Kolej MARA Kulim

English Week!

18:41

Assalamualaikum. haiii ebelibadi :D

hoyeahhh. as I told ya before, this post, I will desribe a little bit about our English Week here, in Kolej MARA Kulim :)

The whole week, we are encouraged by lecturers to speak English.
*alaaa bila lagi nk perasan ckp omputeh. rock the week, dude! HAHAHAHHAHAHA okey stop.*

Melange of exciting activities were held :
-speaking corner
*speak at the royal balcony on recess. in front of everyone. one minute per person. the topic was given randomly, a minute before our turn. kinda blurrrr. ada berani? *

-speak & sign
*go into any teachers or friends or college staffs, or anyone who you bumped into, and ask them to help you. they'll ask some questions, and you'll answer it fully in english. if they satisfied with you, they may drop a signature for you. interestingg taaaak? XD *

-scrabble
*mcm scrabble biase lhaa. sorg wakil stiap kelas*

-speaking marathon
*keep speaking. no silence until the time is over*

-blockbuster quiz
*general information questions will be asked. so, prepare much before take the quiz. ten student per class. satu je nasihat aku; kalau aci taktau pasal bola sepak antarabangsa baik takyah masuk. dia tanye weyh. told ya, pngetahuan am. gilaaaaa*

- 60 second video challenge
*buat video promote pasai BI dgn tema 'English Conquer the World' *

-booth
*okeyy part ni paling best. aku participate dlm aktiviti ni. 5 presentor per class, who will present about the story given and will handle their booth all day.
booth ni kira mcm acara kemuncak laa lebih kurang. hari last english week.
every presentor wore costumes. aku tak jadi white queen, sbb br prasan watak tu takde dlm story book Alice In Wonderland. so, depa bagi aku watak 'the cheshire cat' . gila siket laagi lah. dah la kucing tu bukan mcm kucing normal; asyik sengih & terbang. mcm psycho pung ada. but yeahh, I have to. maka aku pun jadi laaa kucing tu =..="
okey je kot. pengarah tu baik gilaa. habis terbang aku punya nervous time judges & pengarah dtg ke booth aku, which means aku kena present. kuikui :3*

yang pastinye, hari last tu memang best gilaaa. undescribable lahh!
setiap booth akn handle game, and sape yg menang dapat hadiah. even just gula gula, lolipop, marshmalow and so on, still rasa teruja tu memang menggila. hahhaha XD

antara tema yg diberi :
¤ Alice In Wonderland
¤ The Frakeinstein
¤ Narnia
¤ Sherlock Holmes
¤ Rapunzel
¤ Harry Potter
¤ Peter Pan
¤ The Wizard of Oz *aku tak sure betui ke tak tajuk ni. heee :P *
¤ Snow White
¤ err emm lupa dah. apa lagi eh?
ngaaaaa tak ingat dh. takpe lah, yg penting story yg fairytale mcm yg di atas jugak lhaa hehhe.

amacam? kinda interesting kaaan? houyeahh! eh eh, lupa nk bgtau.
setiap kelas MUST reka button badge. and my class pun tak ketinggalan. we have to wear that thingy throughout the week :)

okenglahh. the assignments are haunting meeee! gotta go. till then, stay tuned :)

May Allah ease every single thing, inshaAllah, amiin! ^^




Kolej MARA Kulim

KMKulim storyy

09:03

Assalamualaikum. haiii peeps.

ohhhkay. dah berrrzaman aku tak menulis. kinda hectic mehh. hahha bajet busy mngalahkan PM. takde ah, just tak sempat nak tulis. act, too much things to be written. masa je takde. haa kan aku dah bagitau, mngalahkan PM tahap busy aku. :3

#this post was drafted since 21 june :P

okayy. alhamdulillah, aku dgn basmah dipilih jadi spr untuk pilihanraya MPP Kolej MARA Kulim 13/14.
and aku dilantik sbg naib presiden spr.
can u imagine how busy I was? ^^
why I chose to be part of the crew?
because by being the crew of spr, 10% marks of co-curriculum will automatically obtained.
so, theres no need to participate in any kind of society or games after this.
therefore, I can focused on my study. ka-chinggg >.<

and and, thanks God, everything runs smoothly. the election had passed, last Thursday. and the result will be announced on this Sunday.

