at last.

17:52

Assalamualaikum. hai hai ^^

finally, they arrived home safely.
Alhamdulillah :)

btw just find smthing yang really calmed me down, and brought some peace into my mind.

"yang tak cmrlang SPM rilek je score 4.00 asasi sains, while yang cemerlang SPM fail je dkt asasi."

ohho aku macam, muehehe.

see? yang tak brapa cmrlang still boleh score. sebab? kegagalan itu mengajar mereka untuk terus berdiri drp kepahitan dan terus mengejar kejayaan.

while yang cemerlang tu boleh jadi diorg leka dan alpa dgn kejayaan. tapi tak semua macam tu, certain je. most of them succeed je dkt asasi or uni or whatsoever ni. cuma nk nyatakn fakta yg ada je segolongan yg cmrlang SPM tapi fail dkt asasi. okeng?
so, kjayaan SPM tak brmakna akn brjaya straight. and kegagalan SPM tak brmakna gagal forever. kan kan?

yg dah brjaya, bersyukur lah. jgn bangga diri, riak and whatnof pulak ye.
and yg tak brapa nk brjaya, bangun. bangkit. berdiri. push-kan diri anda drp kegagalan itu dan ukirlah kejayaan! kita je yg mampu mngubahnya, dgn izin Allah :)

#apesal ayat haku mcm brbunga pelik je? =,='
err let it be. eheh.

okeslah, may Allah ease everything, aminn! :)

awaiting ^^

22:02

Assalamualaikum. hello earthlings!

3 hours more.
umi n abi are on their way comin home. hoyeah hoyeah!
diorang brada dkt gua musang once I called them just now.
yeayy!
-zaman pnderitaan bakal berakhir-

since kejap lagi my brothers kena pegi solat jumaat, aku dgn senang hatinya kena memasak, kemas rumah and soO on.

tapi takpe, bukan aku sorang je kena menderita.
akan ku kerahkan adik adikku itu kemas rumah jugak once diorang balik solat jumaat nnti. yeayeah! *evil lough*

alaa. sambut umi abi mstilah sama sama berpenat lelah.
tak gitu?

time aku tengah ada mood rajen ni, jangan spoil kan okeh. kalau tak, korang kemas je lah rumah ni bertiga. mengerti?

okenglah. next chores :
• memasak
• clear-kan sink
• sapu rumah + mop *kalau rajen lahh*
• lap segala habuk
• and so on

# me is menghayati penat lelah seorang suri rumah. kuikui XD

may Allah ease every single thing, aminn! :)

todayy :D

05:32

Assalamualaikum semuaa ^^

Day 2.
hari kedua umi dgn abi takde dkt rumah.
superWOW; me iz taking care of my hyperactive brothers. phew~
and I couldnt believe myself doing this right now. kihkih dasyat.

so, umi abi balik esok. YEAYY!
i'll be back to myself - kaklong yang super malas. kihkih XD

makan? malam ni aku masak maggi je lah. diorang suka je btw ^^
tak perlu susah kan diri memasak yang superstitious bagai. adik adik aku yang baik tibai je apa yg aku buat. good good >.<

pagi pagi aku paksa diri bangun awal semata mata nak pi beli nasik bungkus utk adik adik aku.
tengahari tu, aku goreng ayam dgn telur dadar jeh. see? simple je tapi forsure mengenyangkan ^^

tapi yg bestnye, masa lapang ini boleh aku siapkan cerita yg tak tersiap lagi. baru 2 chapter and macik Kei dah tak sabar nak baca aku punya story. kuikui.
aku pun tak sabar nak baca dia punya story. kitorg plan nak hantar dekat publisher jemari seni kott. sbb syarikat tu bg syarat jalan cerita msti islamik. Hlovate pun hantar situ jugak ^^

tapi kan, Kei dah hntar untuk saringan prtama and dia LULUS. cuma tunggu untuk hantar peringkat kedua je. then, tadaa. officially a writer. hikhok  >.<

hmm. first time kenal Kei, I was shocked bila dia bgtau dia suka mnulis crita *masa sesi prkongsian brsama buddy* . since aku buddy dia and kitorg ada minat yg sama, aku apa lagi. wiwiwi, jadi teruja terus.
selama ni cerita aku tergantung, which means malas nak sambung. and so with Kei. so, kitorg sama sama bertekad nak buat sampai tamat. hoyeaahh! pray for us istiqamah doing that,yeah ^^

eheh. umi abi, baliklah cepat. can't wait anymore =.="

May Allah ease every single thing, aminn! :)

28 MARCH

20:48

Assalamualaikum. hai peeps :)

today is Thursday.
and today is my birthday.
my birthday?
weeeee ~

each year, 28 March is the most special day, since 18 years ago, 1995. I was born.

