M 16

02:36

Assalamulaikum :D

orait. apekah M 16 ?? wira wirawati sekalian absolutely tau. ahahha. sila google ye tuan tuan dan puan puan ;)

M 16 is senjata yaww. berat bendalah ni dalam 2.95 kg gitu. and aku dah pegang hatta tarik picu nye skali. perasaan time tu? sangat sangat ohsemm! meh aku story flow dia. ehee~

pagi pagi buta lagi dah kne bangun, mandi n bersiap sebab kitorg naik bas pegi ke padang sasar *tmpat mnembak* and kena pakai full loreng. alaa baju yg macam askar tuu. pakai kasut spike boot saje dah 10 minit ye tuan tuan dan puan puan. so kitorg pegi surau utk solat subuh dgn full loreng except kasut. pukul 6.30 makan n 6.45 brbaris di padang kawad. seriously, aku eksaited gilaa nak menembak. auw auww :3

tayar bas bergolek dalam pukul 7.15 gitu and sampai ke destinasi dalam pukul 8 lebih. sejam duk dalam bas bohh. haih.

once sampai, dia bagi taklimat and askar2 buat demonstration menembak. then, sesi menembak started with detail 1. setiap detail ada 10 target. setiap target seorang pelatih. and aku? target 7 detail 17 ye bohh.. sekian terima kasih. and dlm detail aku, aku kenal fahmi je wira. yg lain tak kenal. maap lah ye. and semua detail ada 18. so, confirm lahh aku punya turn tengahari. and yes, memang aku menembak dekat dekat pukul 2.

terrsangat lah boring time menunggu saat aku menembak. nasib baik pinjam novel dgn yana. ohh ye, sape yg dah bace novel 'cinta high class' by fatimah syarha? sape? sape? raise ur hands up! ahahha. cerita dia mmg superb lahh. sape yg belum baca sila baca lahh ye :D

okayy. bila tiba saat yg dinanti, aku tak brhenti2 berzikir n selawat. seriously, nervous feeling cannot be shattered on that time. lastly, bismillahi tawakkaltu alallahi laa haulawala quwwata illaa billaahil aliyyil aziim. once amik kedudukan, bila dia bagi isyarat je aku pun tembak. bang bang bang n bang. habis sepuluh peluru percubaan, askar pengasuh ckp dkt aku; "nnti yg betul2 punya awk tembak mcm tadi. bagus awk menembak. " aku? biaq betui kak nih. wiwiwi *flyiing*

then, kitorang dbenarkan pegi tengok papan target and kira berapa peluru kena dekat papan target. err ada lhaa tiga empat peluru yg kena dkt bulatan yg paling tengah. yg dpt full marks. yg lain tu duduk dkt yg markah rndah sket. alhamdulillah sbb sket je yg tersasar. and I cant believe my eyes. eheh. tp itu trial baru. so, after that kena balik ke kedudukan tadi and get ready utk yg real punya. here, kitorg diberi 20 peluru.

so, its started. tapi aku agak tak selesa and smthing wrong somewhere time menembak. kyaag nak nanges rasa. but aku keep tembak. redha je lhaa markah brape pun. aku rasa tmbakan trial jauh lebih baik drp yg betul betul punya. sobsob T.T . lps habis peluru, kne stay dlm keadaan meniarap, tunggu biar smua dlm detail siap. then ada lhaa sorg ni yg tak habis habis lagi peluru. aku pun jenguk lah sape and guess who? its FAHMI. okayy concentrate gilaa pacik nih. dia lepaskan satu satu tmbakan slowly. fuhh kalah aku. aku punyalah kalut menembak since aku start plg lambat. yo lahh, takut pegi tembak papan target org sebelah. rugi lah markah aku. ehhee.

then, habis. since aku punya turn lewat, org lain dh start lunch time aku menembak. so aku straight pegi bawah khemah and makann. once nampak cikgu pi tules markah dkt papan knyataan, terus hilang selera aku. and my heart thumping fastly then before. kyaaag. brapa markah akuuu?

nasik konfem tak abih. aku pn pegi dkt papan knyataan. mata pun scan papan knyataan tu. then.. what?

