Kolej MARA Kulim

Kolej Matrikulasi vs Kolej MARA

01:51

Assalamualaikum && haii homosapien sekaliann :D


few days more. 
this super duper honeymoon is going to end. tssk T.T
takde dah laa cuti panjang cenggini, yang mana relaks gila gilaa. tak perlu fikir pasal pelajaran. 
*thats why lah otak haku berrkarat. ngahaha*
kalau ada cuti pun lepas ni, mesti otak tak ringan macam sekarang. 

sedikit info untuk SPM candidate 2012 :

KEPUTUSAN MAKTAB:6 MEI 2013(ISNIN)

UPU:MINGGU KE-3 BULAN MEI(21 MEI 2013)
POLI:MINGGU KE-4 BULAN MEI
e-rayuan:MINGGU KE-4 BULAN MEI
DAFTAR ASASI(khas kpd sape2 yg mhn asasi):26 MEI 2013
DAFTAR MATRIK(matrik semenanjung jew):27 mei 2013
DAFTAR UPU(mne2 U pun):1 JUN 2013-2 JUN 2013
KEPUTUSAN e-rayuan:MINGGU KE-2 BULAN JUN
DAFTAR POLI:BULAN JULAI

*dipetik drp FB. credits to : kuya*

see betapa semputnya masa. sempat ka nak buat preparation? 
conclusion yang berkait dgn aku : keputusan upu 21 Mei, daftar asasi 26 Mei and daftar matrik 27 Mei.
ngaaaaaa :O

aku seorang yang bessu. yeah, i admit that. then, bila dapat matrik, memang aku korek maklumat sehingga ke lubang cacing. siap tengok video bagai. ngahaha. 
just like bila aku dapat plkn. i did the same thing.
so, dapat laaa maklumat sejemput.

some info yang aku dapat :

1)  Kolej Matrikulasi ada banyak
 while Kolej MARA ada dua *utk matrik* --> Kolej MARA Kulim (aliran sains) &  Kolej MARA Kuala Nerang (aliran akaun)

2)  Bayaran untuk Kolej Matrikulasi RM 550, 
while Kolej MARA RM 500.

3)  Makanan disediakan 6 kali sehari kalau Kolej MARA. *percuma, you*
kalau Kolej Matrikulasi tu, tak sure laa camane. 

4)  Dapat elaun. Kalau tak silap, elaun untuk Kolej Matrikulasi RM 250 sebulan.
while Kolej MARA RM 100 sebulan. *je? cheih, bersyukur daa. makanan dah free, bayar satu sem pung murah dah*

5) Ada program satu tahun (PST) and program dua tahun (PDT). Depends laa, tengok dekat surat tawaran. Aku dapat PST, so maybe kena jadi tough laa sebab sangat rushing nak habiskan semua tajuk in a year. yeayy gud luck to meee :D

6) Yang aliran sains, ada 3 modul. Tapi aku taktau laa dia bagi ke, pilih. Once aku pergi, aku udate lah eh? :D

since aku dapat Kolej MARA Kulim, program satu tahun aliran sains, so aku korek laa yang berkaitan dengan apa yg aku dapat. Pasal akaun, memang aku tak berapa tahu. Thousand pardons, yea ;)
ehemm. I think setakat itu sahaja dulu. Kalau dah jodoh aku pergi matrik, aku update laa lagi segala yang perlu di-update. Gambar ke, suasana ke. Semuanye lahh. okayy? ^^

Okei lah. May Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn! :) 

kolej Mara vs Kolej matrikulasi (part 2)


OHSEM Giveaway by Ayna

02:03


Assalamualaikum semuaaa :D


Today, aku jadi mangsa tag Zaaa untuk segment ini. First time di-tag, so im enchanted and makes me eager to join this segment. Much thanks, Zaa :D

untuk isi tempat kosong ayat yang gempak tuu, ini ayat den :

"Di mana ada budu yang tertumpah, di situ ada lalat yang kepeningan."

aku tak reti nak reka ayat yang ohsem meletup vavavoom bagai ni. bantaii je lhaa. kuikui :3

and mangsa tag aku pulak? them :

wawa && kuya 


meh laa join ramai ramai, baru gempak. syarat dia pun tak banyaak :D

may Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn! ^^



Kolej MARA Kulim

Matrik.

00:24

Assalamualaikum. hello earthlings sekaliann :D

As we all knows, result kemasukan matrik keluar hari ni, 25 April 2013.
And aku salah seorang yang bessu terlampau untuk check aku dapat dekat mana. hahha.

okei. semalam, dalam pukul 12 lebih, aku try laa nak check matrik. tetiba dia tulis error ape ntah. takleh nak bukak laman web kpm. frustrated?
absolutely em -..-"

then aku fikir, yg maybe dia tengah proceed. so, nak tunggu laa. maybe dlm pukul 1 lebih dah boleh check kott. so, sementara tunggu pukul 1 tu, aku surf pasal matrik yg aku apply;

first choice : Kolej Mara Kulim, Kedah
second choice : Kolej Matrikulasi Kedah (dkt Changlung)
third choice : Kolej Matrikulasi Perak (dkt Gopeng)

surf gambar, and blogwalking blog2 pelajar dekat situ.
some peeps asked me, kenapa pilih kedah?
my answer is, sebab cikgu cikgi n majoriti cakap yg dkt kedah is the best.
betul ke tak, let we see :D

orait, smbung. once pukul satu lebih, aku try check tp still, jadi mcm tadi.
langsung takleh masuk laman web kpm. ohh suck.
then aku decided nak tunggu jugak.
blogwalking lagiii ! smpai trjumpa blog info ape ntah, dia tulis yg boleh check matrik ni start pukul 4.30 petang.
and I was more like -.-"
huaaaaaarghhh! *hantuk kepala dekat dinding*

so, I offline, and went to the dreamland.