Thank you Allah for giving me this golden chance, to be one of your servant and give me opportunity to inhale your oxygen into my lungs. Guide me to the right path, ya Rahman.

thanks umi for your voluntary delivering me and introducing me to this world. and thanks for always be by myside, no matter what happen. but forsure not forget to abi. thanks for being my advisor, protactor and guider to me. I love uolls damn much <3

big thanks dedicated to my deary friend, nur arifah zahiah bt zuri @ za. you are the the first one wishing me happy birthday.
you make me feel so special by posting on your blog about me, my birthday.

your post :)

seriously, I never been treated this way before. terharuuu :')

and kepada semua yg wish, tak kira scara live atau dkt fb. thanks. wish pun sudah memadai. aku tak mintak hadiah pun. cukup sekadar aku ada dalam ingatan korang.

last year. same date.
cik yah, masirah n fiena gave me those barbie thingy. hadiah paling tak matured >.<
yes, mmg aku minat barbie tapi kan.. kahkah. lawak pun ada. entah. btw thanks. rasa macam kembali ke zaman kanak kanak ^^
and hadiah paling menarik tahun lepas, merangkap hadiah terrbaik yg penah aku dapat sepanjang aku bernafas;

-mihun sup tumpah atas kain dekat kantin. -

malu? terrsangat. smtimes rasa ohsem pun ada. tak penah lagi ada org tumpah mihun sup yg belum disentuh lagi atas kain sekolah dkt kantin tu. bhahaha. cipta rekod bohh~

last two years, which means time aku form 4. minachee org first wish. aku baru nak lelap mata time tu. tepat pukul 12 malam dia mai wish dgn hadiah yg ohsem - a cute book which aku still lagi mencoret knangan dalam tu. thanks, kawann :)

birthday masa zaman skolah mmg the best. surrounded by ohsem friends, smbut birthday ramai ramai. mmg merrier tahap perghh! ^.^

uhuh. this year, umi abi takde dkt rumah on my birthday. they off to KL, mlawat pak sedara aku yg koma. but but, mcm aku cakap. aku tak kesah pasal hadiah n smua tu tapi cukup kalau korang ingat aku. dah cukup bermakna.

thanks semua yang wish. May Allah bless uolls too ;)

siblings

07:23

Assalamualaikum. hai hai hello semua ^^

siblings.
do u have that?
if yes, then appreciate it.

I have a younger sister and three younger brother to take care on.
we all together - 5 heads.

still, I granted for having them in my life, eventho they smtimes annoyed me -..-''

they labelled me as lion; bcoz imma strict kak long. =,='
even they talked smthing yang tak spatutnya mcm 'bodo, b*bi' and so on, mesti dapat penyekeh. tak pun kena cubit. paling paling kurang pun, dapat jelingan maut.
when they sees me being like that, I can only hear the sound of the fan. silence. muka tunduk je mengadap lantai.

let it be. asalkan dorg jadi manusia satu hari nnti.

penah diorg mengata aku.

amjad : bekeng lah kak long tu. Ajad ksian lah ko anak2 dia nnti. gano lah dio marah nnti. haih.
mc wa : kahkah. tu lah pasal. ksian anak anak dia.
aku : -.-"

hadoiy. smpat lagi korang. grr ://

tapi, aku garang tu smtimes je. tengok keadaan lah. mostly aku sekepala je dgn adik adik aku.

akulah kakak paling jahat sedunia. but smtimes, aku jadi kakak paling baik sedunia. depends on their behavior. if uolls behave properly, i'll be a cat. if not, i'll be a lion.
ROARR! ;)

May Allah ease every single thing.. aminn! c:

blabbering >.<

01:00

Assalamualaikum. hai hai semuaa XD

alhamdulillah.
im still breathing.
still, the fresh air can fill my thoraxic cavity.
even result hari tu teruk, aku still hidup smpai hari ni. ^^

wokeh. forsure skrg ni smua spm 2012 candidate tgh pening nak apply apa. yg dpt tinggi pening nak pilih biasiswa mana. yg tak berapa nak tinggi tu pening nak apply uni mana. and so with me.
aku tak ketinggalan untuk sama sama pening. kihkih XD

and petang tadi, aku terkejut bila abi ckp suh surf internet pasal amik medic or dentistry dkt mesir.

me : kalau mara tu xleh apply dh, kak long x cukup syarat. at least A- subjek sains, kak long dpt B.
abi : dok eh, bukei yg mara. yg sndiri punya. biasanye thn prtama tu tanggung sndiri, tp thn kdua tu akn dpt biasiswa kalau result cmrlang.

OMG. abi umi nak tanggung ke? even setahun pun, still mahal kott. and biasiswa tu, kalau cemerlang. kalau tak? buat naya jeh.
aku ni memang anak yg mnyusahkan lahh. maafkan anakmu ini umi abi. bila laa boleh jd anak yg dibanggakan? asyik asyik menyusahkan ajo. haih.

mmg tak dinafikan, umi student yg cerdik pandai. sejarah hidup umi mesmerised me.
dr skolah rndah best student.
then pmr jadi best student smka naim.
then pegi KIK ( now known as KISAS ) .
result spm? steret A of course. lps spm, fly overseas. biasiswa JPA. course pharmacy dkt John Moores University, Liverpool, UK.
lps tu smbung master dkt USM penang.
see? knapa anak beliau tidak sprti beliau? hmmph -.-"

and abi, like other boys, nakal.
then nenek aku story mori dkt aku, turning point abi utk berubah lps arwah datuk aku mninggal, yakni slps spm. abi mcm sedar pasal peri pentingnya blaja brsungguh2. then abi struggle utk STAM. then he got flying colours. lps tu abi smbung dkt Al-azhar, mesir dlm bidg syariah. tp bukan biasiswa lhaa. FAMA punya; pintis father mother. ehhee.

parents blaja overseas. tapi anak? naah. tak tau hala ke mana lagi.
tapi kan, mana tau struggle betul2 dkt matrik dpt offer gi overseas ke nanti. rezeki & takdir kita tak tau, kan. hmm. maybe.

ekceli kann. aku bolehh je apply dkt mesir bhgian agama. sbb aku ada sijil SMU. kahkah. tapi im not suit the 'ustazah' title. tengok lahh. kalau takdir haku jadi ustazah jadikk jugak. bhahaha XD

okayy lah. may Allah ease every single thing. aminn :)

