Kem Kenegaraan vs PLKN

10:31

Assalamualaikum. hai earthlings sekalian ^^




firstly, thanks to cik atilia for requesting me tulis post pasal ni.
kinda interesting. mehmeh XD
well, amenda yg versus itu?

actually aa. im all here to describe  some differentiation between 'kem kenegaraan' and 'kem plkn' , which I have attended before. so, the main topic is

-KEM KENEGARAAN vs KEM PLKN-



muehehe. act, I dunno how I shud describe and divide that thingy.
but i'll try my best, okei? ^^

* tempat

well, kem kenegaraan tu diadakan dekat wisma MADU, Machang. Siapa kenal? sape sape? raise you hands up! okei good. ^^

dewan tingkat atas. besar gedabah weyh. miahaha XD #sumber : google image




while kem plkn pulak iolls kena dekat Kem PLKN Merang Suria Holiday Camp, Setiu, Terengganu.
yang ni, siapa penah pegi? raise your hands up! ohho i can see that. terima kasihh ^^

ini antara aktiviti tali tinggi ^^



err ini dorm wira. *gamba ni je haku jumpa* 


tekan sini untuk tengok video my kompeni. ^^

¤ aktiviti

okei. dr segi ni, of course lah plkn lebih banyak aktiviti sebab tempoh plkn kang almost 3 month while kem kenegaraan 3 days only. ^^
but but, both activity ada benefit masing masing.

first, kem kenegaraan.
kem kenegaraan punya modul lebih kearah kerohanian, keagamaan and leadership also. siap jadi menteri lagi yaww. berfikir utk masa depan, critical thinking.
then, setiap pagi ada qiamullail. solat sunat qabliyyah dgn ba'diyyah tu memang kena buat. ehee.
dia ada ajar jugak kedudukan solat yg betul.

dkt situ ada 3 org petumas, semuanya ustazah. diorang bertiga lah yang handle setiap aktiviti, trmasuk mengajar & riadhah.
ohh ye, riadhah tu bukan buat menda pun, just senaman n main pun dlm dewan je. tapi setiap pergerakan disertai dgn zikir ^^
lps tu, ada ceramah. lots of ceramah. antaranya, ceramah tadabbur surah al-fatihah.

then, kem plkn.
plkn punya modul banyak kearah fizikal, mental, knegaraan & leadership also.
untuk modul mental & leadership punya, terbahagi kpd 4 bhgian, :

- menampilkan yg terbaik drp diri sndiri
(pasal keyakinan diri, sikap, pndngaran aktif, paksa vs mesti, tuduh mnuduh, tanggungjawab, prjanjian, amanah, imej vs diri sndiri n so on )

-mngluarkan yg trbaik drp diri org lain
( kprcayaan, tggungjwb & kpimpinan, sumbangan, toleransi, matlamat hidup, prtimbangan n so on )

-modul budaya kerja
( pasal prsamaan skolah & kerja, ciri budaya krja cmrlang masa kini, temuduga, buat origami, buka syarikat, roda krjaya, matlamat hidup, erti trima kasih, pnghargaan n so on )

-modul pkrs
( pasal jantina, keluarga, sifat lelaki vs wanita, cara elakkn diri drp seks bebas n so on )

antara aktiviti, peta minda psl aktiviti. #sumber ; google image

 

lps tu pasal fizikal tu, ada latihan jasmani, senamrobik, seni mmprtahankn diri, kawad kaki, kembara halangan, tali tinggi, tali rendah n so on.

 *kalau nak tau, tengok ah gambar gambar dekat sini ^^ *

while time modul kenegaraan, belajar pasal sejarah, bina negara ideal, perpaduan and mostly bnda yg berkaitan dgn negara lahh. ada jugak simulasi mengundi. so, ada yg brpeluang jadi YB ^^

then ada modul khidmat komuniti.
gotong royong kampung orang.
alaa yang ni paling best sebab dpt naik bas keluar drp kawasan kem XD