then, tengahari tadi online fb. wall fb penuh dah dgn result matrik org lain.
aku pelik daaa. bukan ke semalam dia tulis pukul 4.30 petang baru boleh check? how can?
then aku try nak check, tp still jadi mcm smalam. ohh my -___-"
so aku text kak zaf, tanya beliau. and she gave me the link. baghu menjadik. then check. the result?
tadaaaaa :

Amirah Bt Rushdan
Kolej MARA Kulim, Kedah

homaigoddd my first choice kot!
melompat haku. then nak call umi, nak inform menda ni. baghu je nk tekan butang call, ada call masuk. and that was UMI. ka-ching, jimat kredit. muehehe XD
and umi pun nk tnye mnda yg sama. kihkih. instinct :D

and since aku ingat ic Idah, my twin. aku check lah yg dia skali. her result :

Nurul Aziidah Bt Hilmi
Kolej MARA Kulim, Kedah

yeayyyy Idaaaaah, kita sama!
*double jump*
Alhamdulillah ;)

bila tengok dkt fb, ramai dpt skali.
sunBFD :

Aku : Kolej MARA Kulim
Idah : Kolej MARA Kulim
Teyn : Kolej MARA Kulim
Fatini : Kolej MARA Kulim
Na : Kolej MARA Kulim
Peah : Kolej MARA Kulim
Lyla : Kolej MARA Kulim
Kak Zaf : Matrik dkt Selangor
Asfi : Matrik dekat Penang
Fiena : Matrik dkt Melaka
Masirah : Tak apply
Cik Yah : xtau *xleh nk msg, hnset aku ada problemo*

can u see that? bejebok sunBFD dpt tmpat yg sama dgn aku.
tu tak campur dgn yg satu skolah n satu plkn lagii.
ohh ye. Kei, my buddy dkt PLKN pun dpt dekat situ jugakk! gig yada yada ^^

so, my answer? kita tunggu UPU punya result dulu.
if aku dapat USIM @ UIA, mmg gudbye matrik.
if not, matrik je jalan aku. kuikui :3
but for now, Alhamdulillah. lega teramat bila dpt tawaran matrik, sebab at least ada dah tmpat utk smbung blaja kalau takleh U. kan aku tak masuk form 6.
well aaa, my school, kalau nk amik STAM tu kne daftar awl tahun lagi. kalau tak, sorry to say.
and me? berhoney moon dekat PLKN. -..-"
so, tidak dinafikan agak cuak laa kalau takleh matrik.
result SPM aku bukan gempak pun. bukan straight pun.
but still, all praises to Him :)

everything happens for a reason, kan?
Ada hikmah disebalik segalanyaa *cheih*

May Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn! :)

Umi.

07:39

Assalamualaikum. haii semuaa :D

just now, umi suruh aku ajar faris mengaji. lalu merengek lah budak bertuah itu. why?
because kalau mengaji dgn aku, everything must be perfect. takde laa perfect mana, just macam style abi ajar aku mngaji dulu. takkan la aku diajar dgn tahap disiplin tinggi, sampai menangis bagai, while budak bertuah itu tidak?
itu diskriminasi nama nye. so, aku ajar dgn tegas. *ganti abi*
umi ajar mngaji dgn lembut. well, u know, mother's heart kan lembut drp fathers. *aku dulu pun suka kalau umi ajar*
muehehe. thats why lhaa faris takmau mngaji dgn aku.

okei itu pendahuluan. mehmeh XD

the main point is, the thing happens after that. lepas siap mengaji, faris pegi main dkt kaki umi. he tickles 'em.

"umi, bakpo umi tak geli?"
"mesti laa. umi kan hebat. ada syurga tu dkt situ"
"mana? dkt tapak kaki umi ko?"
"ho laa. acu tengok molek"

*tengok dgn teliti. budak ni memang laa. lurus. haha*

"umi, takdok pung"
"aih tengok molekk. nok masuk syurga gano kalu tok nmpak. faris nok masuk syurga dok?"
"nok."
"kne banyak tolong umi laa"

*nodded his head*

aku gelak, cover air mata dah nak meleleh.
terasa zuppp dalam hati. aku ni dah la pemalas. banyak buat umi sakit hati. perangai buruk tu toksah duk cakap laa memang berjebok. sobs T.T

umi, kak long mintak maaf. sorry for every single thing :')

boleh pulak ptg td aku khatam kan entah kali ke berapa buku 'rooftop rant' by hlovate. pasal manusia yg kurang kasih sayang.
makes me realise, betapa aku kaya dgn kasih sayang yg dicurahkan oleh umi abi, siblings and family. Alhamdulillah :)

act, time plkn hari tu ada sesi menulis surat penghargaan. so aku tulis untuk umi abi. memang meleleh habis. air mata tu siap menitik atas surat lagi. hahha. *dramatik molekk*
segala yg terbuku dalam hati aku, diluahkan.
siap mintak maaf kalau result spm rendah lagi. hahha. first time menulis surat untuk umi abi.