 

le karnival :)

19:06

Assalamualaikum. hai semuaa ^^

okayy im back to myself todayy !
nak brkabung tu, sehari is enough lhaa. hahha. lain lah kalau aku x dpt A langsung. tu wajib 40 hari 40 mlm brkabung. kihkih XD

well, bila aku kata im back to myself, means memang aku jadi diri aku sendiri balik :

- pakaian kbgsaan aku kalau keluar; yg sememangnya selekeh ( tshirt labuh + sluar slack + tudung di-pin-kan straight je n im tak kesah langsung kalau serabai dkt bhgian muka )
-perangai gila gila yg tak terkawal n whatnof .

kihkih. nasib baik pegi plkn ada pakaian seragam yg kemas. takde lah nmpak sgt yg aku ni serabai, kan?
kalau nk nmpak pun time ada majlis je lhaa. tapi tu pun, aku tak mnyerlah mano. duduk je dkt mana2 ceruk. malas aku nak menyibukkan diri dlm crowd. nanti nanti lahh. aku akn ubah. but now
tak sampai masa lagi nak jaga appearance smua tu. blaja dulu. takut takde pakwe? jauh skali. istilah pakwe tak penah ada dalam kamus hidup & perancangan hidup aku. no no no. hati aku provided khas utk yg halal je eah. buat apa bazirkan perasaan suka dkt yg belum tentu jadi hak milik yg sah. kan kan? bak kata kak deena, "taknak curang dgn bakal suami." hee peace XD

and today pegi uitm, ada karnival selangkah ke uitm. dgn lenggang nye aku datang. hatta slip spm pun tak bawak. kihkih blame on me.
after print yg imascu punya, pegi dkt khidmat kaunseling. there, ada lah girl duk sblah aku ni. ayu je dia. while me? takleh duk diam. since turn aku lambat lagi, aku intai lah result girl tu. bila tengok nm skolah, OMG. satu skolah dgn aku. okeh, itu normal bagi budak mmp. rasanye tak pnah nampak kott. hee. calon spm saja dah 400++ . aku cuit dia since kebosanan melanda diriku. well aku kan takleh duk diam. wakaka XD

me : eh, skolah maahad pue ea?
that girl : ye. awk skolah situ jgk kn? nk tnye dh tadi.
me : hee. ye, sy pn skolah situ. klas mana?
that girl : 5 akaun 3

no wonder lah aku tak kenal. budak akaun.
tapi dia kenal aku? wiwiwi~

hahha. after brbual kejap, turn dia smpai. dia pnye giliran 24. while me 44. ugh, bosan lagi. -..-"
lps dia pegi, aku cuit makcik sblah kanan aku pulak. tnye nombo giliran anak beliau. 46. dekat dekat dh dgn nombo haku. hee. then, the conversation started. aku dah cakap aku takleh duk diam. kitorg borak till smpai my turn. time to dgr kaunseling. :3

kak tu tunjuk tmpat yg aku perlu duduk. okey, calon sblum aku tak habis lagi brtanya. lama pulak tuh. bosan aku duk tunggu sblah dia. nak mnyampuk kang, tak brapa nak elok. so, aku tengok org tu, tgk org ni and smtimes dengo apa yg lecturer tu kaunseling budak tu. memang kebosanan aku mncapai tahap giga dah bila that girl angkat punggung. haih. so, sesi kaunseling started. once lecturer tu scan krtas imascu aku, he said :

"hoh.. awk ni buleh blako nih. takyoh mai dgr kaunseling takpo."

aku sengih je lahh. al masalah nyo, aku nak amik asasi sains, tapi yg aku nak itu lah yg ditanda pangkah.
satu satu nye course yg ditanda pangkah dlm byk2 course yg ditawarkan. sobsob :'(

dia nak at least dua drp subjek berikut dpt A- :

bio
chemist
physics
add math

while aku? add math je A+, yg lain B. hwaaa T.T

lps dgr kaunseling drp beliau, aku nmpak jalan matrik je skrg ni utk mngejar title dentist. eheh.

ats kereta, umi abi nasihat aku supaya struggle molek dkt matrik, jgn main main. situ je chance kalau nk jd dentist.

umi : matrik kn ada 4 subjek je, struggle molek lahh
aku : insyaAllah bolehh.

slama ni duk main dgn byk subjek boleh je aku score, takkan 4 takleh kott.
#yakin bolehhh!!

form 1 : 21 subjek
form 2 : 20 subjek + PMRU
form 3 : 14 subjek + PMR
form 4 : 24 subjek + SMU
form 5 : 15 subjek + SPM

*err yg form 6 tu aku tak sure brapa subjek diorg blaja, tapi yg sure nya nak kne kejar 10 mumtaz*

see? takde pun under 10. atas blako. dah mnjadi kbiasaan budak maahad blajar byk subjek.
amirah boleh amirah boleh amirah boleeh!!

abi : kak long boleh punye. sbnarnye kita tengok dkt add math, kalau yg tu boleh gi maksudnye yg lain tu terrsangat boleh. cuma atas usaha jah. malas ko rajin. tu je beza. nnti kne struggle molek lahh

okeh abi. kak long pegang your words. ohh ye. lagi satu benda abi jadikan pnyebab aku takleh straight A. jawatan. kihkih. padan muka. sape suruh pegang jawatan banyak banyak. dah diri ini tidak mampu nak balance-kan semua tu, knapa pegang jugak? hadoiyy. itu pn silap aku. tapi aku dah try tolak, okayy. tapi tak boleh. ustazah still suh aku.