Detail 17, target 7. Amirah bt Rushdan. 80 markah.

perasaan aku? ohh my. ini je yg aku mampu buat? tapi takpe, still lagi bersyukur even I know im not doing my best. yg penting, markah aku paling tinggi antara 10 org dlm detail 17. ehehee. fahmi pun kalah dgn aku. ahahha *evil lough*

markah tertinggi keseluruhan, 98. hebat gilaaa. nama dia Ali Imran. budak delta. #proud to be Deltanian! # . then, kitorg pun tertanya tanya lahh siapa empunya nama itu. cari punya cari, lastly aku jumpa jugakk. fahmi yg bgtau. ehh, jgn salah faham eah. dah alang alang bercakap dgn dia time kitorg bukak kedai pajak gadai, aku tanya. rupenye Ali Imran tu Imran yg sekumpulan dgn aku time modul 1 n modul KN. kahkah. bongok gilaa rasa. cari punya cari, rerupanya dpn mata je. ohoii.

okayy lah. pray fr us straight A spm, and everything runs smoothly..insyaAllah.. amiin! :)

Merang Suria Holiday Camp

ceritera plkn

02:40

assalamualaikum and helloO earthlingS :)

okayy2. Alhamdulillah, every single thing runs smoothly here. takde musuh lagi lhaa stakat ni. ehehee ^^
so, sepanjang dekat sini, ive learnt variety new things. ive learnt bola tampar yaww. spanjg hayat tak penah nak pegang bola tampar. datang plkn tup tup bleh main. gilaa :D but smua tu takkan berhasil tanpa support drp kawan kawan. thanks teman sepermainan; yanti, eiyra, aenn, thirah, vie, ada, n ramaii lagi. teman gelak kalau ada org kena bola, vie. takde keje lain. gelak je keje kami. ohohho jahat .

then, ntah kenapa dkat sini trbuka hati nak makan tempe and tadaa. dah jadi mknan feveret aku. ahaha.
and, tak lupa juga the value of friendship. selagi tak cukup, tak gerak lah kitorang. kalau awal, awal sama sama. kalau lewat pun lewat sama sama. tapi stakat ni, kena denda sama sama tu tak pernah lagi lhaa. hee.

and and. DI9, I love u guys so much. dorm trrbaikk ! ehee. and kompeni DELTA also lhaa. wira komander, faiz pn kompeni kami. ustaz syamim ktua ajk surau n ustazah yana pnolong ktua ajk surau pn kompeni kami. pendek kata, kompeni DELTA mmg tip top lah. ahaha.

time malam citra puisi hari tu mmg takleh blah lahh. aku jadi pelakon, as anak. teka sape jadi mak aku. cepat teka. teka teka!
ehee. zahiah lhaa sape lagi. ahaha. and ayah aku, adiq. atau nama panjangnye shardiq. abang aku plak keba. mmg sempoi gilaa malam tu. zahiah malu malu kott sebab adiq jnis suka usik orang. aku panggil dia ayahanda. n dia panggil zahiah dinda n bahasakn diri dia kanda.ahahha. ada satu part tu aku kne shake shake hand dgn zahiah n dgn selamba badaknye dia hulur tgn dkt aku n tnye:

dgn ayah xnk salam ke?

haih senget sket lagii lah . aku geleng kepala smbil gelak. zahiah n keba pn gelak sama. hadeih.tapi kputusan prtandingan taktau lagi. hopefully Delta menang laa.. insyaAllah.. amiin!!

