geli euw euw gitew. Tapi lumpur ni baik untuk mukaaaa. Nak muka lawa amik laa lumpur tu then tempeks dekat muka as mask :D
Ada je fasi yg pakai hahahha.

So, sambung. Lepas tu baru laa naik rakit tu, dayung pegi ke tengah, cabut bendera then balik ke darat semulaaa. Alhamdulillah kumpulan aku menang (Sebab lawan akhawat dgn akhawat je. Kalau nak lawan skali dgn ikhwah memang tak laaa, diorg punya tenaga tu mak aihh -_-)

Lepas berakit, ada slot 'Evening of Remembrance' yakni macam malam kebudayaan laa lebih kughang. Tapi bukan buat malam, buat petang.
Group aku dapat puisidra, which means puisi & drama. Preparation memang totally zero, bincang nak buat ape tu dlm lima minit before start je. Nasib baik dpt turn last skali -..-'

Masa yg dia bagi 15 mins per group tapi kitorang semua buat pendek2 je. Makaaa, ada banyak masa lebih. Fasi2 pun decide nak buat satu lagi prtandingan; nanyi lagu tema ikut kreativiti. Hahhahha.
This time, mmg group aku jadi tetiba gila. Nurin jadi rapper, ada yg jadi background music, ada part yg Jihah nyanyi ala ala lullaby laa machem machemm chuollssss xD
Tapi takleh lawan group Bear laa, sbb diorg ada yg nyanyi ala ala opera cina gitew di samping Aina yg jadi rapper kihkihkih.
Yg pastinya time tu enjoy gegilaaaaa! Mmg best sbb slot ni ikhwah dgn akhawat tak gabung. Jadi laa nak jadi gila tang mana punnn hahahha.

Petang tu, paling best. Sbb ada sesi QC (Quranic Circle) yg last. QC ni dia ikut group. Ehh aku lupa nak mention yg nama group aku, 'Swan'. Mmg Fasi2 yg bahagikan nama2 group tu okengg, bukan reka sendiri :p

QC ni paaaaling lama kitorang buat. Nurin siap berair mata lagi ceritakan kisah dia. Nasihat yg dia bagi pun, subhanAllah :')
Same goes to Kak Zida. Lepas tu semorang sporting, bukak mulut cerita itu cerita ini. Saaaaayang group Swan ;)

Malam tu, slot last. Slot 'Night of Doctors'. Speaker dia Prof Latif, Dekan fakulti perubatan dkt CUCMS. Kira mcm one of pengasas uni tu (haybat gila MashaAllah)
Wife dia dentist, ada 4 org anak. Semua anak dia doctor, then kahwin dgn doctor. Pendek kata satu family doctor. Gila ke tak gila? :O

Saaangat best slot ni, sbb dia share pengalaman dia as doctor, jalan doctor tu camane, and so on. So, bakal doctor sekaliannn, hidup korang akan bahagia dalam 17 tahun akan datang, in shaa Allah. Sebab? Start skarang (baru nak masuk first year), korang akan belajar sampai lagi 17 tahun. Ni kira lepas habis buat specialist laa. Hiks.
Oldebest para duktur sekalionn \O/

Lps habis talk tu, ada dinner. Makan ikan bakar, ikan siakap masak 3 rasa, tomyam, telur dadar, sayur goreng, lala, kerang, and baaaaanyak lagii. Air dia pun best gilaaaaaaa (sbb aku tak pernah lagi try buat cemtu tapi lepas ni boleh buat laa kot hehheh). Jus oren, tapi dia potong apple dgn orange kekecik lepas tu letak dalam jus tu. Mmg ohsem :D

Akhirnyaaaaaaaa, masuk dorm lepastu tidoq. Must have lots of energy sbb esoknyeee ada explorace yg bebetul explorace punyaaaa. Hadeihh.

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameeennn :)

PD - second day

09:10

Salaaaamun alaikum pipol :D

So, today was an exhausted yet sooooo freaking great. Exhausted tu biasa laa kan, nama lagi attend program :)
Pepagi lagi, lps breakfast, ada slot kedua. (Slot first smalam)
Best gegilaaaaa sebab slot ni Aiman Azlan yg bagi talk! Tajuk dia,

Pray, Study, and Play. Are those enough?

Haaa gitew. Best kot, sebab dia lawak. Lagipun aku mmg suka tengok vlog yg dia buat, heeee :D
Sape suka jugak meh high five sket *pap*

Then, macam biasa la, lps slot ada LDK (liqa' dalam kumpulan) lepas tu kena present by group. Hengko tahu, aku kena paksa jadi one of presenter. Tahap kemenggigilan aku memang maksimum aa tadi. Gilaaaaaaa -_-'

Then, petang. Pukul dua petang, for exact.
Dalam tentatif tulis 'management games' so aku expect duk dalam dewan je laa kan. Bila tanya fasi, diorang pun taktau sebab game ni bukan diorang yg uruskan, tapi pihak Kem.
Tau tak game emende sebenonye?

EXPLORACE.

2pm till 5pm. Wuuuuu dahla tak pakai sunblock, duduk tepi pantai lepas tu ditakdirkan cuaca yg sangat perghhh - panas terik. So memang hangus gegilaaaaa muka aku wehh T_T
*wipe tears

Penat gila kot, explorace dua jam lepas tu break sempat mandi je, rehat ke baring ke memang dah kelaut :(

Mengantuk, letih, pending kepala, semua dah brcampur gaul - macam kusyoiri hahahha (sejenis makanan arab yg sangat 'sedap')
Malam tu ada slot ketiga, Tajuk dia,

Who are we?

Talk ni by Muharikah, seorang doktor, penulis dkt majalah Jom dgn teenmuslim. Haa kenal?
Talk dia best kottt, tapi sayang gila aku mengantuk dan letih.
Nasib tak tersengguk time tuuu :(

Okengglah, gtg now sebab I've to sleep well. Kang takleh nak berakit esok hiks. Babai *lelambai

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameeennn :)

PD - first day

09:41

Salaaaamun alaik pipel.