"alaa. stakat ketua asrama bukan byk pun keje. lain lah ketua plajar"

tapi kann. still, aku rasa keje nya banyak.

-ketua asrama
-setiausaha shoutul maahad
-bendahari redaksi

tiga benda je punn aku pegang. tapi,
salah aku jugak, tak pandai nk bahagi masa -.-"
takmau pegang any jawatan dh lps ni. #tobat dh

time abi ngepeks pasal jwtn;

aku : abi lahh ni. letak nama 'Amirah' sangat.
abi : eh eh, nyabit kokghe pulok.

#hee. peace XD

okayy lah. may everything runs smoothly and mncapai mardhatillah. insyaAllah.. aminn! ;)

terima kasih daun keladi, lain kali singgah lagi utk baca bnda yg aku merapu XD

randomly ridiculousness XD

19:05

Assalamualaikum :)

OMG.
ive done smthing yg aku tak expect pun aku berani buat. and I did it.
gilaaa!!

but but. the response. deleting that picture. it had crept a smile on my lips.
and that makes me flying to the fairy land. wiii~

thanks to you lah, fr listening to my advice >.< 
and fr not disappointing me yg perangai pun ntahpape nih. ekeke~
good good. anda memang baguih.
five star, my dear ^^

p/s : this is our secret yeah. im telling no one and I hope u do so ;)

okayy aku tahu aku merapu. and sorry sbb tinggal kan tanda tanya dlm kepala hotak korang wahai readers sekalian.
tapi ini post aa, untuk dikenang time tua tua nanti bahawa amirah rushdan dah buat a stupid thingy tapi berjaya, dan itu membuatkan amirah rushdan takde lah nampak stupid sgt. kihkih.
so, let just me underdstand semua ni, okeh.

thanks for reading mai belog yg tak femes ni. terima kasih daun keladi, lain kali singgah lagi XD

okayy peeps, may every single thing runs smoothly. insyaAllah..amiin! (:

kepeningan -.-"

06:14

Assalamualaikum and helloO homosapiens sekalian XD

okeh. bajet nak apply biasiswa *dulu laa*. but then, bila result ntahpape ni, tak layak kott nk dpt biasiswa -.-"

my cita cita? DENTIST. kott. tu pun umi yg suggest. kalau ikut kan aku, nak jd engineer. tapi abi tak kasi. beliau cakap, nnti suami lari sbb trlalu busy.
bhahaha. tp kan, rasa mcm tak layak je jadi dentist bila result subjek sains semua B.
dulu, brangan nak pi overseas. AUSTRALIA. but now? dah terbang jauh jauh. kihkih blame on me. malas sangat.

lps amik result, ats kreta;
abi : umi kata kak long boleh amik bhgian gini sbb kak long suka ngapa.
me : kak long suka ngapa? kihkih. rasanya kak long malas adalah.

siyes eh. kalau aku suka bab bab mnghafal ni msti aku dah score subjek sains. bukan aku takleh, tapi malas. hahha. act, kalau aku paksa, boleh je. tapi aku suka bab bab yg mmrlukan aplikasi && bukan fakta. contohnye, add math && math. once faham, boleh jawab. nasib baik dpt A+ dua dua tu. takde lah rasa down sgt kan? kihkih >.<

masirah : mya tanak amik TESL ke, mya kn pndai BI ?

hahha. yes, mmg aku minat BI. minat sgt2. and nasib baik dpt A+. TESL pun masuk dlm list aku. penah kak zaf suggest aku jadi pakar bahasa. bhahaha.

umi : kalau amik TESL msti k long jadi cikgu. takyah laa..

hadeih. umi ckp, kalu nak jd cikgu baik jadi ustazah. err aku ? jadi ustazah ? kahkah mmg tidok lee.. tak sesuai. kalau ciri ciri ustazah tu mstilah ayu, baik, penyayang n soO on. but me ? ganas ada lahh. kahkah. kalau jadi pun, ustazah brutal. eii gilaa. bia dok pung. -..-"

umi : result kak long tu comei dh kalu nk gi jordan, amik bhgian agama.
abi : boleh jugak. nnti boleh abi gi jln2 dkt sana
aku : ??

hehhe. kita tengok dulu ye.. hehhe.

tadi pegi lah check imascu. nak apply uia, asasi pergigian. tapi tak layak. so, mybe apply sains hayat je lahh kot. hehhe. tapi usim still terima utk tamhidi pergigian. then, uitm n unimas. apply je byk2, mn tau ada rezeki. kan kan? tapi, kalau takde rezeki, aku masuk matrik je lahh. score dkt sana, then grab biasiswa. at least still have the chance to grab scholarship, kan? :)

ohh ye. utk physics, aku frust. sbb kamu itu subjek feveret aku jugakk. trial elok je dpt A knapa spm dapat B? hwaa. kau merajuk dgn aku ke, physics T.T . cikgu suh check.. tp taktau lahh. tengok lah dulu. sobsob :'(

okenglahh. pray fr us everything runs smoothly.. insyaAllah.. amiin! :)

#tahniah macik asfihani n lyla lollipop sbb dpt straight A. im proud of u. bangga jadi kawan korangg XD

result.again

18:40

Assalamualaikum. hai earthlings :)

again. bout my result. my beloved grandma frust with my result. sorry ma, Im not doing my best. she had promised me. kalau result bagus, dia nk bwk aku pegi umrah. but now? result aku TERsangat bagus. ohh mann.
padan muka amirah, main main lagi. :P

tapi kan, aku bersyukur kott bio dpt B. aku expect dpt C tuu. hahha. comel je subject science, berjujuk sehati sejiwa. tiga2 dpt grade yg sama, B. lama aku tenung slip result. bajet ada kuasa psikik boleh tuka pkataan B tu jadi A. bhahaha gila.