Banyak kott benda yg aku belajar melalui jd spr ni.
since gabung semua program (kcuali UniKL sbb depa baru masuk);
matrik, pra-u USM & UMK,
maka ukhuwah pun tercipta. takde lah masing masing buat hal sndiri, assabiyah dan sebagainyaa.
best kott gabung dgn depa. sama sama menggila. aku ingat depa nerd, tapi my thought was far off the mark. nakal tahap tera! seriously, tahap best tu undescribable kott :D

next week, English Week. and im the presenter for my class' booth. kitorg dpt tema Alice In Wonderland. and andddd. Im the 'white queen' =.="
cerita tu, aku karang dlm next post kayh. stay tuned! :)

May Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn :)

p/s : gmbar yg pakai baju biru ats pntas tu, ahli2 spr.






07:24

hey you. yes, you. yg cantik, yg bijak, yg ada otak pick up, yg femes, yg jadi perhatian ramai and whatsoever yg baik baik.
to be truth, em not jelly at all with all yr kelebihan. but im absolutely proud of being one of yr friends.

but please. tolong jgn buat org sekeliling mcm bodoh sangat. yes, true. kau lah yg palingg bijak. yg paling tip top, bagus, excellent, fantastic, everything is you. kalah einstein.

but the way you memperlekehkan aku. really pissed me off. seriously. kalau kadang kadang aku tak kisah. tapi kalau setiap jam tu ada je benda yg kau nak lekehkan aku, tu dah over nama dia. everything has it own limit, brah. and so my patience.

jangan buat sampai tahap hati aku jadi beku dah dgn kau. yg mana kalau kau mati sekalipun aku dah tak kisah. please lah. kau kawan aku kott. jangan paksa aku buat macam tu. for now, I still can stand you. but slowly, the bond is breaking down.
and Im talking the truth.

dearie you, mohon terasa.

sinceredly,
me.

Stand still here, KMKulim.

06:25

Assalamualaikum. hai hai hello :D

Today is Wednesday.
And esok cuti smpai hari Sabtu ---> 3 hari dpt cutiiii !
Ramai Kelantanian balik.
But not me. ngaaaaaaaaaaaa T.T

By the way. Setelah belajar selama 4 hari, hidup dkt matrik ni seriously packed. Hectic tahap tera.
Sampai kan, esok cuti pun feeling tu macam baru habis exam -..-"

Tadi, lecturer lepas awal laa jugak. Dalam 4.15 gitu. Bas yg nk balik ke Kelantan gerak dlm pukul 4.30 gitu haa.
Kitorg pegi surau, solat Asar. Then ke Coop, BB kena belanja aiskrim potong since we helped her on a 'mission' pasal jam beliau. ngahaha XD
Lepas tu, kitorang pergi ke padang. Hajatnye nak lepak, release stress mcm yg kitorang buat masa dkt Maahad dulu.
Okay started to miss the old days :(

But tetiba terkejut tengok padang penuh dgn budak laki duk main bola. spoil gilaaaaa -____-"
So kitorang pun pegi lepak dekat pondok tepi tepi padang je, and shot some picta. Bajet macam esok dah nak balik HAHHAHAHAHAHAHA damnn.

Tonight, gotta study sesama dkt library. Mohon concentrate, Amirah.
Buku bios logos tebal sikit laagi lahh. Nak kena hadam semua tu. Yeahh ramai pensyarah, senior yg warning pasal Bio.
But decision has been made anyway. Have to go through no matter what happen :)

Between a golden chance but risky, and an ordinary chance, still. I chose to take a risk.
May this worthy, inshaAllah ^^

Okenglah. May Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn :)







Kolej MARA Kulim

Cheers.