time lps cuti raya cina, pegi plkn balik. semua org kecoh yg surat diorg dah smpai. surat akuu? takde berita pun lagi.
and it kept mystery until now. taktau smpai ke tak. or, dah smpai tapi umi abi simpan. ehehhe. ntah. nak tanye kang, buat malu je. biaq pi laa. hee :D

okaylah. may Allah ease every single thing.

#kak long saaaaayang umi !! <3 <3 <3

missing them.

07:16

Assalamualaikum. hai hai hello :D

tadi blogwalking. then pegi dekat blog group.
baca balik amenda yang kitorang mengarut.
OMG how I miss them. sunBFD.

rindu nak lepak dgn korang.
rindu nak buat pakatan bertiga dgn asfi n lyla buli Teyn, then act like we done nothing bila kak zaf masuk & teyn mengadu.
rindu nak berlakon jd psycho dgn Lyla.
Rindu nak amik turn cik yah letak minyak rambut.
rindu nak dgr Idah gelak & kalut.
rindu nak beli coolblog dgn fiena. *hari sabtu ialah hari yg 'cool'*
rindu nak tengok aksi cute kak zaf.
rindu nak usik fatini LOY
rindu nak gurau dgn masirah gojes.
rindu nak dgr cerita 'org kedah' Na.
*oupsy* hehhe XD
rindu nak tengok Peah cute.
rindu nak tengok perfect match setiap ptg sabtu sambil makan mi kari dgn korang.
rindu nak 'cuk' tandas. dekat rumah ni aku sorang je guna tandas bilik aku, okei. takde persaingan langsung :3
rindu untuk plan masa depan dgn korang.
rindu everything.

terperuk dekat rumah boring, tahu?
kalau melangkah keluar drp pintu rumah pun just untuk jemur & angkat kain n main dgn rabbit.
just that. melangkah keluar drp pintu pagar apatah lagi. takde kepentingan yg mendesak diri ini keluar.
sampaikan jalan dekat taman prumahan ni dah tar baru pun aku tak sedar.
katak bawah tempurung -..-"

stay dekat asrama lepas majlis anugerah kecemerlangan sedikit mengubat hati. even 3 orang je yg stay - aku, idah n asfi. that cheers me a lot.
*tapi time outing tu ramai ramai, cuma yg stay dkt asrama je 3 org*.
outing sampai lenguh kaki, then beli steamboat dkt medan *lps gian* .
kalau dulu almost everyday makan steamboat, nak nak time ramadhan. kan kan? kaya pakcik steamboat tu. bhahaha XD
then time nak balik, pintu pagar blakang skolah dah kunci, sbb time tu dah 6.30pm ++ . so kitorg melangkah ke lorong maut. smpai dkt hujung lorong, pagar kunci pulak. haih nasib badan. then terpaksalah lalu ikut jalan jauh, dgn kaki lenguh n tangan penuh dgn plastik makanan. hehhe.
malam tu, girls talk. reminding our moment togetha, share story yg sdg brlaku dlm life, future life plan, tolong asfi buat preparation utk iv and so on. tido lewat gilaa haritu. and as a normal homosapien, bila tidoq lewat, maka bangun pagi pun lewat lah jugakk. ngee :D

agak agak bilaa pulak boleh lepak semua skali eh?
hmm. cant wait the moment >.<

wishing uolls giant of luck in your life, and hereafter. thanks for colouring my life :)

may Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn! :)

OME.

04:42

Assalamualaikum. hai everybody ^__^

orait. what is OME ?
I bet uolls can guess what is that mean.
yea, yeah. youre right. OME stand for 'Oh My English' .
*big clap*

eh, CUIT !! im not going to describe the famous-astro-tv-iq-show, Oh My English.
but im all here to express my frustrated with myself.

well, as we know, I have being chosen as one of PLKN trainee on January till March 2013. and there, being busy doing melange of activities held, makes me ignored english languange. seriously, no more speaking in english,writing essays and whatsoever that related to english.

and aku jeles tahap giga dekat anyone yg masuk KEX. seriously.
masuk KEX is one of my dream, tahu? tapi tu before i know that aku jadi insan terpilih untuk berkhidmat untuk negara. and bila aku tahu aku dpt PLKN, hancuss semua. huk huk T.T
Then bila facebooking, tweeting, blogwalking and whatsoever, orang sibuk duk post pasal KEX. everything  about KEX. Im in green, you. green with envy. ROARR ://
nak blaja BI. nak blaja speaking BI. nak blaja cara hadapi situasi iv. and blablabla. jelesss. tsssk T.T

so, otak iolls ni dah berkarat yaww.
nak kena refresh balik all over again. *sigh*
bombastic words pun habis tak ingat dahh. rasa macam, how I deserve A+ for english SPM hari tu? aigooo. perjalanan masih panjang. ngaaa ~

