Kolej Matrikulasi vs Kolej MARA

01:51

Assalamualaikum && haii homosapien sekaliann :D


few days more. 
this super duper honeymoon is going to end. tssk T.T
takde dah laa cuti panjang cenggini, yang mana relaks gila gilaa. tak perlu fikir pasal pelajaran. 
*thats why lah otak haku berrkarat. ngahaha*
kalau ada cuti pun lepas ni, mesti otak tak ringan macam sekarang. 

sedikit info untuk SPM candidate 2012 :

KEPUTUSAN MAKTAB:6 MEI 2013(ISNIN)

UPU:MINGGU KE-3 BULAN MEI(21 MEI 2013)
POLI:MINGGU KE-4 BULAN MEI
e-rayuan:MINGGU KE-4 BULAN MEI
DAFTAR ASASI(khas kpd sape2 yg mhn asasi):26 MEI 2013
DAFTAR MATRIK(matrik semenanjung jew):27 mei 2013
DAFTAR UPU(mne2 U pun):1 JUN 2013-2 JUN 2013
KEPUTUSAN e-rayuan:MINGGU KE-2 BULAN JUN
DAFTAR POLI:BULAN JULAI

*dipetik drp FB. credits to : kuya*

see betapa semputnya masa. sempat ka nak buat preparation? 
conclusion yang berkait dgn aku : keputusan upu 21 Mei, daftar asasi 26 Mei and daftar matrik 27 Mei.
ngaaaaaa :O

aku seorang yang bessu. yeah, i admit that. then, bila dapat matrik, memang aku korek maklumat sehingga ke lubang cacing. siap tengok video bagai. ngahaha. 
just like bila aku dapat plkn. i did the same thing.
so, dapat laaa maklumat sejemput.

some info yang aku dapat :

1)  Kolej Matrikulasi ada banyak
 while Kolej MARA ada dua *utk matrik* --> Kolej MARA Kulim (aliran sains) &  Kolej MARA Kuala Nerang (aliran akaun)

2)  Bayaran untuk Kolej Matrikulasi RM 550, 
while Kolej MARA RM 500.

3)  Makanan disediakan 6 kali sehari kalau Kolej MARA. *percuma, you*
kalau Kolej Matrikulasi tu, tak sure laa camane. 

4)  Dapat elaun. Kalau tak silap, elaun untuk Kolej Matrikulasi RM 250 sebulan.
while Kolej MARA RM 100 sebulan. *je? cheih, bersyukur daa. makanan dah free, bayar satu sem pung murah dah*

5) Ada program satu tahun (PST) and program dua tahun (PDT). Depends laa, tengok dekat surat tawaran. Aku dapat PST, so maybe kena jadi tough laa sebab sangat rushing nak habiskan semua tajuk in a year. yeayy gud luck to meee :D

6) Yang aliran sains, ada 3 modul. Tapi aku taktau laa dia bagi ke, pilih. Once aku pergi, aku udate lah eh? :D

since aku dapat Kolej MARA Kulim, program satu tahun aliran sains, so aku korek laa yang berkaitan dengan apa yg aku dapat. Pasal akaun, memang aku tak berapa tahu. Thousand pardons, yea ;)
ehemm. I think setakat itu sahaja dulu. Kalau dah jodoh aku pergi matrik, aku update laa lagi segala yang perlu di-update. Gambar ke, suasana ke. Semuanye lahh. okayy? ^^

Okei lah. May Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn! :) 

kolej Mara vs Kolej matrikulasi (part 2)


You Might Also Like

62 awesome homosapiens ^^

  1. Kolej Mara ada dua je eh. ingatkan banyakkk >.<

    kolej mara kulim dekat je dengan umah saya. boleh la singgah. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. @anis farhana
      haah. ada dua jee. mmg pun, bfore this ingat kn byk jugok :)
      umah dekat je? boleh jee. hahha XD

      Delete
  2. pilihlah yang adik rasa dapat fokus...hihi

    ReplyDelete
  3. Tahniah2! Jelly so much youu xD Aww tak sabar nk jd 18.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Alien Ohsem
      thanks :)
      smoga dpt matriks tahun dpn :D

      Delete
  4. mksudnya..apa??
    yg mana lbih ok..matrik?? mara??

