typical makcik2 surau / masjid #1

08:39

Assalamualaikum. hello earthlings :D

Well, Im not being here for a hiatus. Sampai ada org tu tegoooo suruh hapdet bhahahhahahahahaha okey stop. melampau lampau kau, jah. *flip tudung

okay. les straight to the point. wadehel dgn makcik makcik tersebut?
well, sepanjang observation aku, makcik makcik dkt surau / masjid ni perangai depa lebih kuraaaang je.

1) Saf

Bab saf. As we knows, saf itu haruslah dirapatkaaan. I think imam mmg tak lupa nak sebut "betulkan saf, rapatkan saf.."
kan kaaan?
tapi, kalo dkt surau / masjid ni, most of makcik makcik yg mendominasi surau / masjid tersebut tak rapatkan saf. sejadah sorang satuu, takmau kongsi maa. acano nak tegooo tu? O.o

smtimes haku rasa mcm nak jerit je,
"Makciik, imam suruh rapatkan saf laa, bahu-ke-bahuu, bukan sejadah-ke-sejadaaaaah.."
grr grr. sabo je lhaaaaa =.="

kekadang tu aku tenuuuung je ruang ruang kosong between makcik makcik tu, bajet ada kuasa psikik boleh mampatkan makcik makcik tersebut. dangggg :3

2) Saf paaaaaling depan

normally laaa, makcik geng surau mesti duduk saf paling depan.
simple instance, masjid dkt rumah nenek. bila rayaa, mmg semangat nak solat sunat tu membara. aku follow laa nenek aku *since beliau pegi awal, so aku duduk saf depaaaaan skali, yakni sebaris dgn makcik geng2 surau yg lain. mata sensorang puuunya laa, aku rasa mcm nak korek korek je. but yeah, aku ignoooore je and kepit je nenek aku.

makcik, dlm Islam takde diskriminasi yg tentukan sape je yg boleh duduk saf paling depan la. anyone boleh duduk. sebab lagi depan, lagi afdhal. takkan la makcik makcik sekalian je nak ke-afdhalan tuuu, saya pun nak jugak. kalau nak kira faktor usia *sape lebih tua lebih layak duk dpn*, mmg tidok laa. makcik boleh jamin ke yg makcik akan 'pergi' dulu before saya? saya tak jamin makcik pergi dlu. mungkin saya dulu. hmm. think twice lah ;]

3) Taknak menyandar ke?

this happened bila ada kuliah / tazkirah.
ada laaa hari tu, first time aku dgr kuliah maghrib dkt satu surau ni. bila nak start je, semua org membentuk halaqah. aku macam, alaaaa takleh ke kalau stay dlm saf je? malas laa nak gerak banyak kali. *sigh
ingatkan kenapaa. ye laaa, buat halaqah itu baguss. tapi tetiba ada sorg makcik ni tego,
"Dik, toksei duduk situ ko? Nyandar dkt dinding laa, sedak sikit"
*tersedak aiskrim

ada kee macam tu? sepanjang aku duduk maahad, duduk asrama selama 5 tahun, menyandar time tazkirah laaa yg paling ustaz ustazah pantanggg skali. mohon laa jangan menyandar kalau taknak kena mengempeks berbakul bakul, or rotan sedas dua.
menyandar is equal to nampak malasss.
got thaaat? >.<

okeng. so for now, 3 je dulu. more observation will be done ^^
okeylah. may Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn! :)

You Might Also Like

0 awesome homosapiens ^^

assalamualaikum..
gerakkan jari jemari anda yang runcing lagi halus mulus itu and comment yea :D

Flickr Images