#ada any chlorox yg boleh cuci balik kekaratan otak aku tak? -..-"

have to read lots of english novel. yeah, that is a MUST. lama dah tak baca.
*tangan genggam, muka penuh keyakinan*
umiii, nak beli buku bolehh? *facepalm* hikhok >.<

May Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn! :)

spooky story -.-'

20:49

Assalamualakum. hai hai hello :D

have u ever watched creepy movies or dramas?
alaa mengaku je laa. tipu kalau cakap tak pernah. kan kan? bhaha
okes. I just realise laa, even kita takut gila gila, tapi still rasa nak tengok jugak. nak tahu jugak ending dia macamana. then masuk bilik mula laa terbayang bayang. btui tak?
*aku laa macam tu, uolls aku taktau. meh nak high-five kalau sama. ngee.*
hmm.
can uolls see how much that thingy affect our mind?

just one thing nak nasihatkan dekat mana mana producer cerita seram :

tolong laa letak amaran, jangan bagi orang yg ada penyakit jantung & mengandung & ada penyakit asma & ada penyakit kronik tengok.

aku yang sihat walafiat ni sesak nafas && almost kena heart attact tengok, tahu? grr :/
tapi still, nak tengok jugak. ngee :3

however, this kind of story sedikit sebanyak menyumbang nilai positif dalam diri aku && mai siblings.
contohnyee, aku && my siblings, kitorg ada bilik masing masing, sorang satu. so, setiap kali tengok cerita seram, mesti nak tido sama sama. hehhe. kirenye kitorang  share bilik lah untuk malam tu, dek kerana tengok movie seram. tewhee XD
runtuh habis ego yang tinggi melangit sorang sorang. kihkih :D

okayy lah. may Allah ease every single thing, inshaaAllah, aminn! ^^

bag.

20:26

Assalamualaikum and hello world :)

umum gilaaa tajuk.
let it be. aku tak reti bab bab tajuk ni. main hentamm je. kuikui :3

orait. bag, everyone have it. at least satu. kan kan?
well, tujuan aku buat post ni, bukan nak cakap aku ada banyak bag or whatnof, tapi pasal krisis aku dgn bag.
aiy ada krisis jugak? hah, ada.

okei. aku prefer beg sandang. err alaa beg yang tali dia panjang and kita boleh pakai silang tuu. hee simple gitu. and nampak lah mcm remaja siket. muehehe.
*btul ke nama dia beg sandang? ntah. aku tak sure. hentam keromo sajaa. correct me if I was mistaken*
but, umi abi tak setuju aku pakai bag tu. they said, beg mcm tu utk budak sekolah je. so, they've bought me a handbag. HANDBAG yaww.
but aku tak pakai punn. tergantung buat hiasan dlm almari.
so, of kos lah kena mengempeks berbakul bakul. beli mahal mahal tak pakai. bhahaha XD

ada several reasons kenapa aku taknak pakai HANDBAG okei.

¤ it makes me looks like an old lady.
hello, im 18 kott. nak lah gaya teenagers. kan kan?

¤ ive being exposed to the danger line automatically.
kes ragut kan banyak. euw seghia den >.<

¤ tak selesa.
jalan pun terkepit kepit tetiba bila pakai handbag. and the cicumstance turned into awkward moment.

¤ orang akan panggil 'kak' , even si pemanggil itu bertaraf 'makcik'.
hooh, jadik tua. tamau denn. im still young -..-"

¤ taktau nak sumbat amenda dalam tu
kalau beg sandang, biasenye bnda wajib aku sumbat botol air && payung. nahh sesuai ka letak dua bnda tu dlm handbag? -.-"

¤ nanti nak piqiaq naaa.
ehehe XD

okay. paham tak perasaan tak nak pakai handbag?
takmauuu. tak sanggup look older than my age. sobs T.T

tapi takpe. one day, bila tiba masa yg sesuai, aku akn pakai jugak. contohnye kalau dah kawen && beranak pinak. takkan lah ada anak still pakai beg sandang kott. kihkih. or nnti jadi a lady. not a girl anymore.
inshaAllah, kalau panjang umur ^^

okey laa. may Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn! :)

normal thingy :')

05:02

Assalamualaikum. hello earthlings ^^

do you have any black memory?
I am pretty sure, most of us have experience pain, heart pain.
it kills every nerve and almost lead us into dismay, loosing hope and tears.
bitter memory.

me too. I do have that. no matter how far I struggle to throw that memory away, it still there, in my life history.
never can be erased, though ive tried thousand times.

keep smiling, and never tell the peeps around about the despicable history. be cheers, hyperactive and act like I never have difficult time.
that was what I have done.

this history happened years ago. when I was still an innocent kid. and I do really dont understand what happening on that time. till im growing up, learning and understand the chaotic of life.