smalam, my parents belanja ikan bakar, celebrate my result.

me : dpt rndah pun nk celebrate jugak ke? takyah la.
abi : kne celebrate la. 8 tu banyak dah

and time otw ke kedai, umi abi sibuk duk brcakap psl result sorg budak maahad saniah ni ( skolah abi ). that guy got straight A, budak bijak skolah tu. ohh my, aku rasa rendaaaah sgt2 time tu.

abi : bijak2 mcm tu, spatutnya dia amik kelas sains. rugi je amik kelas sastera.
umi : mungkin dia dpt rndah time pmr dulu kott.
aku : eleh. kak long hok masuk kelas sains pun, tak leh leh A subjek sains. buat rugi jah. baik dia.
abi : eh, dpt B tu kira okey dah tu. bukannye fail. org yg amik sains ni jauh beza dgn kelas sastera. lebih baik laa. kalau nk masuk U tu, byk bidang boleh pilih. lps tu kalau ada saingan gapo2, yg amik sains ni ada peluang jauh lebih tinggi eh.

siyes eh. umi abi always support me. aku tak dpt full, ingatkn diorg akn frust mcm aku dpt 4A upsr dulu. but noooo. they calm me down. moral support lah lebih kurang. at least, they can accept my result. aku kan kurang berusaha hari tu. padan muka padan muka padan muka XP

patut lah aku tak mimpi pun pasal result. tak dpt full rupanye. kalau sblum2 ni, mmg wajib aku mimpi psl result, aku dpt brapa.
started with PMRU. aku mimpi aku dpt 10A. alhamdulillah dpt.
then, PMR. aku mimpi dpt 9A. alhamdulillah jd knyataan.
and SMU. aku mimpi dpt 10 mumtaz. alhamdulillah jd realiti.
dah mmg skolah maahad ada exam besar tiap2 tahun, nak buat mcmana. kita harung je lahh. kan kan? hee :D

now, bisik to diri sndiri. ada hikmah di sebalik semua ni. ada sebab kenapa aku takleh straight A.
Allah knows the best. trust Him.

lgpun, kau dah dpt 1A yg GCE-O tu, cik amirah. ramai nak gred 1A tu. bersyukur lahh. act, aku igt ive lost my chance nk dpt A+ BI, sbb tc ckp yg x buat fakta dpt rndah. aku suka brangan angan, so aku buat cerita. nak screaming pun ada bila dpt A+.alhamdulillah! and add math pun. first aku dpt result, mata aku cari add math dulu. and alhamdulillah, ive got A+, mcm yg aku target. tak sia sia aku peram kau, add math. and tak sia sia kau jd subject favourite aku. kihkih >.<

nasib baik 8A ke atas dpt naik pntas. so, merasa naik pntas lah jugak, kan? hehhe. still memujuk diri ini supaya terima dgn tenang. ;)

okayy lah. do pray fr me every single thing runs smoothly, insyaAllah.. amiinn ! :)

result

RESULT -.-"

00:33

Assalamualaikum. hello world.
okayy. result. im fine. syukuri apa yg dapat. I believe, ada hikmah disebalik segalanya.
however, air mata still jatuh. ntah knapa, tetiba rasa sebak. maybe sbb tengok mai friends nanges kott. ahaha.
so, here is it. my result :
5A+ 3A 3B
______________________________________
fz : B
Bio : B
chemi : B
bm : A
ba : A
sejarah : A
bi : A+
add math : A+
math : A+
pqs : A+
psi : A+
______________________________________
still, aku bersyukur. subjek yg aku target A+ tu tercapai. and aku terkejut yg aku manage utk dpt A+ psi. *tak sangka* .
and utk yg triple one nine, ( yg cambridge bg marks utk essay bi ) , aku dpt A1. alhamdulillah :)
and thanks pentas, sbb sudi terima langkah aku lagi tahun ini. at least naik pentas, kan kan? :)
okayy lah. congrats kpd yg dapat straight A. maybe rezeki aku dkt lain.
insyaAllah c:
and thanks kpd everyone yg support aku && bg smangat all this while. especially umi abi.  jazakumullah khairal jazaa' . hanya Allah yg dpt balas jasa korang. :')

esok -.-"

21:01

Assalamualaikum. hai peeps :)

esok.
hari penentu.
hari terbukti segala usaha aku berhempas pulas blaja slama 14 tahun.
berbaloi or not, we'll see tomorrow.

seriously, aku pelik. why aku tak se-nervous spm candidate yg lain.
hello amirah, esok result. kau tak sedar sedar lagi ke? bangun daripada mimpi lah. banguuun!

me : abi, bakpo k long x ddeba eh? pelik lahh. ore laen semo duk sebut psl nervous. esok dh result padahal. k long tak normal eah?
abi : kalu expect dpt bagus, takpe.
me : masalah nyo tak lahh. bio hr tu takleh jawab. -.-"

maybe sbb aku dah mindset, aku akn redha & terima je brapa pun aku dapat. so, aku just tenang n tak nervous. maybe. Allah knows the best. ada hikmah aku dpt tinggi ke tidak.

tapi kann, kenapa mesti semua org expect aku akn dpt tinggi?
every time jumpa dgn friends, msg, fb or whatsoever, msti org akn ckp;

"oloh dio takpo lah.. msti buleh doh."