and, utk modul knegaraan. thanks smua KN9 sbb prcayakn aku dgn fahmi. finally we did it ! modul ni memang mmrlukan daya ingatan yg amat kuat lah. kita imbas kembali sejarah negara~ ada tu soalan tnye tarikh bila rukun negara diisytiharkan. hah, tau bila? tau tak tau tak? mmg gila perah otak.
then, time dekat checkpoint sungai dua. muka stress adiq dapat didetect selepas itu. ahaha. mana taknye, checkpoint ni kne lawan dgn kmpulan lain, brebut kerusi brdasarkn jawapan. and adiq hampir jatuh atas Fang sbb ditolak oleh Ong yg besar semasa proses perebutan kerusi. lepas tu stress terus adiq. haha naya. act, aku tak prasan pun yg dia ditolak oleh Ong. ingatkn mmg dia tergelecoh . after dia mai mngadu baru aku tau. sabo je lhaa adiq..

then, checkpoint dkat pasar seni. kena duduk brdua dua. aku duduk dgn nadiah, budak smka naim lilbanat. dia melukis, aku hafal fakta. kitorg dapat tokoh nicol ann david yaww. and cikgu brkenan dgn kami berdua. ohoii. ahli kumpulan kne teka nama tokoh brdasarkan lukisan. kitorg brjaya bab tu sbb nadiah bocorkn n cikgu tak prasan. ekeke. but, when it turns to my turn, kne bagi 10 point brdasarkn fakta yg aku hafal. gilaaa. aku pun cakap lah blablabla then trsekat. lapan point je brjaya. nadiah try to help me tp cikgu prasan lahh pulok. so, denda penalti dkenakn. frust satu kumpulan. haih maaf lah smua ye, salah otak ku ini yg brkarat. maaf maaf. lps habis checkpoint tu adiq mai tanya aku.

- mya, gano bleh brigak?
- *jungkit bahu* . ntahlah adiq. nasib, nasib. haih.

ohh ye lupa. dkt plkn, I was known as MYA . so, smua org dkt sana panggil aku mya. ehehee ^^
then, dkat checkpoint kamilah ape ntah, scary gilaa. checkpoint ni dlm kelas. dkt situ, disiplin nombor satu. mmg kitorg duduk dalam baris. time tu, yg dah digadai kne stay dkt luar kelas. yg tak digadai lagi just tinggal 9 org time tu. kami disuruh mnyanyi lagu nagaraku sekuat hati. maka menyanyi lah kami. then, dia tbye soalan. trgkan maksud 'negaraku' . yg ni fahmi pnyelamat.
then, dia tanya soalan brdasarkn jata negara. gila hape. otak aku blur gilaa kot time tu. next, psl bndera malaysia. yg ni bleh tahan lah sket. here, cikgu nak 5 org digadai. so, tinggal lah 4 orang. aku, fahmi, nadia n fang.

kitorg kne pergi dkt assubhan. dkt sini kitorg kne selesaikn klu yg dh dapat spanjang prmainan. after berjaya, cikgu nak gadai org lagi. at first, cikgu suh gadai 3 org. so, kami pn suh la fahmi yg tak kne gadai since dia sorang je wira yg tinggal. but, cikgu baik hati pulak suh fahmi pilih nak sape teman. then fang n nadiah tunjuk aku. I was more like -.-" just two of us? gilaa. aku pujuk fang tp dia tetap dgn kputusan dia. so, aku mngalah laa. takpe2. lgpun fahmi ustaz ajk surau jugak, bukan org jahat. *mood redha* . haih.

so, cikgu K bagi klu utk checkpoint kmuncak nihh. dari dewan makan kne brlari prgi kawasan bas utk cari perisai zaman. aku lemah bab lari lari nihh. fahmi pulak macam atlet negara. pecut macam kena kejar dgn harimau. grr. trkedek kedek lah aku mngejar beliau. tapi nasib baiklah fahmi ni jenis baik hati. dia tunggu slpas bbrapa meter jauh drp aku. so kitorg brlari seiringan mnuju ke tmpat bas. kat situ, tugas mncari pulak. last last jumpa jugak perisai zaman.. guess dkat mana? dkt celah tayar bas ye, bohh. sekian terima kasih. haih.
then, brlari ke dewan makan. spt tadi, fahmi pecut n dia ckp dkt aku;