So, here I am. In a programme that I never knew of it's existence (bawah tempurung gilaaaaaaa -_-)
Lagu tema mmg best ;

The Path - Raef

Anyone yg tak pernah dengar lagi boleh slowly dengar, and yg paaaaling penting, hayati maksud lirik dia :)

Setakat ni, everything okey, tak seteruk yang disangka, kecuali satu --->

AKU SOGHANG JE ORANG KELANTAN WEII

*wipe tears.

Aku tak pernah lagi pergi satu tempat, satu program, yang mana takde orang kelantan pun. And aku bayang memang memana pun orang kelantan bertebaran, berjebok je dekat memana. Lagi lagi aku datang program ni sensorang, takde geng. *kesat hingus
And I have to start every single thing all over again (ikatan ukhuwwah persahabatan gitew) -_-'

Sedih betul :'(

Then lidah aku agok berbelit nak kecek luar, seriously.
Sampai aku cakap dgn kawan2 baru aku; sorry kalau terkeluar dialek kelantan tetiba (in fact mmg ada punnn wahhahahaha tapi nasib dorg faham je)

Aku dah jumpa beberapa org yg sama course dgn uni dgn aku. Yeayyyyyyyy! One of em, yg aku duk berkepit je dgn dia, nama Aina. (Nama sama dgn cube-mateee ;D)

Oh ye, fasi group aku merupakan org yg selama ni aku baca blog diaaa, jadi silent reader, then follow insta dia, and so on. Faham tak camane perasaan tu? Jumpa someone tht u adore from a distance. Faham tak faham tak? Sukaaaaaaaa \O/

Oh ohh lupa. Kenal Aiman Azlan?  Vlogger femes tuuuu. Aku tengok tauu video2 dia, tapi tak pernah la brangan nak jumpa dia live ke ape tapi hakikatnya harini dia duduk tak sampai 50meter je dengan aku.
And I feel like screaminggggggggg!
Ya Allah gila tak suka? Nasib tak buat tarian hula je taw. Eheh xD

Okengglah, esok kena bangun awal.
Gotta go now, XOXO!

May Allah ease every single thing, In shaa Allah, ameeennn :)

Agagaaa

05:44

Next week and next next week. Its gonna be much hectic. And I think I have to be prepared physically and mentally. Coz its way too long Im in this circumstance; relax and do nothing. Seriously -_-'

Belek kalendar pun semput dah nengok segala notes. Penuh kot, adeih.
Then lepas two hectic weeks, tinggal lagi two relax weeks nak berjimba jimba dengan family before further study balik.

Cuti empat bulan seriously tak rasa masa bergerak. Tup tup dah nak sambung degree. Cepatnyaaaa masa berlalu ;(

Dalam dua minggu tu, I have to reflect myself. Think of new strategies, create new improvement and so on.

Coz the next journey, is not the mere one :]

Feeling meh -_-

03:55

I thought plkn was the last place that I'll confront those outdoor activities.

But thought is always left as thought, tho. Sigh.
My thought is totally freakin far off the mark. Yes yes yesssss, I'm gonna experience those thingy for one more time, just by next two weeks. Gyaaaaaa -_-

Suka tak suka, bila wujudnya perkataan 'Waaaajibun' dekat depan tu, I have to loooove it no matter what.

God, save meeeeyh :(

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameeennn!

Eid duakosongsatuempat

10:36

Salaaaaaaaaaamun alaik pipel :D

*Ko dah kenapa title entry berjela sangatt takleh panjang lagi ke wahaiii. K ignore je. (flip tudung)*

"Walaweh cerita raya dah basi aa, raya dah lama kot. "

Apa yang aku tau, raya aku dia punya duration sebulan. So sukati aa nak cerita bila -_-
Sebenonya memang aku sengaja tunggu sampai cukup 7 Syawal. Dah cukup, kan?
So bolehla aku summarise raya tahun ni, takdela hari hari nak tulis macam;

'hai pipol my first raya kann...'

'Ah well, my second eid went well tapi...'

'Eh my third raya pulok kann, I jumpa...'

'Ya Allah, I punya raya keempat kan uolls, meriah kelepak kelepuk gitew haa kann sebab...'

Blablabla.
And the list goes on, sampai raya ke-30 (sebab raya aku sebulan ngehhe).

Hm. Bosan yet annoying. Aku sendiri rasa annoying kalau aku tulis cemtu harharhar seriously -_-
So, kita buat summary udohle ye. Practice yg ticer ajor dekat sekolah, dekat matrik. Haa gitew.

Makaaa raya tahun ini?
Ada bezanya dengan yg sebelum ni. Raya tahun ni rareee sket haa.
Since innova accident haritu, dan skang ni memang beliau tengah berehat dekat bengkel mana tah dekat nunnn di Kuantan sanaa, maka kitorang pergi beraya dengan dua kereta. Yeayyyyyyyy. Satu kereta semua boys, satu lagi semua girlss. (Siap selfie guna monopod fisheye lens pakai sepek hitamm lagi. Diva angat chuollssss ngeee)
Memang laa, parok minyak siket sebab guna dua kereta. Tapi dah nak buat camane, kennn? Terima je laa. Hee.

Sebenonya umi abi memang takde mood dah nak pergi raya jenjalan rumah org sebab kena gerak dua kereta. Malas katenyee, hehheh.
Maka anak anak yang takmo raya tahun ni berlalu dengan hambar, pujuk gak umi abi.
Pujuk punya pujuk, last last berjayaaaa \O/

Alaa, bila lagi nak beraya dua kereta cemni? Tahun ni biar la lain sket. Takkan dgn ujian secebis tu tetiba raya yg sepatutnya meriah jadi hambar kann. Jyeahhh, kita kan kuattt :)

Tradisi sejak dahulu kala still diteruskan (rombongan pegi ziarah kubur reramai).
Open house pun, still go on macam biasa (dan macam biasa, batang hidung kengkawan soghang pun tak nampak bayang -_-)
Then raya ni dapat jumpa someone yg dah lama tak jumpaa (kenyit mata sket wehuwehuwehu)
Oh ye. Duit raya aku banyak tahun niii, even tak ramai yg bagi. Yeayyyyyyyy *tarian hula*