I tell no one about this. even my bffs. time flies fastly. it remains secret. untill ive burst it to two friends in my dorm, at PLKN.
I have no idea why I shared the story with them. maybe because we are in the same boat. just the difference is, my story have a happy ending, while both of them not. they kept in misery.

every single things happened for a reason. yes, there is 'hikmah' why I shared the story.
and im grateful that ive shared the story with them. all praises to Him, the Most Merciful Lord, Allah :)

however, Alhamdulillah because everything had being settled down. and our life back to normal.
even sometimes it raced into my mind, that was a normal thing, right?

sad memories are hard to be forgotten :')

May Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn! ^^

girls talk ^^

01:26

Assalamualaikum. hai peeps :)

just a short post here. to prove that im still alive. muehehe.

so, iv mara had passed. amacam soalan iq test sahabat handai sekaliaaan? best tak? kuikui. msti smua boleh jawab nii. hahha.

okei. and one of my friend, yg bertuah terpilih utk iq test ni *well, ramai kwn aku yg dpt*. bila aku dpt tau dia punya iv hari ni, trlopong aku.

"OMG, kau dpt skali dgn org tu, weh. hahha. pandai pandai lah kau cari. "

and last morning, lps iq test tu, she texted me.

"mirah, ive found org tu. dop blkg aku bnr. dia mntak syariah kan? ada lsung pipit, a charismatic one, n good looking. hdung mncung sdikit. kuku glas, putih! ada lg ko yg aku tggal ? hehe. "

melompat aku dpt msg tu. gilaa detail sikit laagi lah mekk. smpai kuku pun kau scan. miahaha XD

btui lah tu. kott. hahha. terus aku call mak cik nihh. then I told her dari A smpai Z, including yg aku tak story mori dkt sape2 pun. kahkah.

jumpa kau cari, mak cik. btw gud luck lah, kawann.
smoga brjaya dunia akhirat, inshaAllah, aminn!

and kpd smua yg amik iq test tu pun, giant of luck, okei?

may Allah ease every single thing, inshaAllah, aminn! ^^

Segmen Follow April hingga Disember 2013

22:55

Assalamualaikum. hello earthlings :)

setelah sekian lama, finally today terbuka hati nak join segmen. muehehe XD






meh laaa join jugakk. syarat pun tak banyak, simple je.
semoga dapat follower beriban yea :D

okaylah, may Allah ease every single thing, aminn! ^^

construction

08:10

Assalamualaikum. hai peeps :)

okei. as you see, my blog is buruk gila gila kan?
well, sebeno nye my blog is under construction.. muehehe.

so, be patience lah.
soon or sooner, inshaAllah akan siap jugak ^^

may Allah ease every single thing, amin! :)

¤type off¤

finally.

02:39

Assalamualaikum. hai hai semuaa ^^







ek ena. oraing lain dah dapat lesen P, kau baru masuk kelas KPP ?

so what? ehemm. at least dapat masuk, okei. and at least haku berkhidmat untuk negara semasa orang lain sibuk amik lesen. #takenotethis. -..-''

Alhamdulillah, finally dapat jugak amik lesen. YEAYY!
*eksaited bangaaat*
stiap kali keluar, msti main teka papan tanda dgn adik adik aku yg turut eksaited nak khatam-kan buku teks tu. muahaha XD
 

May Allah ease every single thing, aminn!

Additional Mathematics.

06:40

Assalamualaikum. hello world ^^'

okayy. skema gilaa tajuk. =,='
Additional Mathematics.
in short form, add math.
or, also famous as 'killer subject'.
kan kan?

memperkenalkan; itu subject feveret aku. one of.
lagi satu, BI. tapi add math menang laa, BI tu feveret nombo dua. muehehe XD

apa motip niii?
okei okei. meh nak share story how I crush with add math.
tu diaaa! hikhok >.<

orait. dari kecik smpai darjah 6, aku tatau pun kewujudan mendalah ni.
time form 1 form 2, aku still tatau pun amenda add math bagai ni. yg aku dengo, senior senior asyik sebut their 'troumatism' dgn add math.

naik form 3, aku start curious.
amenda nih? kenapa semua org cakap mendalah ni susah tahap giga?
kenapa org macam trauma dgn add math? sebut je add math, muka brubah jd annoying. ngaaa.

"kalau dpt markah 10 tu dah kira ohsem tahu?"
ohh apekah ini? :O

then bila curious, aku usha lahh. usha punya usha, terdetik lah dalam kepala otak haku; aku nak buktikan yg this thingy is a simple matter. aku nak buktikan yg aku boleh. aku nak jadi terrer. aku nak A+ add math masa SPM nanti. nahh kau, belum PMR lagi dah berangan result SPM. muehehe XD
since math merupakn one of my feveret time pmr, aku pikiaq mesti add math aku boleh punyaa.

"alaa org yang terrer math gila gila pun fail je when it turns to add math"

:O  OMG.

semakin bersemangat haku. aku boleh aku boleh aku boleeeh!
tepiskan segala hasutan tu. mindset yg add math senang, Amirah.

form 4. then I hai hai dgn add math.
mindset add math senang. blip bliip!