- takpe2. relax dlu.
- gi lah lari dlu. ore slow2 ikut.

dia pun brlari. perhatian ye, jarak dewan makan ke tmpat bas agak lah jaoh okayy. then, fahmi brjaya lintas faiz, kmpulan lain. faiz pn tnye;

- weh fahmi, mana psgan demo nyo?
- *tunjuk arah aku*
- *brpaling ke arah aku brsama psgn beliau*

then, masuk je pintu pagar kem, fahmi stop dpn guard post. dia tengok aku smbil bg smangat. once aku smpai baru kitorg lari sama sama ke dewan makan. bila ahli kmpulan kitorg nmpak kitorg, depa trus tpuk tgn while bg sorakn smangat. fahmi pn angkat prisai zaman yg dah kitorg tmui. ohh finally sampai jugak.

lepas tu, aku dgn fahmi pn join kmpulan kitorg duduk dkt dewan makan. dkt situ, smua bagi smangat. aku brnyawa macam tak cukup udara dah. tapi fahmi relax je. cuma dia brpluh satu muka. letih bohh. lpas lepak jap smntara tunggu kmpulan lain smpai, aku masuk dorm. malas lah nk lunch. letih sgt smpai takde selera dah. aku relax2 dlm dorm dlu, then siap siap nk g smayg zohor dkt surau. then, yaa usik.

- comei mya lari tadi. dohla skali dgn fahmi. sweet gitu. cute molek.
- yaaa ! -.-"

but here, I also learn how to mix with boys n work as a team. 5 tahun skolah prmpuan saja mnyebab kn aku rasa awkward gilaa bila kne mix dgn budak lelaki. tp aku brjaya atasi lhaa. tak kne culture shock pun. benteng yg telah dibina selama 5 tahun still lagi kukuh.

aku cuma work as a team. bukan cakap bnda yg takde faedah pun dgn budak lelaki. just that. aku still lagi tahu batasnya. and aku cuba utk jadi spt ikan di laut, yg tak trpengaruh dgn surrounding tak kira di mana pn aku berada. alhamdulillah, imej aku masih lagi spt dulu. still lagi btudung labuh. takde dedah aurat. ikhtilat tu, jaga. pesann ustazah2 still lagi aku ingat.

kadang2, aku rasa macam Allah nak uji ilmu yg aku blajar slama ni. adakah aku amalkan or not. seriously, datang plkn ni rasa mcm dicampak dalam masyarakat tau. sblum ni mix dgn budak2 yg dah tau pasal agama. here, the situation is the vice versa. and alhamdulillah, sarung kaki masih lagi lekat. aku still n akan jaga smua tu, insyaAllah.
err, aku rasa agak pnjang kott post ni. ehee. maaflah. lepas gian sbulan dah nak post blog . peace :D

okayy peeps, pray fr me straight A spm.. insyaAllah.. amiin!! :)

Merang Suria Holiday Camp

PLKN's CNY break :D

19:46

Assalamualaikum :D

okayy. its chinese new yearrr ! hoyeah hoyeah boleh cutii . ihihii :D
act, I was supposed to be home on thursday but, once nak ke dewan makan time hari rabu, trkejut den tengok umi dgn abi tcegat duduk dkat dpn bilik gerakan.