01:23

Assalamualaikum. hello earthlings :D

okey. semalam orientasi tamat.
and today, for the first time kaki aku jejak Kolej MARA Kulim ni, rasa free & boleh rest.
hahha orientasi damnly tiring me, but yeaah its fantastically fantastic XD
Setiap hari sabtu boleh pegi outing. And Teyn, Fadh, Na & BB pegi round bandar Kulim without meee. sobs T.T
chehh takde lah. just feeling sedikit tidak sihat, so better I rest je kaan. esok nak start kuliah dah.
Takmau laa sakit time kuliah, nnti takleh nak concentrate. kan kan kan? >.<

hehhe im currently dkt Coop, antara tmpat yg ada wifi. online sat, hee :D
Wish me the best, okey.

May Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn! :)

p/s : gambar yg ada kain kaler kuning & merah tu lorong ke Coop :)



Kolej MARA Kulim

Orientasi KMKulim ended.

00:45

Assalamualaikum. haii peeps :D

Alhamdulillah, orientasi dah pun habis. seriously penat gila gila tapi best takyah cakap laa.
tersangat best! dengan fasi fasi sporting, new friendly friends, new circumstances and new experiences :)

Dkt Kolej MARA Kulim ada gabungan 3 program;

1) Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia
2) Program Persediaan Kecemerlangan Pra-U USM
3) Program PPKS UMK

And soon, dalam 10 Jun gitu, akan masuk satu lagi program iaitu uniKL.
Baru start tahun ni. Warm welcome to them >.<

class will started by tomorrow.
my class ----> B
new classmate, be kind with me pleasee. hewhew :3

Here, a long way journey to go through.
Thousands histories to be created.
Pleads of memory will be sketched.

May Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn! :)

p/s : gambar kitorg dgn kakak & abg fasi tu diambil smalam, time lps malam prsembahan. ^^





Orientasi KMKulim started.

00:38

Assalamualaikum. haiii semuaa :D

Amoiii sempat lagi hang online , Amirah Rudhdan. *curi masa sket*
Ngahahaha takde ah. Just sbb aku download application blogger, so post boleh di-draft-kan even takde internet. Once ada line, aku publish kan.
Dekat sini ada je wifi, tp tak smpai dkt dorm. lecturer ckp on the way. nnti akn dipasang jugak dkt asrama ^^

Orait. Today punya orientasi sgt meletihkan. Bangun pukul 4.30 pagi lagii. Takde rehat kcuali untuk mkn & solat. Tak sempat nk rest langsungg -____-"
And that means, mandi pun tak sempat, okeh. sobss :'(
And hari ni straight ada taklimat + ceramah. Pukul 12 malam baru habis ye, teman teman sekaliann. *sigh*
Esok baru start LDK *aktiviti brkumpulan*.
So, mcm boleh imagine laa betapa berganda keletihan yg akan dialami esok. Urghhh tidaaak!

Okaylah. Gotta sleep now. Esok 5.30 pagi dah kne ada dkt surau.
Mintak mintak bangun awal esok, aminn! hehhe.

Btw, kertas pemilihan modul dah selamat dihantar. My decision :

Pilihan pertama : Modul 1
Pilihan kedua : Modul 3

Yeayeahh memang laa hati mcm berat dkt modul 3, tapi peluang dkt U kalau amik modul 1 tu lebih tinggi kot.
Umi & Abi pung suh aku amik modul 1. So, siap dah dipilih.
Skang ni hanya Allah yg dpt tntukan aku layak duduk modul brapa sbb tak smestinya aku akn dpt pilihan pertama. Kelas modul pun ada kuota dia, tahu :)

May Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn! :)

#post ini di-draf-kan since 28 May 2013.
#picta below starring me and BB dlm dewan besar ^^


Flickr Images