*tekan sini for images*

utk kerohanian tu, atas kita. kalau kita usaha cari, kita akn dapat. and and time latihan jasmani tu, takde zikir pun. bilang nombo je. tapi kita boleh je zikir sorang2. ehehe.
ceramah pun ada. mostly malam. ustaz yg datang ceramah.

and since I join ajk surau, of course lots of work have to be done.
kitorang ada organise banyak aktiviti kerohanian. contohnye, forum pasal ikhtilat, forum cabaran remaja, malam muhasabah, usrah *every friday morning* , mlm qiamullail *smpat buat skali je* , edar risalah, tazkirah maghrib, kuliah subuh, malam kesenian Islam, and banyak lagi. kiranye terisi jugak lah rohani spanjang keberadaa di sana. :)
kalau dekat kem kenegaraan kita diajar kedudukan solat yg betul, dkt plkn kita MENGAJAR org lain pulak ^.^

err ni forum ikhtilat yg kitorang buat hari tu. sorry, audio je. kalau nak dengar, tekan sini ^^
p/s ; highlight sket yg nombo 3. that was my buddy, Kei as one of the panel XD
haku penah diminta untuk jadi one of the panel but, sorry. ehehe. tak reti maa >.<

# dkt kem kenegaraan tu, i've learnt variety ilmu. keep terima. sebab smua yg pergi tu dah ada asas agama, orang2 hebat n mantap belaka. kita just buka mata, buka hati n telan je yg diorang suap. tapi jangan digest and buang pulak. ilmu berguna semua tu.

while dkt plkn, tak dpt dinafikan yg ilmu pun banyak diterima. cuma yg berbeza, dkt sana kita kena amalkan ilmu yg dah dipelajari dkt skolah dulu, I mean ilmu agama. sebab kita jadi tempat rujukan. ada kemusykilan, orang mai tanya kita budak budak sekolah agama. so here, kita bukan terima && telan je macam dkt kem kenagaraan tp kita kena keluarkan apa yg patut.
sebab ramai yg nak berubah, cuma tak tau nak berpegang dekat mana. so bila diorg jumpa kita, diorg berpegang dgn kita.
makesure ilmu mantap dulu sbelum pegi plkn ye, sahabat handai. ^^

¤ sosial

ukeyy. yang ni terSANGAT berbeza.
sebab kem kenegaraan tu semua girl. yg lelaki ada jugak, tapi buat dkt tmpat lain, tarikh yg sama.  here, macam dkt my school lah, smua perempuan. so, nothing awkward. feel free to do anything. ^^


meanwhile plkn, campur dgn lelaki. bagi plajar skolah satu jantina shj like me, mmg perkataan 'awkward' tu tak dapat dipisahkan almost on every single activity. siyes eh.
tak biase kaan, macam tu lah jadiknye.
so, suasana dkt situ agak sosial lah jugak. agenda mintak nombor telefon berleluasa. sana sini sibuk duk usha. haih.

so dkt sini, pandai2 lah jaga diri. tebalkan benteng yg dah sedia ada.
kuatkan iman && jaga hati ;)
tipu lah kalau ada even sorang wirawati yg tak penah cakap dgn wira. mesti penah jugak even sepatah je. sebab SETIAP aktiviti kena cooperate dgn wira.
be profesional, okay. works can't work without man lahh.
alaa besa seksok pun still kena cooperate dgn lelaki jugakk. lain lah kalau duduk dalam ceruk gua nuhh. kan kan?

# antara benefit plkn for me, bila jumpa lelaki je I will act normal. jadi  biasa je. mcm jumpa batu dkt tepi jalan. ehehhe.
kalau dulu, jumpa je lelaki mesti elak. gaya macam jumpa alien! bhaha dasyat. -.-''

ini namanya kedudukan teater^^  #dipetik drp google image.


