ceritera plkn

02:40

assalamualaikum and helloO earthlingS :)

okayy2. Alhamdulillah, every single thing runs smoothly here. takde musuh lagi lhaa stakat ni. ehehee ^^
so, sepanjang dekat sini, ive learnt variety new things. ive learnt bola tampar yaww. spanjg hayat tak penah nak pegang bola tampar. datang plkn tup tup bleh main. gilaa :D but smua tu takkan berhasil tanpa support drp kawan kawan. thanks teman sepermainan; yanti, eiyra, aenn, thirah, vie, ada, n ramaii lagi. teman gelak kalau ada org kena bola, vie. takde keje lain. gelak je keje kami. ohohho jahat .

then, ntah kenapa dkat sini trbuka hati nak makan tempe and tadaa. dah jadi mknan feveret aku. ahaha.
and, tak lupa juga the value of friendship. selagi tak cukup, tak gerak lah kitorang. kalau awal, awal sama sama. kalau lewat pun lewat sama sama. tapi stakat ni, kena denda sama sama tu tak pernah lagi lhaa. hee.

and and. DI9, I love u guys so much. dorm trrbaikk ! ehee. and kompeni DELTA also lhaa. wira komander, faiz pn kompeni kami. ustaz syamim ktua ajk surau n ustazah yana pnolong ktua ajk surau pn kompeni kami. pendek kata, kompeni DELTA mmg tip top lah. ahaha.

time malam citra puisi hari tu mmg takleh blah lahh. aku jadi pelakon, as anak. teka sape jadi mak aku. cepat teka. teka teka!
ehee. zahiah lhaa sape lagi. ahaha. and ayah aku, adiq. atau nama panjangnye shardiq. abang aku plak keba. mmg sempoi gilaa malam tu. zahiah malu malu kott sebab adiq jnis suka usik orang. aku panggil dia ayahanda. n dia panggil zahiah dinda n bahasakn diri dia kanda.ahahha. ada satu part tu aku kne shake shake hand dgn zahiah n dgn selamba badaknye dia hulur tgn dkt aku n tnye:

dgn ayah xnk salam ke?

haih senget sket lagii lah . aku geleng kepala smbil gelak. zahiah n keba pn gelak sama. hadeih.tapi kputusan prtandingan taktau lagi. hopefully Delta menang laa.. insyaAllah.. amiin!!

and, utk modul knegaraan. thanks smua KN9 sbb prcayakn aku dgn fahmi. finally we did it ! modul ni memang mmrlukan daya ingatan yg amat kuat lah. kita imbas kembali sejarah negara~ ada tu soalan tnye tarikh bila rukun negara diisytiharkan. hah, tau bila? tau tak tau tak? mmg gila perah otak.
then, time dekat checkpoint sungai dua. muka stress adiq dapat didetect selepas itu. ahaha. mana taknye, checkpoint ni kne lawan dgn kmpulan lain, brebut kerusi brdasarkn jawapan. and adiq hampir jatuh atas Fang sbb ditolak oleh Ong yg besar semasa proses perebutan kerusi. lepas tu stress terus adiq. haha naya. act, aku tak prasan pun yg dia ditolak oleh Ong. ingatkn mmg dia tergelecoh . after dia mai mngadu baru aku tau. sabo je lhaa adiq..

then, checkpoint dkat pasar seni. kena duduk brdua dua. aku duduk dgn nadiah, budak smka naim lilbanat. dia melukis, aku hafal fakta. kitorg dapat tokoh nicol ann david yaww. and cikgu brkenan dgn kami berdua. ohoii. ahli kumpulan kne teka nama tokoh brdasarkan lukisan. kitorg brjaya bab tu sbb nadiah bocorkn n cikgu tak prasan. ekeke. but, when it turns to my turn, kne bagi 10 point brdasarkn fakta yg aku hafal. gilaaa. aku pun cakap lah blablabla then trsekat. lapan point je brjaya. nadiah try to help me tp cikgu prasan lahh pulok. so, denda penalti dkenakn. frust satu kumpulan. haih maaf lah smua ye, salah otak ku ini yg brkarat. maaf maaf. lps habis checkpoint tu adiq mai tanya aku.