"hai add math, jom jadik best friend?" bling bling ^^

then, memang add math jadi best friend haku. ke hulu ke hilir asyik kepit buku add math.
sweet tak sweet tak? hikhok gedikss >.<

but im not la macam others yang bijok gila gila tuu. im just an ordinary girl, who try to love add math.
my marks? biase biase je. tak se-ohsem budak kelas K1.

first exam, markah add math lah yg paling aku nantikan.
Alhamdulillah sebab aku dapat A. 89. even tak A+, aku dah bersyukur.
same goes to mid year exam. tapi alhamdulillah dapat A+, even atas pagar je, 90.
tapi setakat 90 tu takde sape heran pun. berjebok budak skolah aku dpt full marks kott, 100.
then, final exam. even dapat 80 je, aku bersyukur dah. sebab tak ramai dpt A time tu. Alhamdulillah.

then, naik form 5.
form 5, aku dah tak seakrab dulu dgn add math. sebab aku try fokus on subjek yg aku lemah.
and resultnya? alhamdulillah first exam aku dpt A, but zaman kegemilangan aku stakat tu je. when it turns to mid year, aku dapat C.
marratan ukhra, C. its C okei.
menangis tak berlagu aku lepas tu.

then, bertekad. Amirah, u wanna prove to urself n other that add math is not as killer as they think.
Mesti rapat balik dgn add math!

"add math, mianhae. aku abaikan kau semenjak dua menjak ni. jom jadi best friend balikk?"

then trial. i've got B bcause all my stupido carelesness. cikgu pun geleng kepala dgn aku.
sigh. -.-''
and add math still merajuk lagi dengan haku. :'(

so, I struggle hard *kott* . to prove yg aku still lagi nak kawan dgn add math & rasa bersalah sebab abaikan add math.

and the real SPM. memang aku worry gila gila! sebab ada satu soalan paper 1 tu, aku dh buat jawapan yg betul. then bila check balik aku dpt jawapan lain. so aku padam jawapan asal. and jawapan asal itu the act answer. hwaaa nak mnangis masa tu. I told cikgu, Datin Hariza. then she calmed me down. thanks cikguu!
time amik slip pung, atas pntas lagi aku tilik add math. yes, mata aku cari add math dulu.
Yeayy add math dah maafkan aku!
Alhamdulillah i've got A+ add math ^^

#and we are officially best friend again, till forever inshaAllah :D

tipu kalau aku cakap semangat aku tak penah down. kata kata manusia, siapa yang tak pernah terasa, kan?
and yg saaangat aku sedih, one of my bestie yg penah buat aku sakit hati pasal add math. doh la malam before exam add math SPM.

meh nak tanya. penah ke aku cakap aku pro gila gila add math? penah aku cakap, ehh kesian kau tak pandai add math && hina kau bagai? penah ke?
tak. sebab? aku tak sanggup nak tengok kau nanges. kau kawan aku, lahh. kau tau tak, penah smpai satu tahap aku fikir, buat apa aku kena jaga feeling dia ni? lepas je lahh. sebab kau lepas. tapi aku tahan, okei.

fine. aku tau lah aku bukan cerdik pun. trial aku B je. then kau remeh kan aku. kau tahu tak yg kata kata semangat tu penting kott disaat exam. esoknye paper add math kott. leklek ah nak downkan orang punn.
semalaman aku menangis. senyap senyap je lhaa tapi. aku kan duk asrama, mana boleh nak menangis kuat kuat. nnti timbul kontroversi pulok. hahha.
tapi thanks lah wei, aku amik your words as cabaran untuk aku buktikan yg aku bukan mcm yg kau sangka.
and at last, aku berjaya buktikan.
Alhamdulillah.
#kau puas hati dah skang? ://

ohh la dida. emo lahh pulok.
meh kita turn feeling. benda dah lepas pun, kan. ahaha. i've tried to erase that moment from my memory tapi kau guna gam cap gajah. so, dia melekat gila gila. sorry eh. :)

okei. so, to all student yg bakal && sedang blaja add math, set lah minda uolls yg add math senang, okei? nescaya akan senang. ketepikan semua rungutan rungutan yg add math susah. uolls boleehh! iolls dah buat eksperimen dah. semua ni brkait dgn psychology :]

barisan cikgu add math aku yg berjasa besa :
¤ cikgu Tasnim (form 4)
¤ cikgu Datin Hariza (form 5)
¤ cikgu Naser (Math Q)
¤ cikgu tusyen minda & dinamis

jasamu tak terbalas, cikgu! TERIMA KASIH CIKGU :)

maka sekian kesah aku dgn add math. hope do enjoyy XD

# im currently posting this entry by phone, so takde gamba gamba yg ohsem diselitkan. mianhae !!

may Allah ease every single thing, aminn! :)

Merang Suria Holiday Camp

Kem Kenegaraan vs PLKN

10:31

Assalamualaikum. hai earthlings sekalian ^^




firstly, thanks to cik atilia for requesting me tulis post pasal ni.
kinda interesting. mehmeh XD
well, amenda yg versus itu?

actually aa. im all here to describe  some differentiation between 'kem kenegaraan' and 'kem plkn' , which I have attended before. so, the main topic is

-KEM KENEGARAAN vs KEM PLKN-



muehehe. act, I dunno how I shud describe and divide that thingy.
but i'll try my best, okei? ^^