Aaaaaa tu je kot. Next, puasa enam lah puloks ye, ayyuha sedara sedari cikebum cikebum. Dah boleh slowly start ni. Then lepas tu raya kali keduaaa :D

Pendek je cerita raya aku. Dah nama lagi summary kangg. Takkan aku nak cerita jugak pasal aku kupas  bawang putih dekat limaploh ulas then tersilap pegi basuh sebelum masanya lepas tu kena ngepeks masa nak buat open house haritu lepas tu lepas tu.
Pendek kata kalau nak describe satu satu memang koghang la yang tak larat nak baca rapuan yang meleret leret haa. Kesian tawww.
Aku ni berhati perut lagi setakat ni. (Puii peghasann nak mamps)

Eh eh. Maaf zahir dan batin ye. Buat yang pernah terasa hati, terkesot hati, terguris hati, terambil hati, terjatuh hati. Kosong kosong eh.
Buang yang keruh, ambil yang jernih. Mintak maap bebanyok yaw :D

Anddd, oldebest for UPUs result ye, kepada yg tgh menunggu. Semoga dapat course yang dihajati ye semuaaa. In shaa Allah, ada la tu rezeki dekat memana :)

P/S: I currently waiting for a result of an appliance. Do pray for me to get the best eh. Thankyouu ;)

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameeennn.

11:57

Salaamun alaik pipol.

(This just a short entry. Pardon me I just cant help to post an entry now and I dnt know why OMG OMG OMG what iz wrong with meeeee what iz happening to meeeeeeeyh *flip kerusi* k stop. Lets jump to the main entry. Ka-chingggg)

I have LOTS of diary since I was a kid. And yeah, every first page of the diary(ies) have it owns warning (Its a must k, macham trend gitew haa). Lol.
I just cant stop laughing when I read all that back then. Hahhahaha xD

One of em, (this was written when I was in Form 1) ;

"Hey you!
Yes, you. The one who is reading these words. I warn you, dont you ever dare to open another sheet of this book. Just stop on this page. Understand?

GOOD. Your mother must be proud of you. GO and play another things now. Close this book and place this into its place where you had overtook just now.
THANK YOU.

I appreciate that :) "

Hahahahha told yaa. Aku taktau korang camana but I found those words a lil bit funneyhh. And weird -_-
I mean, how come boleh terlintas nak tulis cemtu. Siap 'your mother must be proud' bagaiii. Lol lol.
Oh yea. Please excuse my bahasa >.< 
Ah well, bebudak baghu nak blaja la katekann. Bahasa budak form 1, nak canggih tang mano sangaaat. Hahhaha xD

Ni baru buku ni. Theres myriad of em lagii hahahha. Iolls share satu cuntuh je k hihhi (gelak mintak pavlova)

Oh ye. I just looooooove to write whatever things tht came across in my mind, all the secrets, what I thought, what I feel and what ive dreamt *baca: mimpi* (jugak. lol)
Since I was in the primary school back then. Tadika tu tak sure laa. Tak jumpa sebarang bukti Lol -___-

But yeah, thats me btw. One of the reason I'm bloggingggg. Tapi dalam blog ni kira bertapis aaa sket hahhahaha. Mana bole straight sangat, bahaya.
Conclusion, yeeah, I do do tht girly-thingy ---> have own diaries.

Huahuahua kbai.

#prayforgaza
#prayforMH370
#prayforMH17
#salamramadhan

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameeenn :)

Puasa tak puasa

06:35

Salaamun alaik people.

Have u ever watch Upin Ipin cartoon?
Teman adik ke, anak sedara ke, tengok cerita tu?
Hmm.

Kisahnya, adik aku tengok cerita tu. Kebetulan part yg cikgu dia tak puasa.
Then adik aku mcm tak puas hati, and he shouted vividly (mmg satu rumah dengaq oh);

"Hei, cikgu dia tak puasaaaaa. Dahla cikgu, besar dah. Tak malu"

Ehem. And then ada part yg Upin Ipin tu tanya opah, and kak ros explain.

"Orang perempuan ni, special sikit. Allah bagi cuti. Allah sayang lebih"

Lepas tu dia halau Upin Ipin pegi main.
Upin Ipin boleh terima, then dorang pegi main.

Masalahnya dekat sini, adik aku didn't get it. Kak ros punya explanation way too simple and adik aku tak puas hati.
Maka aku kena serang -_-

Lalu aku bersimpuh sebelah beliau;

"Cikgu tu takleh smayang lah. Bila takleh smayang, bukan stakat smayang je tak boleh, tapi sentuh baca Al-Quran, puasa semua dia tak boleh buat. Paheee?"

Orang lelaki takkan mengalami state 'takleh smayang' sebab tu kak ros cakap orang perempuan ni Allah sayang lebih. Clear?

He nodded his head. Good then. Haih -_-

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameeennn :)

Totebag

01:00

Pon ponn. Tumpang promote jap eheh.

***

Salaam 'alaik people.

I currently doing a project since I've done nothing except the-endless-household-chores along this heaven hols. Hehheh -_-

So, as the title above, I'm selling handpainted totebag.
Which I bought the plain totebags, then I doodle smthg on that (based on customer's request).

Basically we have four types of totebags ;

- White strap totebag
- Black strap totebag
- Sling totebag
- Mini sling totebag

P/S: Sling means it has a long strap so you can wear it crossly :D

The price?
Based on the design itself. But don't worry, the price will not exceed Rm30. In shaa Allah :)

You can check these out more on instagram, @rhanafa_totebag.

So, meh pakat beli.
Hashtag totebagmurah
Hashtag totebag
Hashtag totebagmalaysia
Hashtag slingtotebag
Hashtag handpaintedtotebag

Aihh banyak hashtag. Hahahha abaikan -_-

May Allah ease every single thing, in shaa Allah, ameeennn :)

10:51

Don't let their sacrifices waste.
Tolong jangan.

Bcoz this sacrifice, ain't a mere one.
A sacrifice tht you yourself, never imagine would happen to yourself.
The one tht never come across in your mind that you will experience tht.
Nope, even in a dream.

