nervousness !

18:32

Assalamualaikum :D

ehemm. ini post aa. dah lama aku peram dalam draft. hari result pmr. 19 December 2012. and aku tak edit pn :

okayy. kama arifna, result pmr keluar hari tu. and as usual, aku tolong nervous. haha. but seriously aku takut. after this, result spm menanti. ntah la. aku tak senervous ni time exam hari tu. Alhamdulillah sebab aku tenang dalam dewan. aku tak nervous pun.

AR  : sero takut la..
ABI : takut gapo?
AR  : result kak long..
ABI : abi takut jugak sbnanye. kak long masuk byk bnda sgt..
AR  : *gulp*
ABI : spatutnye time tingkatan 5 ni kena tinggal semua tu. bukan boleh tolong bg jawapan exam pun. fokus pd pelajaran.. tengok anak doktor (sarah sabri, my tadika geng) tu, tak de lah masuk byk benda sgt. yg prlu sudah la..
AR  : *___*

after abi ckp macam tu, ketakutan aku tu bertambah tambah. haih. ada betulnya. semakin gelisah aku. tak senang duduk jadi.

mcmana kalau aku tak dapat? mcmana aku nak face manusia sekeliling? mcmana aku nak tengok muka umi dgn abi? mcmana aku nak tegur cikgu cikgi? can u tell me how?

those questions kept to and fro in my mind. ntah la. nak gila rasa.
then aku termenung sorang sorang.

tiba tiba aku tringat time amik result SMU tahun lepas. Alhamdulillah aku dpt 10 mumtaz. then abi ckp satu bnda yg mmg aku takkan lupa punya.

abi : stakat ni buleh penuh lagi selama duk dkt maahad ni. SPM tak tau lagi. SPM tu yg plg pnting.. pnntu hala tuju hidup kita. ingat molek tu.

yes abi, kak long ingat smpai ke hari ni dan seterusnya, smpai nyanyuk!

then aku teringat smthing. usaha. yes, usaha. once kita usaha, kita akn dpt apa yg kita usahakan. setimpal dgn usaha kita.

#hilang dah nervous aku.#

but.. was I struggle enough? haih. tak selesai lagi. kacau balik jiwa aku.
after termenung, aku teringat mekda.

"yakin dgn Allah"

yes, dia berpegang dgn quote ni and yet, dia jd tenang. aku pejam mata. yakin dgn Allah. yakin dgn Allah. then, same thing goes to me. yakin. yakin. nervous itu normal but yakin dgn Allah is the best. trust me:)

we still have the time. jangan disiakan. solat hajat and bgn malam is one of the way la..beside doa.

Ya Allah, lembutkan lah hati pemeriksa kertas2 kami. berikanlah kejayaan kpd kami dunia dan akhirat dgn rahmatMu.. berikan lah kpd kami peluang utk bahagiakn kdua ibu bapa kami ya Allah.. amiin!

yakin dgn Allah dan ketenangan tu akan hadir dgn sendirinya ;)

okayy peeps, do pray for us 11A+ SPM, insyaAllah.. amiiin !!


You Might Also Like

0 awesome homosapiens ^^

assalamualaikum..
gerakkan jari jemari anda yang runcing lagi halus mulus itu and comment yea :D

Flickr Images