¤ makanan

alhamdulillah makanan tu, lebih kurang je.
sama sama 6 kali sehari.. miahaha XD
rasa pun dua dua best. so, nothing different lahh.
just makanan dkt plkn tu mewah sket je >.<
biase lahh, program YIK kan always sederhana. blajar erti kesusahan. macam tamrin lahh. muehehe :D

* pakaian

kalau dekat kem kenegaraan, even peeps surrounding semua girl, still wajib pakai tudung bulat labuh, stonge, and sarung kaki. ditarbiah untuk menutup aurat dengan sempurna :)

while dekat plkn, u know lahh. ada pakaian seragam. dapat free of charge. sorang 2 pasang. list dia :
-baju kelas *yg mcm baju pekerja kilang tu*
-seluar kelas
-kasut kelas
-belt
-baju PT *tshirt yg lembut gilaa kain dia*
-seluar PT *gaya mcm seluar aladdin*
-kasut sukan *yg ni my fav*
-cap
-baju celoreng
-inner celoreng
-seluar celoreng
-kasut spike boot
-belt celoreng
-beret
-tudung



nah kau. banyak kan? setiap orang akan dpt 2 okei. and syarat dia tudung mesti masuk ke dalam baju. -.-''
penah je ramai ramai *geng skolah agama* buat bantahan, yakni tidak memasukkan tudung ke dalam baju. then, kitorang dihadapkan kepada tuan komandan kem. miahaha hebat tak? first week lagi dah jumpa komandan kem ^^
and he said, yg kena ikut peraturan sebab kemas n blablabla. then beliau cakap yg JAKIM luluskan. time tu, haku macam, 'ape kena mengena JAKIM dgn semua ni? bukan ke JAKIM tu bab bab halal makanan ke?'
err let it be. so, setuju lahh. kira macam, kalau sebenarnye takleh, JAKIM sila tanggung segala dosa ye, terima kasehh. >.<

can u imagine my feels, bila dari bertudung labuh yang mana labuhnye sejengkal bawah pusat && sejengkal bawah siku turns to masuk dalam baju. Awkward tau dok? memang rasa macam jalan pung bongkok. seriously tak selesa. haih -.-'


so, both have their own benefit. kekurangan pun ada. act, atas kita je sebenarnya. kalau pandai jaga diri, tak kira dekat mana pun kita dicampakkan, kita akan selamat.
 jadik je macam ikan di lautan, even air laut tu masin tahap giga tapi ikan tu tetap tawar gila gila ^^

kadang kadang tu, terfikir lah jugak. bila pegi plkn tu, macam Allah nak uji je segala ilmu yang dah dikutip sepanjang jadi maahadians. macam plkn tu medan ujian. muehehe :D



kadang kadang hikmah sesuatu kejadian, kebaikannya bukan untuk kita tp kita diperlukan untuk bagi kebaikan kepada orang lain. kan kan? ^^

kesimpulannye, dua dua best! ehehhe XD





okayylah. so, macik atilia, how?  okei tak dgn my explanation? ke ada yg iolls tertinggal? ehehhe.
uolls tell me lah kalau ada yg kekurangan, or tertinggal. okeng? :]




may Allah ease every single thing. aminn! ^^

You Might Also Like

3 awesome homosapiens ^^

  1. wow !! nice dear...
    both have their own benefits..tpi still sy x boleh terima plkn's benefits...:D haha...

    awk tau knapa sy ask ur favor to write this ???
    sbb, 1 nye maybe awk nk buat kenangan...
    2 nye, setahu sy, kem kenagraan nie yg bawah kerajaan klantan...while plkn nie bwh kerajaan yg dulu...(not now,,:D)
    kerajaan klantan ni nak buktikan yg kem kenegaraan lagi baik dri plkn..sbb tuu lah x bercampur dri segi lelaki dan perempuan...
    aurat terjaga...disebbakan maslalah kewangan, terpaksa laa buat 3 hari je....tp 3 hari pon dah memadai utk mengisi rohani kan ??


    eh, thanks tau buat entry nie...smoga kenangan berada di kedua2 kem awk sentiasa berada di ingatan..:)


    ReplyDelete
  2. Hahha. insyaAllah.
    btw thanks jugak sebab request me buat this post.
    what a brilliant idea, my deskmate^^
    *tak prnah trfikir pun nak buat*
    muehehe XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ek ?? well...thanks to me lah...haha.....:P
      a brilliant idea came from a brilliant person....:P

      Delete

Pop your unspoken nice words here!

SUBSCRIBE

Flickr Images