* tempat

well, kem kenegaraan tu diadakan dekat wisma MADU, Machang. Siapa kenal? sape sape? raise you hands up! okei good. ^^

dewan tingkat atas. besar gedabah weyh. miahaha XD #sumber : google image




while kem plkn pulak iolls kena dekat Kem PLKN Merang Suria Holiday Camp, Setiu, Terengganu.
yang ni, siapa penah pegi? raise your hands up! ohho i can see that. terima kasihh ^^

ini antara aktiviti tali tinggi ^^



err ini dorm wira. *gamba ni je haku jumpa* 


tekan sini untuk tengok video my kompeni. ^^

¤ aktiviti

okei. dr segi ni, of course lah plkn lebih banyak aktiviti sebab tempoh plkn kang almost 3 month while kem kenegaraan 3 days only. ^^
but but, both activity ada benefit masing masing.

first, kem kenegaraan.
kem kenegaraan punya modul lebih kearah kerohanian, keagamaan and leadership also. siap jadi menteri lagi yaww. berfikir utk masa depan, critical thinking.
then, setiap pagi ada qiamullail. solat sunat qabliyyah dgn ba'diyyah tu memang kena buat. ehee.
dia ada ajar jugak kedudukan solat yg betul.

dkt situ ada 3 org petumas, semuanya ustazah. diorang bertiga lah yang handle setiap aktiviti, trmasuk mengajar & riadhah.
ohh ye, riadhah tu bukan buat menda pun, just senaman n main pun dlm dewan je. tapi setiap pergerakan disertai dgn zikir ^^
lps tu, ada ceramah. lots of ceramah. antaranya, ceramah tadabbur surah al-fatihah.

then, kem plkn.
plkn punya modul banyak kearah fizikal, mental, knegaraan & leadership also.
untuk modul mental & leadership punya, terbahagi kpd 4 bhgian, :

- menampilkan yg terbaik drp diri sndiri
(pasal keyakinan diri, sikap, pndngaran aktif, paksa vs mesti, tuduh mnuduh, tanggungjawab, prjanjian, amanah, imej vs diri sndiri n so on )

-mngluarkan yg trbaik drp diri org lain
( kprcayaan, tggungjwb & kpimpinan, sumbangan, toleransi, matlamat hidup, prtimbangan n so on )

-modul budaya kerja
( pasal prsamaan skolah & kerja, ciri budaya krja cmrlang masa kini, temuduga, buat origami, buka syarikat, roda krjaya, matlamat hidup, erti trima kasih, pnghargaan n so on )

-modul pkrs
( pasal jantina, keluarga, sifat lelaki vs wanita, cara elakkn diri drp seks bebas n so on )

antara aktiviti, peta minda psl aktiviti. #sumber ; google image

 

lps tu pasal fizikal tu, ada latihan jasmani, senamrobik, seni mmprtahankn diri, kawad kaki, kembara halangan, tali tinggi, tali rendah n so on.

 *kalau nak tau, tengok ah gambar gambar dekat sini ^^ *

while time modul kenegaraan, belajar pasal sejarah, bina negara ideal, perpaduan and mostly bnda yg berkaitan dgn negara lahh. ada jugak simulasi mengundi. so, ada yg brpeluang jadi YB ^^

then ada modul khidmat komuniti.
gotong royong kampung orang.
alaa yang ni paling best sebab dpt naik bas keluar drp kawasan kem XD

*tekan sini for images*

utk kerohanian tu, atas kita. kalau kita usaha cari, kita akn dapat. and and time latihan jasmani tu, takde zikir pun. bilang nombo je. tapi kita boleh je zikir sorang2. ehehe.
ceramah pun ada. mostly malam. ustaz yg datang ceramah.

and since I join ajk surau, of course lots of work have to be done.
kitorang ada organise banyak aktiviti kerohanian. contohnye, forum pasal ikhtilat, forum cabaran remaja, malam muhasabah, usrah *every friday morning* , mlm qiamullail *smpat buat skali je* , edar risalah, tazkirah maghrib, kuliah subuh, malam kesenian Islam, and banyak lagi. kiranye terisi jugak lah rohani spanjang keberadaa di sana. :)
kalau dekat kem kenegaraan kita diajar kedudukan solat yg betul, dkt plkn kita MENGAJAR org lain pulak ^.^

err ni forum ikhtilat yg kitorang buat hari tu. sorry, audio je. kalau nak dengar, tekan sini ^^
p/s ; highlight sket yg nombo 3. that was my buddy, Kei as one of the panel XD
haku penah diminta untuk jadi one of the panel but, sorry. ehehe. tak reti maa >.<

# dkt kem kenegaraan tu, i've learnt variety ilmu. keep terima. sebab smua yg pergi tu dah ada asas agama, orang2 hebat n mantap belaka. kita just buka mata, buka hati n telan je yg diorang suap. tapi jangan digest and buang pulak. ilmu berguna semua tu.

while dkt plkn, tak dpt dinafikan yg ilmu pun banyak diterima. cuma yg berbeza, dkt sana kita kena amalkan ilmu yg dah dipelajari dkt skolah dulu, I mean ilmu agama. sebab kita jadi tempat rujukan. ada kemusykilan, orang mai tanya kita budak budak sekolah agama. so here, kita bukan terima && telan je macam dkt kem kenagaraan tp kita kena keluarkan apa yg patut.
sebab ramai yg nak berubah, cuma tak tau nak berpegang dekat mana. so bila diorg jumpa kita, diorg berpegang dgn kita.
makesure ilmu mantap dulu sbelum pegi plkn ye, sahabat handai. ^^