    ReplyDelete
    Replies
    1. @naa aina,
      pndpt sy, kolej MARA lagi okey, plus plajar dia tak seramai plajar matrik lain. so, cg boleh tumpu lebih dkt kita.
      lgpun, chance utk dpt biasiswa MARA tu tinggi kalau score :)

      Delete
  5. Kat kolej mara study dlm melayu or inggeris ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anonymous,

      kalau dkt kolej mara kulim ni, smua subject dlm inggeris, tp bhs pngantar tu campur :)

      Delete
  6. Nak tanya, kalau matriks dgn program mara tu campur eh class semua?

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anonymous,

      dekat sini ada 4 program; matrikulasi sains, pra-u USM, asasi sains & keusahawanan UMK, FIST UniKL.
      kelas lain2 :)

      Delete
  7. saya dpt kolej mara kulim study sn . tapi dkt sana ada acc tak . ingat nak tukar sebab takut tak boleh nak bawak

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Aien Love,

      Oh, congrats :D
      Dekat sini ada matrikulasi sains jee. Yg matrik under MARA, yg account dkt Kolej MARA Kuala Nerang :)

      Delete
  8. sbnrny ap beza kolej mara n matrikulasi???

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anonymous,

      banyaaaak. tapi yg plg utama, kolej mara ni bukan ada program matrik je. kalau kolej matrikulasi, ada program matrik je lah :)

      Delete
    2. InshaAllah nnti mia buat entry yg detail pasal perbezaan tu, lps habis final exam :D

      Delete
  9. Salam . Sye dpt program sains 1 tahun di kolej mara kulim . So , cara blajar dia cmne ? kemudahn plak cmne ? Ape kelebihan kolej mara brbanding matrikulasi ? Mcm mne care nk struggle for pointer tinggi ? Betul ke mudah dpt biasiswa mara if score tinggi ?
    *sory laa . bnyk plak soaln yg di tanya*

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anonymous

      Waalaikumsalam. Ni, rujuk dekat link ni ye :

      http://wordsofheart33.blogspot.com/2014/05/kolej-mara-vs-kolej-matrikulasi-part-2.html

      Thanks for asking! :D

      Delete
  10. Assalamualaikum kak mia.. masa nak masuk kolej tu ad interview ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Nurul Imamah,

      Waalaikumsalam. Eh, tak lah. Anyone yg dpt tawaran mmg terus masuk, takde iv punn :)

      Delete
  11. kak sy dapat kolej mara kulim .. oke tak matrik tu akak .. sebenarnya sy masih keliru nak pergi yg mane sebab sy dapat tawaran asasi sains uitm ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Wafaa Ismail,

      Congrats :D
      Kolej tu okey je, smua lecturer baik sangat.
      Tapi akak rasa Asasi sains uitm mcm better kot. Hmm awk istikharah la duluu.
      Sbb ada kwn akak dia dpt twrn pegi overseas, Tapi dia tolak sbb dia yakin dgn istikharah yg dia buat. Haa, dia masuk matrik. At the end, dia mmg berjaya, dgn MUET band 5, pointer okey, debater terbaik peringkat kebangsaan, dpt byk anugerah, and so on.
      Papepun, istikharah dulu, dgn tanya pndapat parents awk cane :)

      Delete
  12. Saya dah belajar 3 minggu di UiTM - Asasi Sains. Baru dpt tawaran Pra-USM di kolej mara kulim.
    So apa pandangan awak.

