Modul kenegaraan #PLKN

17:35

Assalamualaikum and peace y'all ^^

ukayy. KN class is overr. tipu kalau aku cakap aku tak sedih. in fact, aku MEMANG sedih. even a lil bit boring, but seriously, it will benefit us one day :)
#KN is stand for 'kesatria negara' (modul kenegaraan)

hehhe. meh nak story sket dia pnye flow. amaran ye, this post is panjang yaww. kalau tanak tau bleh move yr curser and tekan dkt butang pangkah di bucu atas sebelah kanan skrin anda ye. terima kaseh singgah lagi :D

hari tu kan, aku balik awal. *cuti raya cina* . my group, KN 9 gabung dgn KN 10, masuk dlm sekelas. iaitu KN 5. err tak faham eh? camni, kelas ada 5 je, tapi kumpulan ada 10. so 2 kumpulan brgabung masuk satu kelas. KN 1 & 2 masuk kelas KN 1. KN 3 & 4 masuk kelas KN 2 and seterusnya. since aku kumpulan KN 9 time game perisai zaman hr tu, so my group bgabung dgn group KN 10 masuk dlm kelas KN 5. faham dah? good.

okayy. dlm kelas tu kitorg dibahagi kpd 4 kumpulan. since aku balik awl, aku tak tau lagi aku masuk kumpulan mana. so, dr hari first datang plkn balik lagi Eiyra dgn Aenn brebut nak suh aku segroup dgn diorang.

- mya masuk group aku lah
- eh, mana boleh. aku cup dulu laa. Mya group aku
- tak de cup nye, Mya group aku

haih garu kepalo den. lastly, aku cakap ;

" nnti kita tanya cikgu dulu Mya masuk group mn ye, jgn gaduh. korang ni mcm kids la.."
adeih mai friends. lucu pun ada. kihkih.

so, class started. as I expected, I was excorted by Aenn and Eiyra since dkt padang kawad lagi. and once masuk kelas, berlaku lah drama tarik menarik tangan aku. Aenn tarik tangan kanan, Eiyra tarik tangan kiri. hasilnya, aku terseksa dkt tgh2.

- Mya, meh la masuk kumpulan Aenn.
- Mya, masuk la kumpulan Eiyra.

and I said,

''weh weh. potong dua lah gitu gak.sparuh Mya gi dkt Aenn, sparuh lagi dkt Eiyra deh. adeih korang ni. meh Mya gi tanya cikgu dlu. "

hihhi. once tnye cikgu, cikgu suh masuk je dulu mn2 group. nnti cikgu susun balik. Aenn apa lagi, straight dia heret aku pegi dkt group dia while tinggal Eiyra terkebil kebil.

Eiyra : Aennn !!!

hee. so aku masuk group Aenn. nasib baik Eiyra redha je. ihihhi. then, bila nk start first aktiviti, ada
smthing yg kitorg tak faham, then aku pn pegi dkt meja cikgu utk tnye. lps cikgu explain, cikgu pn ckp lah dkt aku, kumpuln mn aku supposed to be in. orait. aku ditempatkn dlm kumpulan dinamik, yakni bukan kumpulan Aenn n Eiyra. gelak tak sudah aku. mak aih bukan main lagi berebut tup tup kne masuk group lain. Aenn buat muka sedih. ahaha.

dlm new group, aku skumpuln dgn fang! ^^ .
and fahmi *again* -.-'' nama negara kitorang, KELAN GANU, which was gabungan kelantan n trganu. ahahha funny things .