Maka,
Tolong jangan sia sia kan.
Evrythg have their own price. And of course you hv to pay for that.

Realisasikan impian mereka. Realisasikan.
Tht is the thing tht they always want and always love.
Just that.

01:44, 
4 July 2014.

JPJ test

22:30

Assalamualaikum. Hai people :D

So, harini dah masuk 3 Ramadhan, merangkap 1 Julai.
Tanpa sedar, dah dua bulan grad matrik. Hm cepatnya masa berlaluuuu -_-

In between, so many things happened.
Oh ye, aku dah dapat lesen. Yeayy, alhamdulillah :D

Aku punya JPJ test first ramadhan kot. Mencabar betul hahahha. First tu, memang cuak gegilaaa. Tapi nasib baik ada Na yg test skali so takdela nebes sgt bila ada geng skali.

Pagi tu punya laa semangat, pukul 8.00 lagi dah brtolak. Alih alih dlm pukul 3 gitu baru test. Aku punya turn kena test jln raya dulu, baru litar.

Jalan raya.

Aku kan dtg awal, so aku dah buat statistic JPJ tester mana yg paling banyak bawak balik calon (which means calon tu gagal dkt tgh jln, then dorg tukar, JPJ yg drive time balik ke Akademi Memandu tu).
Kira ada gak aa benefit datang awal hehheh.

And, thanks Na sbb tolong bgtau JPJ tester mana yg baik. Ada dua; kereta nombor 7 dgn 11.
So, bila sampai giliran aku, kebetulan ada dlm 3 kereta sampai. Anddddd one of em, kereta nombor 7!
Aku ape lagi, mmg cecepat aa pegi dkt kereta tu. Peluang jangan dilepaskan :D

And, memang betul pun dia baik. Baik gegila kauuu, dia siap tolong ajar lagi. And tolong ingatkan bila kita terlupa. Yelaaaaaa, tetengah nebes kang, bnda simple pun boleh tak ingat (ye, aku lah tu. Boleh pulak lupa nak pakai seatbelt -_-)
Thankyou encik tolong ingatkan!

Tetengah jln, mmg tak duk diam ah. Dia tanya, aku jawab. Aku tanya, dia tanya aku balik -_-
Takde mende pun, aku cuma tanya soalan yg dah direka khas oleh Kak Ani (cikgu aku) sbb bila kita berbual dgn JPJ tester, kurang laa sket rasa gemuruh tu. And yeahh, it's proven.
Cuntuh soalan:

"Encik dah lama ke keje dgn JPJ? "
"Awak rasa?"

Haa nampak dok dia tanya aku balik? -_-

"Em, 5 ke 6 tahun?"
Encik tu gelak.

"8 tahun dah"
Telan ayaq liur.

"Eish sikit lagi nak betul"
Encik tu gelak lagi -_-
Lagi dua, Amirah. Hengko mmg takde bakat bab2 tembak menembak ni.

And the rest is history.

Ohh, one more thing yg happened time aku ditest - dialogue between a son and a father. Alehh memang le tu menda biasa je, anak ckp dgn ayahh. Adik aku ckp je dgn ayah aku haa. Tapi yg ni special sket, sbb si anak tu, JPJ tester. Yeahhh, hahahhaa raso cam tak formal gila aku punya test. Memang time tu aku doa biar dia lelama otp sbb mesti la dia punya attention terhadap aku punya pemanduan kureng sket, kikikikii. Kau hado? :P 

At the end, alhamdulillah aku lulus jln raya. Masa tgk marks tu ya Allah, nak melompat2 ghase. Sebab aku expect aku tak lulus. Alhamdulillah aku dpt 18/20. Markah lulus: 16.

Before keluar, mmg aku ucap 'terima kasih' tu bebanyak kali. Eksaited sangat, sampai hampir tertinggal beg aku dkt seat blakang -_-"

Litar.

Lepas settle jln raya, kena pegi tggu dkt tmpat litar puloks. Peh ramai gila org. Masa bagi borang dkt pondok tu, dia siap ckp,

"awk gi duduk dulu lah. Lambat lg turn awk ni"

Maka menunggu laaa ambe.

Dekat litar, Na ada bgtau gak kereta2 yg clutch tinggi, which means susah gila nak bawak.
Kereta 1,2,4,5. Mmg time menunggu tu aku duk berdoa jangan laaa dpt 4 kereta tu. Nauzubillah!

Lastly, alhamdulillah kereta 3 yg aku dpt. And aku manage untuk bwk kereta tu smoothly, then lulus. Alhamdulillah.
Aku saaaaaaangat happy sbb smua yg aku nak dpt. Ex; aku nak lane sblah kiri time bukit (sbb jauh sket drp JPJ) alhamdulillah dpt. Then aku nak parking 5, which means nnti akan senang untuk masuk ke tiga penjuru (em yg ni sesape yg amik dkt Akademi Memandu Anda je boleh imagine camane dan kenapa).

Alhamdulillah alhamdulillah thumma alhamdulillah.

Lps siap smua tu, aku pergi dkt tmpat menunggu then jumpa Kak Ani! Kesian gilaaa dia tunggu sampai aku siap kot. Terima kasih Kak Aniiiii. Dahla malam before tu dia siap tulis dkt fb lagi suh aku buat solat hajat. Thankyouuu Kak Ani :)

So, conclusion dia aku dah dpt lesen. Yeayyyyyyyyyy alhamdulillah.

May Allah ease every single thing, In shaa Allah, ameennn :D

05:56

You know what?

I've screen capture all your advices.
Coz you keep writing and deleting yr tumblr -_-

Yes, I took tht alternative.
So that I can re-read all of your words whenever I feel lost.
Youre my friend, my buddy, and either my counselor \O/

May Allah ease every single thing, In shaa Allah, ameennn :)

08:20

Bismillahirrahmanirrahim.