- mya, gano bleh brigak?
- *jungkit bahu* . ntahlah adiq. nasib, nasib. haih.

ohh ye lupa. dkt plkn, I was known as MYA . so, smua org dkt sana panggil aku mya. ehehee ^^
then, dkat checkpoint kamilah ape ntah, scary gilaa. checkpoint ni dlm kelas. dkt situ, disiplin nombor satu. mmg kitorg duduk dalam baris. time tu, yg dah digadai kne stay dkt luar kelas. yg tak digadai lagi just tinggal 9 org time tu. kami disuruh mnyanyi lagu nagaraku sekuat hati. maka menyanyi lah kami. then, dia tbye soalan. trgkan maksud 'negaraku' . yg ni fahmi pnyelamat.
then, dia tanya soalan brdasarkn jata negara. gila hape. otak aku blur gilaa kot time tu. next, psl bndera malaysia. yg ni bleh tahan lah sket. here, cikgu nak 5 org digadai. so, tinggal lah 4 orang. aku, fahmi, nadia n fang.

kitorg kne pergi dkt assubhan. dkt sini kitorg kne selesaikn klu yg dh dapat spanjang prmainan. after berjaya, cikgu nak gadai org lagi. at first, cikgu suh gadai 3 org. so, kami pn suh la fahmi yg tak kne gadai since dia sorang je wira yg tinggal. but, cikgu baik hati pulak suh fahmi pilih nak sape teman. then fang n nadiah tunjuk aku. I was more like -.-" just two of us? gilaa. aku pujuk fang tp dia tetap dgn kputusan dia. so, aku mngalah laa. takpe2. lgpun fahmi ustaz ajk surau jugak, bukan org jahat. *mood redha* . haih.

so, cikgu K bagi klu utk checkpoint kmuncak nihh. dari dewan makan kne brlari prgi kawasan bas utk cari perisai zaman. aku lemah bab lari lari nihh. fahmi pulak macam atlet negara. pecut macam kena kejar dgn harimau. grr. trkedek kedek lah aku mngejar beliau. tapi nasib baiklah fahmi ni jenis baik hati. dia tunggu slpas bbrapa meter jauh drp aku. so kitorg brlari seiringan mnuju ke tmpat bas. kat situ, tugas mncari pulak. last last jumpa jugak perisai zaman.. guess dkat mana? dkt celah tayar bas ye, bohh. sekian terima kasih. haih.
then, brlari ke dewan makan. spt tadi, fahmi pecut n dia ckp dkt aku;

- takpe2. relax dlu.
- gi lah lari dlu. ore slow2 ikut.

dia pun brlari. perhatian ye, jarak dewan makan ke tmpat bas agak lah jaoh okayy. then, fahmi brjaya lintas faiz, kmpulan lain. faiz pn tnye;

- weh fahmi, mana psgan demo nyo?
- *tunjuk arah aku*
- *brpaling ke arah aku brsama psgn beliau*

then, masuk je pintu pagar kem, fahmi stop dpn guard post. dia tengok aku smbil bg smangat. once aku smpai baru kitorg lari sama sama ke dewan makan. bila ahli kmpulan kitorg nmpak kitorg, depa trus tpuk tgn while bg sorakn smangat. fahmi pn angkat prisai zaman yg dah kitorg tmui. ohh finally sampai jugak.

lepas tu, aku dgn fahmi pn join kmpulan kitorg duduk dkt dewan makan. dkt situ, smua bagi smangat. aku brnyawa macam tak cukup udara dah. tapi fahmi relax je. cuma dia brpluh satu muka. letih bohh. lpas lepak jap smntara tunggu kmpulan lain smpai, aku masuk dorm. malas lah nk lunch. letih sgt smpai takde selera dah. aku relax2 dlm dorm dlu, then siap siap nk g smayg zohor dkt surau. then, yaa usik.

- comei mya lari tadi. dohla skali dgn fahmi. sweet gitu. cute molek.
- yaaa ! -.-"

but here, I also learn how to mix with boys n work as a team. 5 tahun skolah prmpuan saja mnyebab kn aku rasa awkward gilaa bila kne mix dgn budak lelaki. tp aku brjaya atasi lhaa. tak kne culture shock pun. benteng yg telah dibina selama 5 tahun still lagi kukuh.

aku cuma work as a team. bukan cakap bnda yg takde faedah pun dgn budak lelaki. just that. aku still lagi tahu batasnya. and aku cuba utk jadi spt ikan di laut, yg tak trpengaruh dgn surrounding tak kira di mana pn aku berada. alhamdulillah, imej aku masih lagi spt dulu. still lagi btudung labuh. takde dedah aurat. ikhtilat tu, jaga. pesann ustazah2 still lagi aku ingat.

kadang2, aku rasa macam Allah nak uji ilmu yg aku blajar slama ni. adakah aku amalkan or not. seriously, datang plkn ni rasa mcm dicampak dalam masyarakat tau. sblum ni mix dgn budak2 yg dah tau pasal agama. here, the situation is the vice versa. and alhamdulillah, sarung kaki masih lagi lekat. aku still n akan jaga smua tu, insyaAllah.
err, aku rasa agak pnjang kott post ni. ehee. maaflah. lepas gian sbulan dah nak post blog . peace :D

okayy peeps, pray fr me straight A spm.. insyaAllah.. amiin!! :)

You Might Also Like

0 awesome homosapiens ^^

assalamualaikum..
gerakkan jari jemari anda yang runcing lagi halus mulus itu and comment yea :D

Flickr Images