aku aminkan je lah. kan kata kata itu doa.
even trial aku pun tak tinggi mano. knapa expect aku like thatt? T.T

fr spm, aku target A+ fr sbject BI, PQS n add math . but since BI tu, candidate yg x buat fakta kurg chance utk dpt marks, aku target A je.
PQS && add math, tolong jgn hampakan aku >.<

but but. still, aku dihimpit sedikit stress. tolong lah jgn expect aku mcm tu. kalau utk exam yg lps, takpe lah. pmru, pmr & smu. the results were unexpected. siyes eh, aku tak expect aku akn dpt 10 mumtaz utk SMU. tapi ini SPM lah pakcik makcik. lain.

agak agak, kalau aku tak dpt mcm yg diorg expect (nauzubillah) , mcmana eh?

aku terlalu takut utk mngharap straight A. sbb aku tak nak frust. tapi still, aku nak straight A. sape tak nak, kan? ntahlah.

what I can do now, keep calm. esok, terima result dgn hati terbuka, brlapang dada. aku tahu aku akn mnangis esok. and im hoping yg tangisan itu tangisan kejayaan, bukan kegagalan.

to all SPM 2012 candidate yg bakal amik result esok, best of luck.
and TAHNIAH! whatever the result is; straight ke, belok ke, terima dgn lafaz syukur.
trust Allah. He knows the best :)

okayy peeps, do pray fr us straight A spm, and every single thing runs smoothly.. insyaAllah.. amiin! c:

ohh my -..-"

19:30

Assalamualaikum. hai hai hello ^^

okeh. esok, lusa dan tulat. umi abi and arshad will off to KL, melawat abang abi yg tengah koma.
while me, mc wa, amjad and faris kena tinggal. sobsob T.T

since aku yg paling tua, aku lah yg bertanggungjawab nye. Plan asalnye aku ikut jugak. adik adik aku duk umah nenek. tp since nenek aku nak ikut, terpaksalah aku jadi kid-sitter tak bertauliah. haih.

aku : pahtu umi, tgahari?
umi : kak long mmasok lah
aku : *_____*

then amjad interrupted.

amjad : oloh, masok pung tok reti lagi ko? ish ish dasyat.
aku : eh, duk dgn kak long, kak long jamu ikan kering je.
amjad : =.='

miahaha. padan muka. kutuk aku lagi. bwekk XP

macamlah dia tu reti masak. basuh pinggan sendiri pun malas. sodap sodap jo nak kutuk aku. grr ://

and I am pretty sure that I will  having a hectic lifestyle for almost 3 days without my parents. seriously. melayan adik adik yang hiperactive tahap giga! hopefully aku takde darah tinggi and so on. insyaAllah.

so, may Allah ease everything. aminn! :)

Merang Suria Holiday Camp

PLKN. Last day :')

01:46

Assalamualaikum and hello world. ^^

ehemm. esok dah nak balik. I cant believe myself dah nak tamat latihan plkn. seriously. I did it. yeaay. hooray. *big clap fr myself*  :)
melange of feelings . bercampur gaul macam nasi kerabu dah. but mostly , forsure lhaa rasa sedih. sobsob :'( . 3 month is not enough lhaa. kalau lanjutkan latihan lagi 3 bulan pn aku sanggup. seriously.

kenangan bohh. bila dah kamceng je, kne seperate daa. but hopefully tak putus hubungan. keep update thru fb and so on. well ini kan zaman dunia tanpa sempadan. ehehhe.

and for terima sijil, dia susun kdudukan dlm dewan ikut susunan abjad nama and tarikh datang. since aku datang hari first and nama aku setat dgn huruf A, of course lah tmpat aku dkt depan. can u imagine, dr nombor 1 hingga 8 smua wira then nombor 10 till seterusnya wira and aku tercongok wirawati sorg2 nombor 9 in the middle of wira? hatta blakang aku pun wira duduk. geeez, AWKWARD. and once majlis nak setat, aku pegi lhaa dkt tmpat aku. time tu, smua wira dkt kawasan tmpat duduk aku dah duduk. tinggal kerusi aku je kosong.
bila aku smpai je, diorg pun betulkan kerusi aku. 'weh, dia mari dh weh' .
and me? -.-"
tak perlu lahh kott betul kan kerusi segala. aku bleh betul kan sndiri. ohh nak tunjuk gentleman lah kot. once aku story mori dkt farah, she said ;

" ni best jadi the only puteri "

banyak lah best. scary, tahu? tak tenang aku duduk situ. nak pegi tandas pun susah. takkan nak ajak wira teman? keje gila namanye tu. then bisik to diri sndiri. stay cool, amirah. ohh inner peace, come to me. tarik nafas, stop, hembus. okeh.
tenang. for a while. then, wira sblah kiri tak duduk diam since beliau pegang DSLR. kesot sini, kesot sana. mak aih buas siket lagi lahh. geram betul. muka serabut + tak selesa aku dpt didetect oleh cikgu. then, cikgu said ;

"kesian sy tengok awk kne apit dgn lelaki. awk sorg je prmpuan dkt sini."

then, aku sengih. yo lah cikgu oii. tolonglah daku. hwaaa T.T
and once majlis tamat, I was more like.. (^¤^) . alhamdulillah. yeaaaay! im free. hikhok XD
lps majlis tamat, ada announcement pasal ajk surau kne ke surau. lepas hi hi bye bye dgn teman teman aku pun blah la seorang diri ke surau.
on my way, selisih dgn haikal. dia tengok aku. aku tengok dia balik dgn muka pelik.
apesal dia nih tteleng ppalo tengok aku. then dia sengih. lagi kedut seribu atas dahi aku. dia ni demam eh? gila. aku nak blah je, dia panggil. then dia cakap,