Aku perahsia.
Takde la perahsia mana punnn, cuma aku tak banyak cerita pasal diri aku dekat orang.
Tak semua orang aku cerita pasal aku. Hatta dekat adik sendiri pun aku tak share cerita sangat. Certain org je aku cerita, yang aku rasa macam beeest je nak share dgn dia ni. Yg mana aku rasa vibe kitorang sama. Yg mana aku selesa nak share pape dgn dia. Certain je, tak ramai.
Sebab cerita aku takde la best mana. Boring semedangg.
Aku lagi suka dengar cerita orang, buat pemerhatian. Kaji perangai manusia.

Sampai sepupu aku pernah, tutup novel yg dia baca dan terus duduk tegap depan aku, buat muka serious semata-mata nak dengar kalau aku share secret.

"Sebab ore jarang boleh dgr kak long kecek benda gini"
-Sepupu-

See?
Itu aku.

Maka sape sape yg aku share pasal something yang rareee, congrats!
Anda antara org yg rare lah pendek kata. Hehheh.

P/s: Ramadhan is coming. Three days to go! \O/

احلا و سهلا يا رمضان كريم.

May Allah ease every single thing, In shaa Allah, aminnn :D

Le tragedy

00:42

Salaaaamun 'alaik everyone.
What if you receive a call, and someone inform you tht your family was involved in an accident? 

My heart skipped three beats.

***

P/s: Post ni sikit punya panjang. Kalau acah acah malas, boleh pangkah je page ni. Aku tulis untuk aku kenang nanti tua. Dan mungkin juga untuk rawatan kalau aku terkena amnesia (nauzubillah). So aku tulis 'agak' detail. Memories are to be remembered btw :P

Umi kena pegi kl, ada kursus seminggu. Kenapa ntah, abi nak ikut gak.
Maka satu family pegi, kecuali aku dgn Mc Wa sbb semek tu SPM tahun ni. Grr grr aku terheret sama ://

Sabtu, 07 June 2014.

Dengan rasminya aku dgn Mc Wa kena tinggal dekat kampung. Maka bermulalah kehidupan aku dgn Mc Wa dekat kampung.
Not bad, sebab ada sepupu sepapat, plus mak pak sedara pun ramai balik. Cuti sekolah kenn, haruslah pulang ke kampunggg :D

Selasa, 10 June 2014.

Awin call, tanya ada dkt rumah nenek ke idok. Rumah dia dekat je dgn rumah nenek, so kekadang tu kitorang lepak ah dekat pantai. Takdela kematu sgt aku dekat rumah nenek tu hehheh.

So, kebetulan hari tu aku jadi cucu mithali teman nenek pegi klinik tabib ape ntah dkt KB. Maka takleh nak jumpa. Tetiba dia ajak aku stay rumah diaa.
Eksaited? Of course laa, tapi kena mintak izin wali den duluu. Haa part tu la yg creepy sket -_-

Punya laa takut, tapi nak pegi. So nak tak nak aku kena call gak abi, mintak ijinnn.
Andddddd, alhamdulillah abi bagi greenlight! *tarian hula*
So, balik je rumah, pack baju. Then awin datang jemput :D

Family Awin totally peramah! Daripada yg paaaaling kecik sampai yang paaaaling tua semua suka menyakat. Aku le mangsanye -_-
And since Awin panggil aku 'Mia', habis dia basuh otak anak sedara dia suruh panggil aku 'Cik Mia'. Adeih, diri ini terasa tua. Kihkih xD 

Daripada Cik Mia, jadi Cik Ya, then lastly jadi Cik Yang. Lol machemm machemm.
Khamis, 12 June 2014.

Awin sebenonye nak hantar aku petang, tapi hujan menggila masa tu. Lebat tak terkata, kauuu. So, kakak awin akn hantar, tp lps maghrib. Kalau nak ikutkan diorang, diorang suruh stay lagi. Tapi abi bagi limit dua hari je. Eheh.
Petang tu sebenonye rasa tak best. Rasa mcm, tak sedap hati. Rasa mcm, nak baliiiiikk :(

Malam tu malam nisfu syaaban. So baca yaasin berjemaah. Lepas baca yaasin baru Kak Didi hantar aku balik :D
Sementara tunggu Kak Didi bersiap, aku pegi lepak dekat kedai. Ohh ye, lupa. Awin ada kedai runcit bebetul depan rumah dia. Siap jual burger dgn ice blended lagi kauuu. So, rugi la kalau aku tengok je kenn. Lalu aku shopping. Tetengah syok shopping, Mc Wa call.

"Kak Long, umi abi accident"
Telan air liur.

"Heh, gapodio?"

"Umi abi accident, smua empat2 tayar duk kuk atas. Innova terbalik."

"Astaghfirullahalazim"
Allah. Jantung rasa macam nak terkeluar drp badan. Lutut tetiba lembik. Aku tak kuat T_T

"Pahtu gano semua?"

"Accident tu dkt Kuantan, baru je nak exit highway. Memang nak sampai dah rumah Umi Na (mak sedara)"

"Dok eh, semuaa gano? Okey dok? Umi abi gano, selamat ko? Kak long nk tahu hok tu jah"

Pitch suara tu tinggi takyah cakap ah. Lain orang tanya, lain dia jawab. Grr.
Awin datang, angkat kening. Mungkin suara aku kuat sangat kot.

"Hmm okey. Semua selamat. Kereta je laa nazak"

"Alhamdulillah"
Urut dada. Bahu rasa ringan sket.

Phone diletakkan. Lama2 kang habis kredit semek tu.
Aku duduk. Awin datang tanya.
Once aku explain, dia terkejut. Aku laaaaaagi terkejut. Family aku kot. Takleh bayang kalau tinggal aku dgn Mc Wa je. Dahla bergaduh tu kira mcm kewajipan harian dah.
Adeih.

At the end, aku nanges ats kereta. Terfikir perasaan manusia dlm kereta yg tergolek cemtu. Mesti ingat mati je, kan? Hm.

Sampai rumah nenek, memang semua muka runsing. Then Mc Wa tunjuk gambar kereta yg Umi Na amik. Ya Allah memang aku mengucap panjang ah. Teruk kot. Kira mcm, nasib tu sangat baik kalau hidup lagi. And alhamdulillah family aku still diberikan peluang untuk terus hidup. Alhamdulillah ya Allah.