    Mana satu....saya buntu. Mohon pandangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anonymous,

      Bagi sy, pra-USM la kot sebab lps habis nnti mmg kompem dh awk akan pursue study dkt usm. Kalau uitm, kena apply upu balik lps habis asasi. Lgpun yg dpt offer pra-USM tu akn dpt biasiswa, kan? *kalau tak silap, laa. Hee*

      Tapi atas awk ah pulak camane. Try tanya parent punya pndapat skali.
      Papepun, tahniah dpt offer tuu :D

      Delete
  13. dekat kulim tuhh...ad kolej mara and kolej matrikulasi ke atau kat kulim ad salah satu jerrr...

    ReplyDelete
  14. kalau saye dpt mara ngan matrik kulim..mne patot pegi..

    ReplyDelete
  15. Salah la. Kolej mara banyak cuma yg kolej mara kulim n kuala nerang tu dia campur student persediaan ke luar negara n juga student dlm negara. Antara kolej mara lain is kolej mara seremban, kolej mara banting and ada lagi dua, all these specialize only for student who gonna pursue studies in overseas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anonymous,

      Yearpp, you're right. Tapi dah stated dkt atas tu, yg ada dua tu utk matrikulasi (yg dlm *). Sbb dkt KMS KMB semua tu takde matrikulasi KPM, just A lvl & IB :)

      Delete
  16. salam,kak..sye nak tnyer sikit..ermm..kalau kite ambik foundation dkt kolej mara ni bleh x nnty mse degree kite minx ipta plk?n pasal elaun tu mmg masuk jer kolej ni dpt elauan ek?ker hanya pljr tepilih jer yg dpt?tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @anis,

      Waalaikumussalam. Boleh je, jangan risau. Yearp, semua dapat elaun :D

      Delete
  17. ade ke perbezaan antara FiST kt kolej mara kulim dgn matrik di kolej mara kulim?

    ReplyDelete
  18. tau x bza program FiST kt kolej mara kulim ngan matrik d situ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Cahaya Ketenangan;

      Subject yg belajar lebih kurang je, cuma beza dia, nanti degree. Kalau under FIST nnti akn masuk unikl. Kalau matrik, akan isi upu balik :)

      Delete
  19. assalamualaikum...
    nk tnye ni, :)
    sye dpt kmk utk program FiST..
    bju rasmi tu bdax matrik shj ke @ bdax FiST skali?
    klau bdax FiST skali, bju biru tu xksahlah? klau bju krung raye pun bleh?
    psal utk pinjaman tu, karangan tu nk buat cmne ye? cerita sjelah...??
    hehe... byk sgt bertanya.. maaf :)
    GOODLUCK for yur study akak ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anonymous,

      Waalaikumussalam. Waaa congrats!
      Baju rasmi tu untuk semua student KMKu, bukan matrik je. So dakdak FiST pun kena jugak :D

      Boleh jeeeee asalkan baju biru plain -- tambah laa sket manik manik ke untuk mengisi kekosongan aicewah hahahha (dah tak kasi bercorak sangat kan hihiks xD)

      Ohh pasal yg tu akak taktauuu, sorry! Sebab akak tak buat pun dulu. Sorry sorryyyyyy :(

      Thankyouuu. Awk pun, goodluck tau :]

      Delete
  20. ok..kak tq very2 much..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anonymous,

      Alright most welcome :D

      Delete
  21. saya suka bca blog akak..menarik sngt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anonymous,

      Uishhhh hahahha thankyou awaaak :D

      Delete
  22. Akak bdk matrik ngn bdk FIST gbung skli x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. @fyqah rawks,

      Tak. Kelas lain2, cuma under kolej yang sama je. Tapi kalau ada majlis pape, gabung je :D

      Delete
  23. assalamualaikum.. hai akk? sye pun suka..
    akk skrang ni blajar kt mne?
    sye ponn dpt twrn fist n sye jgk dpt matrik di melaka. hmm... konfuse aden :(
    akk nk tnye bju biru rasmi tu, warna baju pengawas skolah tu bleh la?
    hehe..
    akk impian nk gi australia? sye pon sme.. hrp2 dptla pegi, even lmbt skit..
    amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anonymous,

      Haiiii :D
      Hehehhehe thankyou awakkk! Akak sekarang ni belajar dekat Alexandria University, Egypt :)

      Ohhh congraaatsss hehehe.
      Both programmes are good. Ada pro and cons memasing. selamat memilih!