' aik? bukan ke balik esok ? '

aku kluar baris n pgi dkt bilik gerakan. rupa rupanye, ayah long koma,duk dlm ICU dkt HKL. so, umi abi datang amik awal sebab nak pi KL.
then, abi suruh pi kemas barang. aku pn rushed into my dorm, pack barang. capai je mana yg ada, tak sempat nak fikir dah. then, tules surat sket nk info dkt kawan kawan.

p/s : sorry teman teman KN9, aku tak sempat nak join modul kenegaraan bersama korang sampai habis. aktiviti pagi tu awesome gilaa and I really enjoyed it. best apa berlarian cari perisai zaman, and perasaan bessu bila dengar kawan segroup bagi sorakan semangat utk aku n fahmi. ohh ye fahmi, sorry lah. bab bab lari ni aku lemah siket. aku dah cakap aku nak jadi yg kena gadai tapi nadiah dgn fang tetap nak aku  stay dgn fahmi. last skali, drp 45 org dlm kumpulan, tinggal aku dgn fahmi je yg tak kena gadai. haih. once kena gadai dah takleh join aktiviti. so utk aktiviti kemuncak cuma tinggal aku dgn fahmi yg struggle utk menang. wahai encik fahmi, kau pecut laju gila nak mati. but thanks sebab sudi tunggu aku dekat guard post n berjalan dgn aku pegi dewan makan utk sama sama submit tugasan akhir perisai zaman. semangat sepasukan kau memang pergh! ^^

okayy smbung balik. aku tukar baju kelas n blah. (mmg syarat nak balik kne pakai baju kelas). lepas amik ic n phone dgn cikgu, kami menuju ke kereta.
on our way, dapat tengok scene wira berlarian dekat padang kawad. umi dgn abi pelik n tanya ;

- bakpo tu, kak long?
- oh. biasa lah tu, kena denda sebab lewat. budak laki memang selalu kne denda. lambat mengalahkan perempuan.
- ohh..

haih. aku pun tak paham ape ke jadah diorang buat sampai setiap masa lambat. kadang kadang tu sampai wirawati terduduk dekat padang kawad, menanti kehadiran wira. sampai ada yang mengempeks n mengayim cakap wira lambat sebab nak make up dulu, nak tepek bedak, blusher lagi, eyeshadow pulak. ahaha. nak cakap letak minyak rambut pun, rambut takde. ahahha. then, once wira sampai dekat pdg kawad, kami wirawati ni bagi tepukan gemuruh buat wira. hadoii~

okayy sambung balik perjalanan tadi. sampai dekat kereta, aku terkejut tengok bonet penuh n adik2 semua ada.

- laa. kita nak gi KL straight ko?
- yo lah.
- ohh my -.-"

can u imagine me, wearing plkn class uniform travel pi KL ? ohsem gila. then we off to KL. kitorang bergerak dlm pukul 3 gitu n selamat sampai dkat HKL pukul 9 malam.
and as I expected, mata mata manusia fokus dekat aku. ohh tidak. awkward gilaaa ! sampai dkt ward, jumpa mak long. for the first time dia sambut kitorg tanpa senyuman. mata bengkak, hidung merah, muka pucat, badan lemah.

seriously dalam ramai ramai mak sedara sblah ayah aku paling suka mak long sebab dia terlalu baik n sporting n so on. dia slalu akan peluk aku bila jumpa n nak berpisah, bagi nasihat berguna. but this time, dia terlalu sedih. ayah long mmg koma dlm icu. aku n mc wa masuk n sdekahkan yaasin. then, kitorg balik ke rumah mak long. stay kat situ for a few day. nada dgn muhammad blum sampai lagi. diorg turun dr mesir pagi tadi. adam ckp, muhammad boleh terima tapi nada terkejut. yo lah, first time berjauhan dgn family jadi mcm ni. ntahlah. petang ni kott baru diorang sampai.

kadang kadang aku terfikir, kalau aku berada di tmpat diorang, mampukah aku menghadapi semua ni? ntahlah. terlalu berat. haih.
so for now, keep berdoa. bc yaasin. solat hajat. semoga ayah long akan bangun drp koma n ingatannya pulih spt sediakala.. insyaAllah.. amiin!

okayy lah. pray fr us straight A SPM n every single thing runs smoothly, insyaAllah amiin! :)

Flickr Images