Call umi, tp masuk voice mail. Minutes later, umi call. Aku nak nanges dengar suara umi. Boleh teka suara tu suara letih yang amat.
Umi ckp semua okey je, cuma Faris sakit pinggang. Amjad patah specs. Tu je. Then kereta yg taktau lagi boleh diselamatkan ke idok.

Accident tu berlaku time Mc Wa baruu je lps call, tanya umi duk dkt mana dah. Around 6.45 pm.
Abi ckp tayar dpn mcm tak sedaap je, mcm ada smthg wrong. Then sampai dkt selekoh, bergolek lah Innova. 

Umi pejam mata time nak accident. Bila bukak mata, still atas jalan raya. Sikit je lagi nak jatuh gaung. Umi expect jatuh gaung dah. Tapi alhamdulillah tak. Then umi try tolak2 pintu, lama2 boleh bukak. So umi keluar. Adik2 aku keluar thru tingkap yg dah pecah. 
Yg teruk sket bhg pemandu. Tp alhamdulillah abi okey je.

Malam tu, aku still lagi tak percaya yg family aku involved dlm accident -_-

Jumaat, 13 June 2014.

Umi call, suruh balik rumah dgn Cik Nie (mak sedara mrangkap jiran sebelah rumah). Nnti semua balik dgn bas pagi esok. 

Maka petang tu, aku dgn Mc Wa pun balik laa ke home sweet home.
First thing yg kitorg buat, jenguk rabbit. Ada seekor mati. Sape suruh keluar drp sarang sangat. Haih.
Yg lain okey, sbb bibik Cik Nie tolong jamu makanan dkt rabbit2 sekaliannn. Thankyouuu bibik!

Malam tu umi whatsapp, ckp balik dgn bas Mutiara yg dua tingkat. Aku jadi lemah lutut balik.
Kenapa mesti yang dua tingkaaat? :(
Umi ckp sbb dah takde bas lain. Yg tu je yg paling awal yg ada.
Sigh.

Sabtu, 14 June 2014.

Pukul 11 pagi diorang brtolak. And I'm still waiting until now.
Tolong doakannn biar diorang selamat sampai rumah eh?

Thanks semuaa :')

***

May Allah ease every single thing, InshaAllah, ameennn :)

Kolej MARA Kulim

02:52

Salaamun 'alaykum people :D

Tarikh pendaftaran pelajar baru Kolej MARA Kulim lagi dua hari, kan?
All the best, junior2. Enjoy the one blast year there. Lecturer ckp, zaman matriks laa zaman paling best dlm hidup. Nnti dkt U dah takde mcm matriks, smua kena berdikari nnti. And yeah, I'm admitting the truth of that :)

And now, I'm just wanna tell the world that I couldn't make it. I can't join youguys for yr orientation week.
Yeahh, gila tak sedih? Sedih kott T_T

Nak buat cemanaa, dah tarikh test JPJ tu tak lama dah. So I can't delay the class though. Sobs :'(
Enjoy lah koraaaaang. Most of the facilitators are my friend.
Dorang sporting tahap tera, so no worries kay :)

All the best semuaa. Pray fr my JPJ test! And so with the final exams result >.<
Anddddd, UPU's result either.
Thankyouuuuu :D

May Allah ease every single thing, InshaAllah, ameennn :)

Kolej MARA Kulim

Baju rasmi Kolej MARA Kulim

09:29

Salaamun 'alaykum, people :D

Alright, since ramai lagi junior yg still tak jelas pasal baju rasmi, I think I shud post an entry pasal ni :)

1)Warna baju.
Senang ceritaaa, baju dia kaler biru ala-ala biru bendera BN gitu. Okeng?
Tapi ada je yg pakai biru gelap, cuma tak ramai sgt. Then kalau ada majlis pape yg certain org je terlibat, diorang kena pakai baju biru yg mcm bendera BN. Maka terpaksa laa pinjam bg sape yg biru dia x mcm tuu :D

2)Kain.
Kain ni tak kisah la korang nak pakai camana. Nak pakai yg ada corak ke, sedondon dengan baju ke, warna lain ke, boleh jee. Ikut suka koranggg. Time batch kitorang dulu ramai je pakai dgn kain hitam :D

3)Tudung.
Yg untuk majlis bebetul rasmi, kena pakai dgn tudung warna putih. Kalau ada corak pn, stakat sulam tepi mcm tudung bawal tu boleh laa, tp jgn meriah sgt ;)
Awal2 je pakat pakai putih semuaa, nnti last2 mmg takde dahh. Jadi biru, hitam, merah, semua ada haa. Hehhe :D

4)Lelaki.
Simple jee, korang wajib baju melayu biru sepasang, siap dgn sampin skali.
Songkok pun. Hehheh xD

Okenggg. Clear ye, semuaa?
Kalau ada pape lagi tak faham, just drop your comments.
Nnti InshaAllah iolls balas :D

May Allah ease every single thing, InshaAllah, ameennn :]

Kolej Mara vs Kolej Matrikulasi (Part 2)

21:27

Salaaaamun 'alaykum, people :D

Okeng. This post is for junior yg bertanya thru comment dkt post Kolej MARA vs Kolej Matrikulasi.

***

First, tahniah semuaaa sbb dapat tawaran ke Kolej Mara Kulim :D

1) Perbezaan kolej Mara dgn kolej matrikulasi lain.

- Kolej Mara ada banyak. Tapi untuk matrik, ada dua je; satu yg sains (Kolej MARA Kulim), satu lg yg account (Kolej MARA Kuala Nerang).
Dua dua ni ada Program Satu Tahun (PST) je. So, anyone yg dpt pointer below than 2.0 time final exam semester 1 kena tukaq kolej. Biasanya kalau Kmkulim, dia transfer pegi Kolej Matrikulasi Pulau Pinang (KMPP).
Every year mmg ada je satu bas yg bwk student pegi sana. So koghaaaanggg, struggle bebetul tau. Jgn main main.
Dekat Kolej Mara Kulim ada 5 program;
- Matrikulasi KPM
- Pra-U USM
- USM fast track
- PPKS UMK
- FIST Unikl

Overall, jumlah student ada dlm 500+. Ehhh ke 700++. Err lupa. Tapi mmg tak sampai seribu pun laa.