¤ sosial

ukeyy. yang ni terSANGAT berbeza.
sebab kem kenegaraan tu semua girl. yg lelaki ada jugak, tapi buat dkt tmpat lain, tarikh yg sama.  here, macam dkt my school lah, smua perempuan. so, nothing awkward. feel free to do anything. ^^


meanwhile plkn, campur dgn lelaki. bagi plajar skolah satu jantina shj like me, mmg perkataan 'awkward' tu tak dapat dipisahkan almost on every single activity. siyes eh.
tak biase kaan, macam tu lah jadiknye.
so, suasana dkt situ agak sosial lah jugak. agenda mintak nombor telefon berleluasa. sana sini sibuk duk usha. haih.

so dkt sini, pandai2 lah jaga diri. tebalkan benteng yg dah sedia ada.
kuatkan iman && jaga hati ;)
tipu lah kalau ada even sorang wirawati yg tak penah cakap dgn wira. mesti penah jugak even sepatah je. sebab SETIAP aktiviti kena cooperate dgn wira.
be profesional, okay. works can't work without man lahh.
alaa besa seksok pun still kena cooperate dgn lelaki jugakk. lain lah kalau duduk dalam ceruk gua nuhh. kan kan?

# antara benefit plkn for me, bila jumpa lelaki je I will act normal. jadi  biasa je. mcm jumpa batu dkt tepi jalan. ehehhe.
kalau dulu, jumpa je lelaki mesti elak. gaya macam jumpa alien! bhaha dasyat. -.-''

ini namanya kedudukan teater^^  #dipetik drp google image.


¤ makanan

alhamdulillah makanan tu, lebih kurang je.
sama sama 6 kali sehari.. miahaha XD
rasa pun dua dua best. so, nothing different lahh.
just makanan dkt plkn tu mewah sket je >.<
biase lahh, program YIK kan always sederhana. blajar erti kesusahan. macam tamrin lahh. muehehe :D

* pakaian

kalau dekat kem kenegaraan, even peeps surrounding semua girl, still wajib pakai tudung bulat labuh, stonge, and sarung kaki. ditarbiah untuk menutup aurat dengan sempurna :)

while dekat plkn, u know lahh. ada pakaian seragam. dapat free of charge. sorang 2 pasang. list dia :
-baju kelas *yg mcm baju pekerja kilang tu*
-seluar kelas
-kasut kelas
-belt
-baju PT *tshirt yg lembut gilaa kain dia*
-seluar PT *gaya mcm seluar aladdin*
-kasut sukan *yg ni my fav*
-cap
-baju celoreng
-inner celoreng
-seluar celoreng
-kasut spike boot
-belt celoreng
-beret
-tudung



nah kau. banyak kan? setiap orang akan dpt 2 okei. and syarat dia tudung mesti masuk ke dalam baju. -.-''
penah je ramai ramai *geng skolah agama* buat bantahan, yakni tidak memasukkan tudung ke dalam baju. then, kitorang dihadapkan kepada tuan komandan kem. miahaha hebat tak? first week lagi dah jumpa komandan kem ^^
and he said, yg kena ikut peraturan sebab kemas n blablabla. then beliau cakap yg JAKIM luluskan. time tu, haku macam, 'ape kena mengena JAKIM dgn semua ni? bukan ke JAKIM tu bab bab halal makanan ke?'
err let it be. so, setuju lahh. kira macam, kalau sebenarnye takleh, JAKIM sila tanggung segala dosa ye, terima kasehh. >.<

can u imagine my feels, bila dari bertudung labuh yang mana labuhnye sejengkal bawah pusat && sejengkal bawah siku turns to masuk dalam baju. Awkward tau dok? memang rasa macam jalan pung bongkok. seriously tak selesa. haih -.-'


so, both have their own benefit. kekurangan pun ada. act, atas kita je sebenarnya. kalau pandai jaga diri, tak kira dekat mana pun kita dicampakkan, kita akan selamat.
 jadik je macam ikan di lautan, even air laut tu masin tahap giga tapi ikan tu tetap tawar gila gila ^^

kadang kadang tu, terfikir lah jugak. bila pegi plkn tu, macam Allah nak uji je segala ilmu yang dah dikutip sepanjang jadi maahadians. macam plkn tu medan ujian. muehehe :D



kadang kadang hikmah sesuatu kejadian, kebaikannya bukan untuk kita tp kita diperlukan untuk bagi kebaikan kepada orang lain. kan kan? ^^

kesimpulannye, dua dua best! ehehhe XD





okayylah. so, macik atilia, how?  okei tak dgn my explanation? ke ada yg iolls tertinggal? ehehhe.
uolls tell me lah kalau ada yg kekurangan, or tertinggal. okeng? :]




may Allah ease every single thing. aminn! ^^

welcome April ^^

21:01

Assalamualaikum. hai hai hello :)



its April already. ohh how time flies fast. 
March leaves me with thousand memory.

- PLKN tamat
- my birthday
- result SPM
- kne tinggal
- karnival jom masuk U
- payung kena curi T.T

miahaha. hope, April will brings me lots of sweet memory :)



Flickr Images