" nnti lpas result nk gi mkn kfc dkt blakg mmp "

#aku dah terrbayang kedai kfc dkt blakang skolah aku.
okayy. so, apa kne mngena dgn aku? pelik lah dia ni. aku pn truskn lgkah n dia follow. so, kami beriringan. then, guess what? dia ajak aku join. gilaaa!
tapi bukan dia sorg, ada laa bbrapa org wira lagi yg pi kfc tu.
tapi hell_o . so sorry okayy. aku tak pnah klua mcm tu.
biasanya aku hang out dgn girls je kott.
once aku nak jawab, terdengar lah satu suara yg menyampuk ;

" yg dua org tu kira jadi dah lps ni eah, jalan pun beriringan dah tu"

spontaniously, mata aku cari punca sound wave itu and guess what? its cikgu disiplin!
bila kitorg tengok, cikgu tu pn sengih. OMG ! ya Allah.
aku mengucap panjang. biar dok pung dgn mamat tu. takmau den.

then baru haikal blah. ya Allah malu siket lagi lhaa. dahlah dpn surau tu berjebok dah ajk surau wira. maluuu!! aku buat muka blur time lalu dpn surau. there, aku nmpak smone. and muka dia berubah. ohh my. please. jgn salah faham okayy. takde pape pun.
after this, ada jamuan kompeni DELTA. and tonight, malam kebudayaan brtemakan 'lambaian desa' . and tomorrow, pukul 7.30 tayar bas dah bergolek. gudbai uolls. pnjang umur jumpa lagi. ada jodoh jumpa lagi. in shaa Allah :') 

and do pray fr us straight A SPM, insyaAllah.. amiin! ;)

picture.

03:37

Assalamualaikum. peace y'all ;)

uhhuh. there must be homosapiens backstabbling here like;

- why on earth this blog kinda doesnt have any picture lately? -

well the answer is, actually I am currently posting those entries by phone. and I have struggling enough try to put some pictures there. but everytime I posted the entry *with picture*, I got this 'awesome' words : PUBLISH FAILED. -..-"
this sucks me a lot!

when I blogwalking, it is undeniable if I said im jealous! they can put their picture while not me. hwaaa T.T

never mind. once I've got the lappy, i'll put much much picture then. *revenge*
muehehe XD

okenglah. may Allah ease every single thing :)

Merang Suria Holiday Camp

Modul kenegaraan #PLKN

17:35

Assalamualaikum and peace y'all ^^

ukayy. KN class is overr. tipu kalau aku cakap aku tak sedih. in fact, aku MEMANG sedih. even a lil bit boring, but seriously, it will benefit us one day :)
#KN is stand for 'kesatria negara' (modul kenegaraan)

hehhe. meh nak story sket dia pnye flow. amaran ye, this post is panjang yaww. kalau tanak tau bleh move yr curser and tekan dkt butang pangkah di bucu atas sebelah kanan skrin anda ye. terima kaseh singgah lagi :D

hari tu kan, aku balik awal. *cuti raya cina* . my group, KN 9 gabung dgn KN 10, masuk dlm sekelas. iaitu KN 5. err tak faham eh? camni, kelas ada 5 je, tapi kumpulan ada 10. so 2 kumpulan brgabung masuk satu kelas. KN 1 & 2 masuk kelas KN 1. KN 3 & 4 masuk kelas KN 2 and seterusnya. since aku kumpulan KN 9 time game perisai zaman hr tu, so my group bgabung dgn group KN 10 masuk dlm kelas KN 5. faham dah? good.

okayy. dlm kelas tu kitorg dibahagi kpd 4 kumpulan. since aku balik awl, aku tak tau lagi aku masuk kumpulan mana. so, dr hari first datang plkn balik lagi Eiyra dgn Aenn brebut nak suh aku segroup dgn diorang.

- mya masuk group aku lah
- eh, mana boleh. aku cup dulu laa. Mya group aku
- tak de cup nye, Mya group aku

haih garu kepalo den. lastly, aku cakap ;

" nnti kita tanya cikgu dulu Mya masuk group mn ye, jgn gaduh. korang ni mcm kids la.."
adeih mai friends. lucu pun ada. kihkih.

so, class started. as I expected, I was excorted by Aenn and Eiyra since dkt padang kawad lagi. and once masuk kelas, berlaku lah drama tarik menarik tangan aku. Aenn tarik tangan kanan, Eiyra tarik tangan kiri. hasilnya, aku terseksa dkt tgh2.

- Mya, meh la masuk kumpulan Aenn.
- Mya, masuk la kumpulan Eiyra.

and I said,

''weh weh. potong dua lah gitu gak.sparuh Mya gi dkt Aenn, sparuh lagi dkt Eiyra deh. adeih korang ni. meh Mya gi tanya cikgu dlu. "

hihhi. once tnye cikgu, cikgu suh masuk je dulu mn2 group. nnti cikgu susun balik. Aenn apa lagi, straight dia heret aku pegi dkt group dia while tinggal Eiyra terkebil kebil.