so, everything runs smoothly. ada tu tnye psl prlembagaan lah, bina negara ideal, ancaman luar n dalam negara lah, and so on yg berrkaitan dgn negara. see? told ya, a lil bit boring. especially for those who dont love sejarah much.. like me. hee xD

and hari tu ada simulasi pilihan raya lagi. memang best woo. ada yg jadi wakil rakyat. ada yg jadi spr. ada yg jadi media *cipta gosip* . ada jugak yg brlakon watak spt ibu mngandung, org bisu, cacat, oku n sbgainya. ada yg jadi polis. and ada jugak yg buat rusuhan. memang best jiddan jiddan tahap giga! even aku just jadi pngundi biasa, aku dah ada pngalaman suasana itu. hee :D

but yg paling best was the activity on the last day. setiap org diberi satu kad yg bercetak barangan bserta nilainya. contohnye peti sejuk, camera, handbag, cincin emas, rantai emas and so on. tugasannye, stiap org kne pegi tukar kad dgn pelatih kelas lain. takleh tipu sebab stiap kelas dpt kad yg berlainan warna. kelas aku punya wrna putih. then, cikgu nak 2 wakil stiap kumpulan stay dlm kelas, takyah amik kad n takyah pegi tuka kad. sorg wira n sorg wirawati. since kemalasan melanda diriku, aku bangun lhaa. and guess sape pasangan aku? FAHMI. -.-''
*redha je lhaa*

so, tugas utk wakil wakil ni, kitorg kne bukak kedai pajak gadai. pelatih2 akn masuk ke dlm kelas n gadai kad diorg dkt kedai yg ada. harga gadai ikut suka hati kitorang *wakil wakil* tapi bersyarat. cuma emas je nilai gadaian lebih tinggi drp harga sebenar. selain drp emas, ikut nak letak harga brapa pun. ehehhe *tanduk mula kelua* .

stiap wakil ni kne duduk dkt bucu2 kelas. setiap psgn wakil satu bucu kelas. so aku dgn fahmi amik port bucu blakang, dkt meja cikgu since kitorg malas nak bergerak. hehe peace. so mula lah sesi menggunting kertas n tulis nilai gadaian.

- kita nk letak brape ni?
- emm. letak je seringgit. tulis RM 1.
- okayy.
#aku lah tukang tulis nye. habis hijau tangan aku since magic pen tu bleeding. haih.

mya: err. nak tulis seringgit dkt smua krtas ke?
fahmi: ho. tulis jah.. *while gelak*
mya: hahha khenak molek. msti frust sep sep ni nnti. *turut gelak*

masa yg dinanti nanti tiba. org datang menyerbu nak pajak gadai. and muka brdendam diorg dpt dilihat time diorg tunjuk kad yg harga beribu ribu but kitorg bagi duit seringgit. ahahha. nak pecah perut aku dgm fahmi gelak. tapi ada je yg redha. time ni, bruntung lah sape yg dpt emas sbb mmg kitorg bagi duit banyak. hehhe. here, smua org simpan dndam dkt aku n fahmi. hee peace xD

time prkongsian pngalaman, Aini bangun. time dia bangun tu, dia smpat lagi tengok dkt aku dgn fahmi.

mya: tengok tuh. dia ppaling ssini lah. ah sudohh..
fahmi: ahahha. dendam molek
#ohh ye. Aini mrupakn planggan kitorang ye, terima kasih :D

then dia bkongsi. memang direct dia kutuk aku dgn fahmi. satu kelas gelak. geram bebeno gaya dia. hee pengalaman pengalaman. bila lagi nak jadi nakal, kan? ^^
sepanjang aktiviti ni, gelak je keje aku dgn fahmi. best apa kenakan orang. tewhee~
so, this modul did last with a happy, memorable ending ;)
love to be a part of all these.

2 weeks left. melange of feelings ada. sedih, rindu n soooo on. kalau tambah lagi 3 bulan pn aku sanggup. ehee. next activity, kembara halangan, wirajaya n ptndingan kawad. wish me luck fr all the musabaqah yeah ;)

okayy lah. pray fr us straight A SPM and everything runs smoothly, insyaAllah.. amiin! :)

You Might Also Like

0 awesome homosapiens ^^

assalamualaikum..
gerakkan jari jemari anda yang runcing lagi halus mulus itu and comment yea :D

Flickr Images