      Diaaaaa warna biru macam bendera umno gitew haaa hehehe. tapi kalau nak guna macam biru yang blue black pun boleh jee (ada je yg pakai yang tu hehheee)

      Aahhh australiaa xD
      In shaa Allah kita sesame boleh pergi one day, ameeen! ;)

      Delete
    2. woo.. :)

      tq, insya Allah sye dh buat kputusan. moga Allah permudhkan :)

      ok2..

      amin :3

      Delete
    3. Most welcomeeee! In shaa Allah, amen :D

      Delete
  24. Salam..akak. Saya nk tnya.. Kalau saya dh habis asasi kat kulim tu. Boleh tak ni smbg degree oversea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Wan Muhammad Aliff,

      Waalaikumussalam. Awak asasi ape ek? Biasanya kalau asasi yang under U, macam Unikl or UMK, nanti akan sambung degree dekat uni dia :)

      Delete
  25. sye nk tnye psal bank kt situ.
    bank islam jauh x dari kolej mara kulim?
    terima kasih... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Anonymous,

      Bank, biasanya student situ akan cash out duit dekat Giant or Tesco je hehhehe. Im not sure pasal bank islam dekat situuu. Sorry! Anddddddd, lupa jugak ada tak mesin ATM bank Islam. Sorry ye awak.

      Delete
  26. anak saya dapat program matrik sains tajaan mara,elaun brapa? daftar bila? kalau score ada peluang ke luar negeri tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah :D
      Elaun, masa zaman saya dulu dalam rm100 je sebulan. Tapi makanan free.
      Daftar tu saya tak sure bila. Mungkin ada dalam surat tawaran :)
      In shaa Allah ada peluang.

      Delete
  27. Salam , akk , apa je subjek kalau amik program fist?

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Irfan Nafiz;

      Waalaikumussalam wbt.
      Maaf, secara detailnya akak tak sure, yang pasti subject biology, chemistry, physics & maths ada inshaAllah :D

      Delete
  28. Salam akak,maaf mnganggu sy nk mnx pndpt antra matrik ngn fist kt kolej Mara mne lbih bgus n 1 lg graduan unikl ssh x nk apply keje

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Sahrul akhiri;

      Waalaikumussalam wbt.
      Depeeends hehe sebab both ada pro & cont sendiri.

      Kalau nak terus sambung degree kat unikl boleh amik fist. Kira masuk ipts lah en hehe. Kalau masuk matrik, nanti kena isi balik upu for degree & boleh masuk ipta :D

      Delete
    2. Oh yee lupa nak jawab yang lagi satu. Kalau tak silap, unikl ni antara ipts yang graduan dia senang dapat kerja sebab dia ada banyak praktikal (if im not mistaken) :D

      Delete
  29. Salam akak,maaf mnganggu sy nk mnx pndpt antra matrik ngn fist kt kolej Mara mne lbih bgus n 1 lg graduan unikl ssh x nk apply keje

    ReplyDelete
  30. Salam sya nk tnya klu dpt 5a je ada chance ke nk masuk matriks? Esp yg kolej mara sbb sya she nk masuk kolej mara pun diorg nk student yg hebat2 gak
    And lagi satu sya dgr klu dari matriks susah nk smbung degree dlm course yg Kita nk..Nnt diorg akan cmpk je kita ke kat mne2 yg Kosong?? Mohon jawab... Maaf pnjg heheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. @Nur Atiqah Izzah;

      Waalaikumussalam wbt.
      Ada jeeeeee chance, inshaAllah. Doa banyak2 okay!! Hee.
      Haa agak susahlah sikit hehe. Kena bebetul score, inshaAllah dapat :)

      Delete

assalamualaikum..
gerakkan jari jemari anda yang runcing lagi halus mulus itu and comment yea :D

Flickr Images