Eiyra : Aennn !!!

hee. so aku masuk group Aenn. nasib baik Eiyra redha je. ihihhi. then, bila nk start first aktiviti, ada
smthing yg kitorg tak faham, then aku pn pegi dkt meja cikgu utk tnye. lps cikgu explain, cikgu pn ckp lah dkt aku, kumpuln mn aku supposed to be in. orait. aku ditempatkn dlm kumpulan dinamik, yakni bukan kumpulan Aenn n Eiyra. gelak tak sudah aku. mak aih bukan main lagi berebut tup tup kne masuk group lain. Aenn buat muka sedih. ahaha.

dlm new group, aku skumpuln dgn fang! ^^ .
and fahmi *again* -.-'' nama negara kitorang, KELAN GANU, which was gabungan kelantan n trganu. ahahha funny things .

so, everything runs smoothly. ada tu tnye psl prlembagaan lah, bina negara ideal, ancaman luar n dalam negara lah, and so on yg berrkaitan dgn negara. see? told ya, a lil bit boring. especially for those who dont love sejarah much.. like me. hee xD

and hari tu ada simulasi pilihan raya lagi. memang best woo. ada yg jadi wakil rakyat. ada yg jadi spr. ada yg jadi media *cipta gosip* . ada jugak yg brlakon watak spt ibu mngandung, org bisu, cacat, oku n sbgainya. ada yg jadi polis. and ada jugak yg buat rusuhan. memang best jiddan jiddan tahap giga! even aku just jadi pngundi biasa, aku dah ada pngalaman suasana itu. hee :D

but yg paling best was the activity on the last day. setiap org diberi satu kad yg bercetak barangan bserta nilainya. contohnye peti sejuk, camera, handbag, cincin emas, rantai emas and so on. tugasannye, stiap org kne pegi tukar kad dgn pelatih kelas lain. takleh tipu sebab stiap kelas dpt kad yg berlainan warna. kelas aku punya wrna putih. then, cikgu nak 2 wakil stiap kumpulan stay dlm kelas, takyah amik kad n takyah pegi tuka kad. sorg wira n sorg wirawati. since kemalasan melanda diriku, aku bangun lhaa. and guess sape pasangan aku? FAHMI. -.-''
*redha je lhaa*

so, tugas utk wakil wakil ni, kitorg kne bukak kedai pajak gadai. pelatih2 akn masuk ke dlm kelas n gadai kad diorg dkt kedai yg ada. harga gadai ikut suka hati kitorang *wakil wakil* tapi bersyarat. cuma emas je nilai gadaian lebih tinggi drp harga sebenar. selain drp emas, ikut nak letak harga brapa pun. ehehhe *tanduk mula kelua* .

stiap wakil ni kne duduk dkt bucu2 kelas. setiap psgn wakil satu bucu kelas. so aku dgn fahmi amik port bucu blakang, dkt meja cikgu since kitorg malas nak bergerak. hehe peace. so mula lah sesi menggunting kertas n tulis nilai gadaian.

- kita nk letak brape ni?
- emm. letak je seringgit. tulis RM 1.
- okayy.
#aku lah tukang tulis nye. habis hijau tangan aku since magic pen tu bleeding. haih.

mya: err. nak tulis seringgit dkt smua krtas ke?
fahmi: ho. tulis jah.. *while gelak*
mya: hahha khenak molek. msti frust sep sep ni nnti. *turut gelak*

masa yg dinanti nanti tiba. org datang menyerbu nak pajak gadai. and muka brdendam diorg dpt dilihat time diorg tunjuk kad yg harga beribu ribu but kitorg bagi duit seringgit. ahahha. nak pecah perut aku dgm fahmi gelak. tapi ada je yg redha. time ni, bruntung lah sape yg dpt emas sbb mmg kitorg bagi duit banyak. hehhe. here, smua org simpan dndam dkt aku n fahmi. hee peace xD

time prkongsian pngalaman, Aini bangun. time dia bangun tu, dia smpat lagi tengok dkt aku dgn fahmi.

mya: tengok tuh. dia ppaling ssini lah. ah sudohh..
fahmi: ahahha. dendam molek
#ohh ye. Aini mrupakn planggan kitorang ye, terima kasih :D

then dia bkongsi. memang direct dia kutuk aku dgn fahmi. satu kelas gelak. geram bebeno gaya dia. hee pengalaman pengalaman. bila lagi nak jadi nakal, kan? ^^
sepanjang aktiviti ni, gelak je keje aku dgn fahmi. best apa kenakan orang. tewhee~
so, this modul did last with a happy, memorable ending ;)
love to be a part of all these.

2 weeks left. melange of feelings ada. sedih, rindu n soooo on. kalau tambah lagi 3 bulan pn aku sanggup. ehee. next activity, kembara halangan, wirajaya n ptndingan kawad. wish me luck fr all the musabaqah yeah ;)

okayy lah. pray fr us straight A SPM and everything runs smoothly, insyaAllah.. amiin! :)

Merang Suria Holiday Camp

tomorrow :)

08:37

Assalamualaikum n helloO world.

 me iz kinda online at plkn. wiwiwi~
thanks to celcom btw xD

okayy. tomorrow is the day.
 the day that most of us wira n wirawati waiting for. 
and we were used to make a countdown for that. ohoii. kinda making suspens here. lol xD

okayy lah okayy lah. I'll tell u. its community service timeee! hoyeah hoyeah. pegi gotong royong, rumah anak yatim, old folks, grave *yg ni wira only*, mosque and so on. and cikgu cay told us yg orang kampung akn turut keluar bergotong royong with us! meriah bohh. ahaks. 

kilatkan spike boot.
gosok seluar loreng.
gosok tudung.
packing bag.
prepared all things needed.

#can't wait for tomorrow! ^^
*kinda enchanted* tewhee~

orait. so peeps, pray for us straight A SPM and every single thing runs smoothly yea.. insyaAllah.. amiin! :)

Flickr Images