Kalau kolej matrikulasi lain, program account dgn science ada dlm satu kolej. Then ada both PST and PDT. So, student dia ramai. Kalau KMPP, student dia ada dlm 2000++.

- Bayaran kolej MARA rm500, while kolej matrikulasi rm550.

- Elaun Kolej MARA (utk matrik je) rm100 sebulan, while Kolej matrikulasi rm250.
Ehh, dnt worry, Kolej MARA dia sediakan makanan 5 kali sehari.
Kalau kolej matrikulasi lain, takde. Dorg kena beli makanan sendiri.
So, takyah nak jeles jeles k :D

2) Cara belajar dkt Kolej MARA Kulim

Err. Dari segi ape eh? Emm emm.

Kalau matrik, ada 3 modul.
Modul 1 - Maths, Chemi, BI, Physics, Biology
Modul 2 - Maths, Chemi, BI, Physics, Science Computer
Modul 3 - Maths, Chemi, BI, Biology, Science Computer

Satu kelas kuliah, range student dlm 50-70 org. Then stiap kelas akn berpecah kepada 3 kelas tutorial. Range satu kelas tutorial dlm 20 student. Kelas kuliah tu, dgr lecture. Kalau tutorial tu, kelas utk lab jgk aa. Then utk buat latihan, cikgu ajar lagi dekat and so on.

Pagi pagi, pukul 7.30 wajib berkumpul dekat dewan or surau, untuk baca mathurat ramai2. Yg ni, lecturer in charge akan amik attendance. Ni yg aku ceghita ni dekat Kmkulim taw.

Class start pukul 8.00 am. Then rehat  pukul 10 smpai 10.30 am. Haa koghang boleh pi makan dkt DS , takpun beli je makanan dkt koop atau cafe. TEH AIS DEKAT CAFE MMG PERGHHH TERBAIK KAWW *promote promote hahahha*
Okeh, then sambung kelas sampai pukul 1.30 pm. Rehat utk lunch, solat thennn sambung kelas pukul 2.30 sampai 4.30 pm.
Haa pack gegila, kan? Mohon bersedia physical mental ye semuaaa :D

Untuk score pointer tinggi, better baca dulu before masuk kuliah. Bila tak paham je, tanya. Then, malam tu ulangkaji balik. Segala tutorial, try buat sendiri dulu. Kalau takleh, tanya kawan2. Tak pun, tanya je lecturer terus.
Jangan jadi macam iolls, hahahha. Okey, menyesal T_T

3) Kemudahan di Kolej Mara Kulim

Hmm. Dekat sini ada DS, asrama, bangunan akademik, dewan exam, dewan kuliah, bilik tutorial, lab, bilik IL, cafe, koop (koop kita always dpt anugerah koop terbaik among Mara college taw, memmainnn hahahha).
Untuk sukan, mb Kmku kurang sket accommodation dia, tp still adaa. Court tennis, padang yg luas gila bak angg, court bola jaring, court bola tampar, and beberapa lagi.
Oh ye, ada library. 

Korang bertuah taw, sebab semuaaa dah dinaik taraf. Time batch kitorang paling sedih, sbb banyak benda renovate. DS pun kena share dgn budak laki, kauuu. Sempat sampai puasa tahun lepas je makan dkt DS pompuan.
Then library, sempat guna sekejap je time sem 1. Siap renovate tu memang dah dekat sgt dengan final exam sem 2 :(

Laluan pejalan kaki *berbumbung* , dari asrama pompuan sampai bangunan akademik pun baru buat time kitorang final exam haritu. Sempat laa merasa sket, even tak siap lagi. Hnns hnss Y_Y

***

Emm tu je la dulu kot. Kalau ada pape lagi, do drop yr comments eh :D

P/s: koghaaaanggg, tau tak kitoghang senior2 ada buat group Kolej Mara Kulim 2014/2015 dekat fb? Dekat situ tanya je nak tanya ape, sebab senior2 ramai je sudi menjawab segala persoalan korang.
How to join?
Search je dekat fb, then request to join.
Tak jumpa? Malu nak request?
Haa. Do add me on fb, tekan je dkt banner fb dkt sidebar blog ni eh. But be sure to pm me first taw. Cakap je yg awak dpt tawaran ke Kmkulim. Then terus iolls masukkan korang ke dlm group tu. Okeng?
Jangan memalu taw :D

Tapi, I rarely join the conversation, sebab semuaaa dah terjawab. Senior2 lain semuaaa baik hati dah tolong jawabkan hehehheee. 

But I do some private Q&A for those yg malu nak post dekat group tu :D
May Allah ease every single thing, inshaAllah, ameeen :)

******** UPDATE (05/11/2016)********

Emmm hai? Just want to update that its been over 2 years since I graduated from matriculation school. So, I would like to apologize, that my post might not be up-to-date anymore. There might be slight changes or more, despite this post was published few years back. 

Anddd, for the fb group, I only joined the 2014/2015 intake. So I reaaally can't help you guys for the latest intake, sorreh! :(

Best regards, goodluck!


Just a piece of advice.

05:28

Salaaaamun 'alaikum. Ola people :D

Dear readers, heres some advice for you, a piece. Just a piece . 

***

If you hv any talent or something that you're deadly good at, never stop doing that.
Once you stop, it's hard to be that good anymore. Trust me.

I've experienced that before. And I'm damnly regretting for not doing those things continuously. Seriously :(

Arabic language. Lima tahun kot, belajar.
Yeee, aku takde la masyi gegila Arab. Bukan dapat A+ pun time SPM. Mampu dapat A je.
Tapi still, skill buat essay Arab tu ada. Step by step belajar. Sampai aku mampu buat essay panjang.
Tapi skang, rasenye nak buat essay tahap Form 1 pun merangkak kot.
Setahun tinggal, dah berkarat segala ilmu. Hadeih -_-

"Once you stop writing, you have to start everything all over again"
-Madame Aina-

Trueeeee, teacher. I've left my writing (on short stories, novels and poems) so I think I've lost my talent on doing all those things.
*nanges*

So koghaaaanggg,  jangan jadik macam aku tau.
If you have passion on something, just keep rock with it. Jangan tinggalkan. Tau tauu. Nanti menyesal tak sudah :')

Bahasa Arab dgn writing tu cuma secebis drp contoh benda yg semakin pudar dalam hidup aku. Secebis je T_T

p/s: like seriously, aku bencI autocorrect dekat phone. I am chronically typo! Once tulis, kena backspace then eja balik. And everything becomes 'lembab gilos'. Arghh menci menci >.<


May Allah ease every single thing, inshaAllah, ameeen :)

Kolej MARA Kulim

Graduated from Kolej Mara Kulim

23:41

Salaaaamun 'alaikum. Hello earthlings :D

So, 29042014, I'm officially graduated from Kolej Mara Kulim. Yeayyyy!
Melange of memories sketched. Gonna update soon, inshaAllah.

P/s: For those junior yg nak tanye pape, yg mb lead to a very long conversation, just add me on fb. But be sure to pm me first, bcoz I rarely approve strangers. Pm je, I won't bite ;)


May Allah ease every single thing, inshaAllah, Ameeen :)

.

22:03

Aku taktau kau akan baca ke tak, tapi lemme clarify and sorts back all the things up.

Bismillahirrahmanirrahim.

***

Aku manusia, bukan Malaikat. Manusia itu lumrahnya pelupa, selalu khilaf.
Juga pendosa tidak bernoktah.
Yeah, I do commit sins and I'm perfectly imperfect. Because I'm just a mere homosapien, just like others.

Maaf jika ada terguris hati.
Maaf jika ada terkasar bahasa.
Aku tahu semua itu ada.
Maka, maaf untuk segalanya.

Bukan niat aku nak buat cemtu. Aku just ikut apa yg ayah aku suruh.
Ayah aku pesan; lelaki ni ego tinggi melangit. Usah dilayan, Nanti semakin menjadi jadi. Apapepun, fokus belajar dulu.

Bukan kau seorang yang aku tujukan, tapi semua.
Tolong faham kenyataan ini.
Orang yg kau tanya whether aku dgn dia ada pape ke tak, kes dia sama je macam kau. Sama je. Thats why number phone aku ada dlm contact list dia. Clear?

After all , I just realize that I shouldn't express all things out just like that. A filter is a must.
I thought tht no one is interested to read my blog, except for several close friend.
So I wrote out all things tht kept bombarded in my tiny head without thinking the risks itself.
Plus, I'm in a deadly-severe-confusion and stressful on that time.
And all of you came out from nowhere, simultaneously. That gives me a severe migraine, yg at least dua tiga hari baru hilang.
Boleh imagine tak camana aku nak study dengan migrain bagai?
And you supposed me to tell no one and bear all the pain just by myself?
Kejam.

To be honest, I do told some of my closest friends about this.
BEFORE you told me to keep it as a secret. Again, before. Faham tak? Sila double check balik segala text anda.

Perempuan, mana boleh simpan smthing mcm ni sensorang. At least sorang kawan dia tahu.
Itu perempuan, beza dgn laki.
Got that?
Haih.

Tak payah risau laa pasal semua ni. Kan jodoh tu urusan Allah. Lagipun takde org yg berani exclaim yg dia sempat kahwin before mati. Baik fikir pasal mati, benda yg pasti berlaku.

Aku jahat. Aku tak sebaik yang semua orang expect.
Aku tak kata aku budak sekolah agama, so aku bagus, baik, perfect bagai. Naaah, never.
Thats why aku perlu someone yg boleh guide aku. Sebab aku tak mampu nak guide diri sendiri, apatah lagi orang lain.
Bukan aku kata kau jahil. Aku sendiri yg jahil. Jelas di situ?

Aku harap salah faham ni dah clear. Aku cuma mampu menulis.
Maaf untuk segalanya.
Semoga kau jumpa manusia yang jauh lebih baik drp aku.

Assalamualaikum.

12:39

Salam 'alaik everyone :D

Final exam just over todayyyy, and i was overly-excited xD
Sape tak suka exam dah habis. Kan kan kaaaaaan? 
So, tonight iz the last night spent here, in Kolej MARA Kulim. Segala barang dah siap packing, kecuali yang baru basuh je. 
Yeayy 0 day to go homeeeeeeeh!

Bye Kolej MARA Kulim. Bye semuanya. Gonna miss everything here :')



Last Jumaat, Kolej MARA Kulim

11:52

Assalamualaikum. Hello earthlings :D

Exam tak habis lagi tapi tangan ni macam gatal nak menaip gehehheee.
Four papers left, two subjects to go. Selasa ni tamat exam. Yeayyy, cant wait!

Habis final exam, means jodoh dengan matrik pun tamat. Gila tak sedih?
Hidup dekat matrik ni heaven, tau. Even life hectic tahap tera, jadual pack tahap infiniti, but still, best gegilaaaaaah. Tak caye deme ghase lah sendiri. Eheh

So today, last Jumaat dekat sini. Pepagi lagi dorm dah riuh, semua sibuk nak pack barang.
So, ini ghupe dorm daripada pintu masuk :

Add caption

Gehehhee. Kiub aku? Hujung sanaaa, dekat dgn pintu tandas :D
Then, turun makan dekat DS. Lepas tu jenjalan round kolej jap, kekononnya for the last time gitu.


nama dia bangunan hijau (sbb cat dia hijau tapi skang ni dah cat baru so taktau deme nak panggil ape)

still, bangunan hijau :)

tangga bangunan hijau

models papan tanda xD






tangga ke dorm :D


Andddd, petang tadi, prank Nisa since today iz her birthdayyyyyyy :D
















Four days to go. Time flies, but memories remain :D
Love all of you sooooooooooooooooooo much. Till our path crosses again, inshaAllah ^^

May Allah ease every single thing, inshaAllah, ameen :)

-->

Flickr Images